Eddig hozzáfűzött kommentek:

steve07
2015.03.19. 13:20
Egyetértek azokkal a hozzászólókkal, akik szerint "utolsó órában van a hazai kerékpáros nagy-, és kiskereskedelem. Apróságokat, néhány ezer forintig megvásárolom valamelyik bringaboltban, de a drágábbakat ma már külföldi webshopokból rendelem. És nem csak az ár miatt. Az évek során folyamatosan vásároltam, használtam mindét lehetőséget. Egyre gyakoribb, az utóbbi időben pedig már jellemző lett a hazai oldaltól a passzív hozzáállás.
kocolle esete nem egyedüli: január közepén rendeltem Formula fékrendszert egy kereskedőtől. Teltek múltak a hetek, hónapok mikorra már a nagyker fel sem veszi a telefont. Utolsó információja sms-ben, hogy a gyár március végén küldi a terméket. Persze már ezt is kétkedve fogadom, de már megvárom.
Ha csak ez lenne az első eset, de nem az. Külföldről rendelve eddig minden egyes esetben 3-4 napon belül kezembe volt a megrendelt árú, és ezidáig teljesen korrekt volt a csomag tartalma, szóval reklamálnom sem kellett. Nemcsak hogy olcsóbb, de rövid időn belül megkapom! Ezt a magyar kereskedők sajnos soha nem fogják tudni megcsinálni!
kocolle
2015.02.28. 12:12
És még mielőtt szó érné a ház elejét!!!Nem képviselem a boltot, sőt oda-vissza 275km-t autóztam a bringáért!!!!!!Csak legyen már itt egy jó példa is, gondoltam!!A nagyker nevét meg nem írom ki, mert úgy is tudja mindenki, meg nem akarok nem létező hitelt rontani!!
kocolle
2015.02.28. 12:08
Hiába is próbálunk meg itthon vásárolni(én már nem) sajnos a pénztárca a mérvadó mindenhol!!Vagy pedig nagyon nem mindegy, hogy mondjuk 4-5 százezerért mit kapunk itthon, és mit a Radwelt-ben pl.Tavaly a Glokcner alatt kiállított egy Német forgalmazó cég!!Olyan árak voltak mindenből, a zselétől a kormány-vég dugóig, hogy majd elestem, és a hab a tortán, hogy 100 Euro felett még ebből is engedett 20%-ot!!!!Én tavaly novemberben itthon ( utoljára ) megrendeltem egy Cube országúti kerékpárt a hazai nagykernél!!Gondoltam, párom február végi szülinapjára megérkezik!!Azóta nem hogy árat, meg időpontot nem tudnak mondani, de a forgalmazót lehetetlen elérni, még a bringakereskedőknek is!!Ennyi!!Viszont hogy egy jó példát is említsek:életemben nem jártam olyan kerékpáros üzletben, ahol a vevő ennyire számít, és ilyen magas színtű az eladók-tulajdonos elkötelezettsége a vevő felé, mint a Kaposvári TUTTIBRINGA boltban!! !! 4!! azaz négy nap leforgása alatt összeszereltek nekem egy bringát úgy, hogy a hajtókart még Németből kellett megrendelni futárral!!!Döbbenetes az árukínálatuk, és csak jót mondhatok Róluk!!!Sajnos a legtöbb boltban csak hírből ismerik az országúti bringákat!!Mivel ez nem divathóbort, legalább is nem mindenkinek, így nem tartanak még bemutatóban sem, csak a legolcsóbb leggagyibb darabból, max 1-2-őt!!A megrendeljük, meg nézzem meg a katalógusban szöveg megy!!Mint annyi minden más ez is nagyon fordítva működik nálunk sajnos!!Ja!!És volt olyan hogy beszer áron kaptam meg egy 7000Ft-os cuccot 3700-ért!!Na azért van rajt bőven árrés!!Mint a balatoni 350ft-os palacsintán!!!
donciccio
2015.02.03. 09:39
nem tudom mennyire emlékeztek még, de a gengszterváltás után a sporteszközök áfája kevesebb volt, mint pl a műszaki cikkeknek. akkor az volt az indok rá, h a sporteszközök szerepet játszanak az egészség megőrzésében. aztán ezt elfelejtették, és fölemelték az értékét egy szintre a többi dologhoz.
amúgy a nagykerekhez visszatérve. tényleg komoly problémák vannak, de én tapasztaltam pozitív dolgot is. hozzá jutottam egy régi rudy projekt tayo szemüveghez. azért adták el, mert elég karcos volt a lencséje. elmentem egy rudy-t forgalmazó boltba itthon, h kellene lencse. telefonok, meg minden, aztán kb egy héten belül sikerült találniuk hozzá. nagyon rendesek voltak, mert nem akartak lerázni. inkább föltúrták a raktárukat. a forgalmazó egy termékbemutató alkalmával személyesen cserélte ki nekem az üveget. mondták, h ez volt az utolsó darab itthon. csak, h mennyire régi ez a szemüveg: Ulrich ment ilyennel 98 körül.
Magyar Lajos
2015.02.03. 09:18
simplomatik:
Óbudán, Kálvin téren is tudok üzletet, ahol komoly BBB szemüvegkészlet van.

Már régebben is írtam, de akkor nem változott azóta sem: nagyrészt nem is igazán az üzletek a hibásak a termékhiányban. Ezt alátámasztandó: két hete az egyik boltos épp nagykerből jött, és megvette az összes neoprén láncvilavédőt a forgalmazótól - mind a 10!!! darabot. Úgy látszik, nem csak a pénzhiány, de a hozzáértés is hiányzik:(

Ez a hír az alkatrészek drágulásáról egyértelműen kedvezőtlen számunkra, de bízzunk abban, hogy nem lesz akkora áremelés. Vagy váltsunk kormányt, hogy ne legyen 27% az adó.
freeride69x
2015.02.02. 18:50
Itt az utolsó szög a hazai bringáspiac koporsóba: 17 %-KAL NŐHET A KERÉKPÁROK ÉS AZ ALKATRÉSZEK ÁRA 2015-BEN:

Az áremelkedések hátterében az Euró, Dollár szembeni 17 százalékos gyengülése állhat. Az árfolyam ingadozás legkomolyabban az alkatrészeket érintheti majd, különös tekintettel a Távol-Keleten gyártottakra. Egyes márkák és forgalmazók még kitartanak, bízva a devizaárfolyamok kedvező ingadozásában, de elemzők szerint hamarosan elkerülhetetlen lesz fogyasztói árak növelése.Ennyi, vége.
Simplomatik
2015.02.02. 09:26
Kizárólag azért mennék, hogy BBB szemüvegeket tudjak próbálni. Ez tipikusan az a termék, amiből egy bolt sem tart nagy készletet(inkább semekkorát), nem akarok kicseszni egy helyi boltossal sem, hogy meghozatom vele a kiszemeltet, aztán mégsem veszem meg, mert nem jó a fejemre.
Mivel zárt térben ritkán fúja szél, egy ventillátor is jó lenne, elvégre a bringán is menetszéltől véd a szemüveg...:)
donciccio
2015.02.02. 07:01
na igen. itthon egy look keo stoplival is simán meg lehet szívni. én már megjártam egy sima kulaccsal is. kértem a bolttól 2 darabot, aztán még 2 hét után se jött meg. átmenetem a másikba, ott meg 1500 körül volt. aztán jártam egy decathlon felé, és vettem olyan űrtartalmút, amilyet akartam 1000 ft-ért.
én pl. nem szeretek interneten vásárolni, mert még mindig bennem van, h nem érkezik meg, vagy nem az amit én szeretnék. ettől függetlenül én is megveszem időnként a netes áruházakból azt amit akarok. ez csak azért van így, mert vlmit alig lehet beszerezni üzletekből, vagy az árat nem találom elfogadhatónak.
nagyon furán történnek itthon a dolgok, az biztos.
G-MAN
2015.02.01. 17:18
12 éve versenyzünk a családból hárman. Évente 200-300ezer forintot költünk el német, és angol internetes boltokban , ahol nem 27% az ÁFA. Nálunk ez a rezsicsökkentés ...
Magyar Lajos
2015.01.31. 20:16
Robi, nincs olyan emlékem, hogy én bármelyik üzletet képviselném. Persze ha valamelyik üzlet engem választ képviselőnek, jogos juttatásért/alkatrészért vállalom:)

köcsög:
Sajnos kiváló a meglátásod, valóban létezik ez a jelenség. Én jobban örülök, ha tulajdonosi hozzáállással találkozom, de ritka az ilyan üzlet. (Nem csak kerékpárboltnál, bárhol.)
köcsög
2015.01.31. 19:17
Magyarországon létezik egy ősi feudális beidegződés, ami lehetetlenné tesz bármiféle egészséges nyugati típusú eladó-vevő kapcsolatot.
Az eladó(tulaj) ugyanis vállalkozó, tehát gazdag(vagy csak szeretne lenni), fontos emberekkel tartja a kapcsolatot(nagykerrel) így fontosnak is érzi magát. A vevő általában dolgozó(tehát csóró) és ez már meg is határozta a vevő-eladó kapcsolatot, az eladó a földesúr, a vevő a jobbágy, tehát a vevő van az eladóért.
Nem tudom nyugaton ez miért alakult másként, de ott a vevő a KIRÁLY.
Magyarországon először meg kell ismerni a boltost, összehaverkodni, és akkor majd évek múltán már abba a boltba "hazajár" az ember vásárolni.
2008 válság után tönkrement az autókereskedők 3/4-e is és nem dőlt össze a világ.
A kerékpár a világ legnagyszerűbb dolga, ha otthon valami nem kapható, kis csomagban óccsón megjön nyugatról pár nap alatt.
freeride69x
2015.01.31. 11:56
Magyar Lajos veled nem értek egyet, biztos Te képviseled az egyik "üzletet". Üdv.
freeride69x
2015.01.31. 11:54
Köszönöm minden hozzászólónak!

Igazatok van, egyetértek Veletek szinte mindenben!
A konklúzió: utolsó órában van a hazai kerékpáros nagy-és kiskereskedelem, és ezen már nem tud egyik hazai nyomtatott és digitális kerékpársporttal foglalkozó médium sem, hiába a néha erőltetett "reklám" tesztnek, írásnak.
Ezeknek már senki nem dől be, ha van ennyi pénze magasan jobb felszereltségű kerékpárt/alkatrészt/kiegészítőt vesz magának az illető miután elolvasott rengeteg külföldi digitális bringás oldal tesztet, véleményt, és benéz valamelyik külföldi webshopba.
Egy van már csak hátra: ezeket a mondatokat jó lenne elolvasni és szinte mantraként emlékezni a hazai kerékpáros nagy-és kiskereskedőknek.
Ámen.
torma99
2015.01.31. 10:47
Én abban reménykedek, hogy lesz majd egyszer egy elkötelezett csapat, akik beégetik minden pénzüket, hogy létrehozzanak egy olyan webshopot, amely hozza a német-angol vonal 50%-át, értsd van némi raktárkészlete, valamint agresszív árazást alkalmaz, nem akarja a befektetését 2 év alatt viszontlátni. Amint lesz egy ilyen bolond társaság, talán valami elindulhat, addig a saját élményeim:

Bolt 1: Jó napot, Look Kéo stoplit keresek. Eladó/tulaj elővesz egy eredeti bontatlan delta pedált, elém teszi, majd elkezdi magyarázni, hogy van neki, csak nem tudja, hogy hol. 20 percig keresgeti, addig ácsorgok a boltban, mert tuti van, csak nem találja. Ezt követően közli, hogy holnapra megkeresi, hívjam fel. Másnap hívom, kissé számonkérő hangon közli, hogy őneki sosem volt ilyenje, hát köszi!

Bolt2: Árul Kéo pedálokat, de stoplikat nem árul hozzá, korrekt, de sajnos eredeti MSRP-n tartja az árait, vagyis 6-12 ezer forinttal, 50-70%-kal drágább, mint a német webshop, így nincs mit tenni, nem fogja nála megvenni egy tájékozottabb ember.

Bolt3.Hívom, hogy van-e stopli (tulaj), mondja nem tudja, megnézi. Hívom 5 perc múlva, sajnos nincs. Sebaj, nem sok időmet rabolta el.

Bolt4: Bikefunosok, van nekik utángyártott, amiben nincs benne a kis memória pad (talán licenccel védi a Look) nem veszem meg, mert az a vacak nagyon meggyorsítja a cserét, miliméterre ugyanoda tehetem vele vissza a stoplit.

Aztán volt olyan tapasztalatom egy Bolt5-tel, hogy megrendeli nekem, ha előre fizetek neki 2 ezer forintot + 8 ezret (a termék 8 ezer forint) ugyanonnan, ahonnan én értelem szerűen a + 2 ezer nélkül meg tudom rendelni, mert mi van, ha én meggondolom magam és rajta ragad az áru.

Sajnos az a tapasztalat, hogy a nincs raktáron, a nagykerbe sincs, várj 1 hónapot körülmények között tényleg egészségtelen ez az icipici piac. Azt viszont ezeknek a cégeknek figyelembe kell venni, hogy tetszik-nem tetszik valamilyen szempontból versenyezniük kell a külföldi webshopokkal is, mert aki felszereli magát szerszámokkal és nem ilyed meg 2 csavartól, olajtól, zsírtól nem fog hozzájuk bemenni. Gondosan megtervezett 1-2 szezonra kitolt vásárlással az ingyenes szállítás jónéhány webshopból bejátszik, így fele-harmada áron jut az ember a kívánt termékhez 3-7 napon belül.

Nem fog senki tiagra fogast venni 12.ért, mikor megveszi hatért vagy láncot 10 ezer forintért 4 ezer helyett. Ezzel csak felbosszantják az embert. Olyan szempontból érthető, hogy beletette a pénzt és szökőévente jön egy ember aki érdeklődik, de akkor vállalja fel, hogy low-end termékeket árul már az első kérdésnél mondja azt, hogy sajnos ő ilyennel nem foglalkozik.

A vevőket pedig nagyon meg kellene becsülni, tehát aktív kommunikációt fenntartani az irányukba, mert vért izzadva egyesével kell őket bevonzani és a bolthoz kötni, amihez pozitív élmények kellenek. Ha rendelek egy terméket, amire azt mondják két hét múlva itt lesz, amennyiben ezt bármilyen körülmény meghiúsítja azonnal egy telefon a vevőnek, hogy bocsi a nagyker átvert, elvitték, kiraboltak az indiánok, vagy valami, mert az is szörnyen bosszantó, hogy nekem kell állandóan a termék után futni és néha azt érzeni, hogy szívességet teszek a boltnak, hogy ott akarok vásárolni. Bizonyos termékkörökben versenyképesek lehetnek a hazai kerékpárboltok is (főleg az apró, illetve olcsó kiegészítők, alkatrészek), amiket ha találok az LBS-ben ott fogom megvenni, ha jól érzem magam. Ha pedált tetetek fel, mert akkor még nincs hozzá szerszámom, tessék már megzsírozni a menetét, hogy le is lehessen venni majd, ugyanez igaz a középcsapágyra is. Ha kicseréltem, cseréljem ki rendesen. Ha azt mondom, hogy beállítottam a váltót rendesen, akkor az tényleg fusson úgy, mint a parancsolat. Rendesen olajozzak, esetleg valaki beviszi koszosan a kerót. Ha épp van időm picit tisztogassam le neki. Meg fogja jegyezni, hogy ez a fószer tényleg törődött a cuccal és lehet azt mondja, hogy van 1-2-3 ezer forint különbség, de a jófej csávónál fogom megvenni, mert megkedveltem. Lehet 300 Huft a teszkóban a cr2032, de a keróboltban veszem meg 500-ért ha megengedhetem magamnak, mert tudom, hogy ha nagyobb probléma van segítenek és jó szolgáltatást nyújtanak.

A másik oldal, hogy a jelenlegi kereskedelmi helyzetnek és mentalitásnak sokat köszönhetek, mert én se tudtam még gumit se szakszerűen cserélni néhány éve, aztán a youtube és némi szerszámbeszerzés után a kerékfűzésen és hátsó agy szétszerelésen, centírozáson kívül már minden flottul megy. Kicsit csapongósra sikeredett, remélem aki olvassa és esetleg magára ismer nem sértődik meg, mert a legnagyobb jó szándékkal jelenítettem meg a fentieket, hogy okuljanak belőle. Minden vevő, még a legkisebb és a leghülyébb is számít.
besenyőigazamvanistván
2015.01.31. 00:34
Hát, amit itt írtok az nekem is ismerős (a boltokból), pedig sose voltam bringa expón, pont azért, mert semmi köze a hazai ellátásnak ahhoz, hogy érdemben tájékozódni lehessen. Nagyon drága az időm ehhez. Inkább a nehezen kiszorított időt növelem, ami a kerékpáron tölthető.

De a lényeg:
Szerintem két nagy probléma is ide kívánkozik. Mindkettő kereskedelmi és mentalitásbeli is egyszerre:
1. Az eladó itt, e honban csak eladó. Állásban van, nem fontos egy üzlet és egy vevő sem, pláne nem, ha macerás, mert olyanokat kérdez, hogy az új az előzőhöz képest mit tud jobban, és pl. a tartósságban van-e változás? Ja! Ilyen hülyeségeket kérdezünk! Csak abból a passzióból, hogy a látható ár különbséget szeretnénk tudni eldönteni, megéri-e? Van e valódi különbség? És nem elég az a duma, hogy "agresszívebb külsőt kapott" (blatty! bocs de hányok az ilyen a szempontokban beszéléstől!). Az eladó, a front munkás, itt megteheti hogy bérért enervált egész nap, s a haverok sokkal jobban megrezgetik az ingerküszöbét mint a vevő. Nem érdeke egyenként egy vevő sem, összességében az lenne, mert elvesztheti az állását, de aznap éppen sosem ez izgatja. A tulaj meg, akinek éles lenne a vevővel törődés, az közvetlenül nem vevőzik, neki ezer biznisze van (más is) nem ér rá.
Értem ezeket és elszenvedem én is. De azt nem értem, hogy a Fasangassén még az Intersport láncos Dusika üzletben, ott miért akart mindent megoldani és megválaszolni nekem az eladó? Már 30 éve is, mikor még nem volt nagy biznisz a kerékpár?

2. A hazai nagykerek egész abszurd mucsai működése rányomja a bélyegét mindenre. A kiskerek max ígérni tudnak, de a nagykerektől semmit nem tudnak beszerezni, ami nem a középgagyi és tömegcucc és ha nem jött meg a februári szállítással, akkor csak júliusban majd talán! Utána már minek, lemegy úgyis a szezon és majd februárban kapunk valamit újra!
Pl.: "Nagykerezik" küllőkkel két (sőt! több) cég, de se Alpina, se DT nem beszerezhető, ha nem azt a kettő típust keresed, amit minden montiba is be lehet fűzni! Mert hogy a küllő cégek csak ilyen, meg ilyen tételeket küldenének és ha méretben is tartani akarnának mindent, az már milyen sokban lenne! Mondja ezt a nagyker! Hogy neki nagy mennyiséget venni az igazán érthetően vállalhatatlan teher volna! Újra csak Blatty! Hányás, hogy ezt komolyan gondolják hogy ez normális!

Hát itt ér szerintem össze Lajos és Róbert igazsága:
A tragikus anti kereskedelem természetesen mindenkit elriaszt a működő Eu webshopokhoz, meg néhány igényes, ügyes nepperhez.
Ez valóban elpusztítja a hazai kisker és nagyker dolgot, de szerintem ne tartsunk el hülyéket! Sorban menjenek a levesbe, s majd az maradjon meg helyettük, akire lehet számítani kérdéssel is, meg azzal is, ha nem akarok új fékváltókart venni egy kigyengült rugó miatt, hanem ezt megértik és megoldják és nem vágnak pofákat hozzá.
Tudunk ilyeneket szerencsére, de egyenlőre a suttyó boltosok közt kell mozogniuk, azok közt, akik két alap modellt behoznak és ne kérdezzél!
Magyar Lajos
2015.01.30. 22:28
Figyelj, szerintem ez a módszer nagyon rossz. Teljesen megértem, hogy kint olcsóbb, és a pénz mindenkinek számít. DE! Ha mindenki a te módszered alkalmazná, akkor kb. 2 év múlva nem tudnál semmit fel- és kipróbálni, mert nem lenne forgalmazó. Ezen is el kéne töprengeni...
Én ismerek több olyan üzletet/forgalmazót, aki mindent megtesz azért, hogy tőle vásárolj. Járok is hozzájuk:)
freeride69x
2015.01.30. 20:04
Tisztelt hazai velo.hu olvasók!

Megosztanám a személyes véleményemet a hazai bringaexpóval kapcsolatban(is):

Személy szerint számomra a bringaexpó arra jó hogy megnézzem/fel-és kipróbáljam azt a terméket, amit a neten pár nap múlva , féláron mint a haza kiskereskedelemben vagy hazai webshopban meg fogok venni.

Ugyanis: -nem leszek a saját pénztárcám ellensége , pláne a hazai fizetések és a kerékpárkereskedelem kisker árai tükrében, (köszönő viszonyban sincsenek egymással)
-nem fogok hónapokat várni arra a termékre amit a kiállításon ha van szerencsém meg tudok élőben tekinteni/kipróbálni(kivéve ha csak katalógusban tudják megmutatni)

És igen:jó lenne ha nem hostesseket, és hostokat alkalmaznának a standokon(tisztelet a kivételnek), hanem tényleg a kerékpárt és kerékpársport iránt elkötelezett embereket, igazi termék menedzsereket.
Kis piac vagyunk? Igen és a hazai kereskedők hozzáállásának, a hazai fizetéseknek, kisker áraknak, árukészlet év közepén való megjelenésének köszönhetően még kisebbek leszünk.

De egy a lényeg: a kereskedőknek , a nagykereknek az embereket kell kiszolgálniuk minden téren és tekintetbenteljes szakmai hozzáértéssel és alázattal, odaadásaal és nemcsak a bringaexpón. Nagyon sokat kell tenniük azért hogy megtartsák még azt a kevés hazai kis-és nagyker üzletekben vásárlókat akik még vannak.

Ehhez kívánok sok sikert a hazai kereskedőknek, kiállítóknak.
Kelet Róbert
Blog

H K Sz Cs P Sz V
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31