Változások a január 8-i cyclo-cross Országos Bajnokság kiírásában + szakágvezetői kisinterjú

E-mail  Nyomtatás
2016. december 28. szerda
  |   Szerző: VELO.hu

 A néhány héttel ezelőtt megjelent 2017. évi cyclo-cross Országos Bajnokság versenykiírása több ellentmondásos információt is tartalmazott. Melyik korcsoportok rajtolnak együtt, milyen pontlistákat vesznek figyelembe a rajthoz sorakoztatásnál, mi lesz a licensz nélküli amatőrökkel? A felmerült sportszakmai kérdések kapcsán megkerestük Fejes Miklós szakágvezetőt és örömmel vettük tudomásul, hogy a „problémák” egy részéről már a szakág is tanácskozik, más dolgokra pedig talán mi is felhívtuk a figyelmet.

 

A mai napon a szervezők oldalán megjelent az OB frissített kiírása, több újítással, a változtatások főleg a rajtok módját, valamint a licences/licenc nélküli versenyzők megkülönböztetését, és a sorozat pontszámítását érintik. A megváltozott OB kiírás lent, a csatolt dokumentumok között elérhető. 

 "A cyclo-cross szakág úgynevezett gyűjtő szakág, ami azt jelenti, hogy a versenyzői gárda több más szakágtól érkezik, és a nálunk versenyzésért lehet, hogy éppen a pihenő időszakát áldozza fel. Jelenleg egy olyan (ELIT ffi) versenyzővel rendelkezünk, aki kifejezetten a CX-re összpontosít, ő Búr Zsolt. Ennek tükrében is célunk a versenyzői bázislétszám növelése.

 

Talán fontos információ lehet még a hazai CX-hez tartozó történelem is. A szakág az elmúlt közel 10 év alatt abszolút amatőr kezdeményezésként indult útjára az úgynevezett SuperCross sorozat keretében. Tavaly került be az MKSZ által irányított kerékpársportok közé. Amikor márciusban elnyertem a szakágvezetői pozíciót, azzal kellett szembesülnöm, hogy a szövetség nem rendelkezik semmilyen irányelvekkel, szabályozással a cyclocross szakágra vonatkozólag. Még egy magyar nyelvű szabálykönyvvel sem találkozhattunk, így a munka teljesen a 0-ról indult. Szerencsémre a szakági tanácsba jelentkeztek nagyon tapasztalt ELIT kategóriában tekerő, és rutinos hobbista versenyzők is! Így több szempontból tudjuk a vitás témaköröket is vizsgálni, mint ahogyan az OB kiírása kapcsán is megtettük és gyors döntés született.


Számomra elsőként a legfontosabb feladat az volt, hogy összetudjunk állítani egy működő versenyrendszert, vállalkozó versenyszervezőkkel, akik minimum 9-10 versenyt bonyolítanak le sorozat, sorozatok formájában. Ehhez természetesen létre kellett hozni a versenyszervezési minimumokat, a támogatási rendszert, a versenyek szabályrendszerét, szóval rengeteg és szerteágazó feladatot kellett megoldani.

 

Azt is fontosnak tartottuk, hogy a szakágat divatossá, szerethetővé is tegyük (a zord téli körülmények ellenére is), hiszen 100-120 stabil versenyző mellé sem támogatást nem kapunk, sem a versenyzői fejlődés nem táplálható belőle, bizony a versenyszervezőket sem hozhatjuk olyan helyzetbe, hogy zsebből finanszírozzák a rendezvényt. A pozitív 0-ás eredményeknél már borzalmasan örülünk úgy, hogy azokat kritika nem érheti és nagy azokban a minőségi növekedés (a versenyzői visszajelzések alapján).

 

Idén a legmagasabb versenyzői létszám 283 fő volt, a CrossLiget versenyen, de az átlagos induló létszám is 200 fő felett van. Azt gondolom, hogy jó úton haladunk, bár még rengeteg a megoldásra váró feladat, ami a kis csapatomat csak egyre jobb munkára motiválja! :)" - mondta Fejes Miklós. 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Letölthető dokumentumok:

ob_info.pdf (427 KB)

Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2016.12.28. 19:13
Bár minden versenyen nem voltam ott, de az biztos, hogy felfelé ívelő pályán mozog a CX. Szerintem érdemes lenne egy Amatőr XCO kupa sorozatot is életre hívni, látva a CX Hobbi mezőnyét, lenne újra tömegbázisa az olimpiai szakágnak...

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések