Vuelta a Espana 14. szakasz: Simon Yates etapgyőzelemmel szerezte vissza a piros trikót

E-mail  Nyomtatás
2018. szeptember 08. szombat
  |   Szerző: m.norbi

Simon Yates (Mitchelton-Scott) nyerte a Spanyol Körverseny tizennegyedik szakaszát, melynek köszönhetően összetettben is átvette a vezetést.

A Spanyol Körverseny egy újabb nehéz hegyi etappal folytatódott, Cistierna és a Les Praeres Nava csúcsa között 171 kilométer várt a kerekesekre, az első kategóriás hegyi befutó előtt, további négy kategorizált emelkedővel. A penzum dimbes-dombos terepen kezdődött, mielőtt eljutott a második kategóriás Puerto de San Isidro (11 km, 3%) meredekéig. Innen leérve egymást követték a rövid, de annál nehezebb falak, előbb az első kategóriás Alto de la Colladona (5,3 km, 8,1%), majd a szintén első kategóriás Alto de la Mozquieta (6,5 km, 8,7%) személyében. A hegyi befutó előtt még a harmadik kategóriás Falla de los Lobos (5,3 km, 6,4%) nehezítette az előrehaladást, majd a kegyelemdöfést a szintén első besorolású Les Praeres Nava (3,8 km, 13%) adta meg.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az éles rajtot követően azonnal megindultak a lószok, Michal Kwiatkowski (Sky) volt az első, aki érdemben el is tudott lépni, hozzá Nicolas Roche (BMC), Brent Bookwalter (BMC), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Michael Woods (EF Education First-Drapac) és Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida) csatlakozott.


A hegyi összetett éllovas Luis Angel Mate (Cofidis) nem próbálkozott, sajnos többször is hátramaradt az orvosi kocsihoz. De Gendt ezzel lehetőséget kapott, hogy minimalizálja a hátrányát a kék pöttyös trikóért folytatott harcban. Ennek megfelelően a Puerto de San Isidro, az Alto de la Colladona és az Alto de la Mozquieta emelkedőjét is megnyerte.


Az elmenés legnagyobb előnye négy perc környékén tetőzött, a főmezőnyt közben a piros trikót védő Cofidis és a Movistar csapatai kontrollálták.


Az Alto de la Mozquieta emelkedőjéről lefelé előbb Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida) szakadt le a szökésről, majd Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) lánca esett le, miközben Michael Woods (EF Education First-Drapac) elnézett egy kanyart és bukott, ezzel három főre redukálva az első csoport létszámát.


Az utolsó harminc kilométerre fordulva már csak szűk egy perc volt a szökés előnye, hátul a Bahrain-Merida állt az élre, hatalmas tempót diktálva, szétszakítva a főmezőnyt, minek következtében a piros trikós Jesus Herrada (Cofidis) is hátul maradt.


A Les Praeres Nava lábához közeledve már csak Kwiatkowski volt az élen, de az öt kilométeres kapunál őt is utolérték.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A hegy elején Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) váltott tempó, a többiek pedig nem nagyon tudták tartani vele a lépést, ám így is csak néhány másodpercre tudott elszakadni. Amikor felértek hozzá Nairo Quintana (Movistar) próbálkozott, kétszer is gyors egymásutánban.


Az utolsó kilométert megkezdve nyolcan maradtak az élen Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Miguel Angel Lopez (Astana), Enric Mas (Quick-Step Floors), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Nairo Quintana (Movistar), Rigoberto Uran (EF Education First-Drapac), Alejandro Valverde (Movistar) és Simon Yates (Mitchelton-Scott).

 

Diavetítéshez kattints a képre


Simon Yates (Mitchelton-Scott) ötszáz méterrel a vége előtt indított, nem is tudták már utolérni, így megnyerte a szakaszt Miguel Angel Lopez (Astana) és Alejandro Valverde (Movistar) előtt.


Eredmények:


1. Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 04:19:27
2. Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team + 2 mp
3. Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team + 2 mp
4. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ + 5 mp
5. Nairo Quintana (Col) Movistar Team + 7 mp
6. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo + 11 mp
7. Enric Mas (Spa) Quick-Step Floors + 19 mp
8. Rigoberto Uran (Col) EF Education First-Drapac p/b Cannondale + 27 mp
9. Ion Izagirre (Spa) Bahrain-Merida + 37 mp
10. Fabio Aru (Ita) UAE Team Emirates + 39 mp


Összetettben Jesus Herrada (Cofidis) a várakozásoknak megfelelően jó néhány perc hátránnyal érkezett, így a szakaszgyőztes Simon Yates (Mitchelton-Scott) vette át a piros trikót, előnye húsz másodperc Alejandro Valverde (Movistar) előtt, a harmadik Nairo Quintana (Movistar). A pontversenyben és a kombinációs összevetésben továbbra is Valverde az élen, a hegyi összetettben Luis Angel Mate (Cofidis), míg a csapatversenyben a Bahrain-Merida az első.


Összetett:


1. Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 59:11:18
2. Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team + 20 mp
3. Nairo Quintana (Col) Movistar Team + 25 mp
4. Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team + 47 mp
5. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo + 1:23
6. Rigoberto Uran (Col) EF Education First-Drapac p/b Cannondale + 1:28
7. Ion Izagirre (Spa) Bahrain-Merida + 1:40
8. Enric Mas (Spa) Quick-Step Floors + 1:47
9. Tony Gallopin (Fra) AG2R La Mondiale + 1:55
10. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe + 2:08


A Spanyol Körverseny Ribera de Arriba és a legendás Lagos de Covadonga csúcsa között egy 178,2 kilométeres szakasszal folytatódik. A kiemelt kategóriás hegyi befutó előtt még további három emelkedő nehezíti a kerekesek dolgát.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések