Vajon miért versenyeznek a pályakerékpárosok az óramutató járásával ellentétesen?

E-mail  Nyomtatás
2018. február 26. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Február 28. és március 4. között kerül sor a hollandiai Apeldoornban a 2018-as pályakerékpáros világbajnokságra. A verseny közeledtével újfent felbukkan egy régi kérdés, miért versenyeznek a pályakerékpárosok az óramutató járásával ellentétesen?

A pályakerékpárosok megfelelő irányba haladását alátámasztja az emberiség viszonyulása a bal oldalhoz. A gyorskorcsolyában, az atlétikában, a nascarban és még hosszasan sorolhatnánk rendre ez az oldal a domináns. Az emberiség közel kilencven százaléka jobbkezes, így magától értetődő, hogy kevésbé védjük a gyengébbik domináns részünk. De, ha még ennél is visszább keresünk, akkor egy kis utána olvasással láthatjuk, hogy ez a szisztéma már az állatvilágban is kialakult. A cirkuszi mutatványokra betanított egyedeket is mindig balra forgatván okítják, mert így tanulékonyabbak, sőt, ha eltévedünk az erdőben, hagyva a fenébe az észak-dél közhelyet akaratlanul is a bal kezünk irányába indulunk el.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Kémiailag megközelítve, a bal oldalra vonzódást az aminosavak okozzák. A fehérjék építőkövei nélkülözhetetlenek a szervezet és az izomszövet számára. Két csoportjuk van. Az esszenciális (a szervezet által nem vagy csak csekély mennyiségben előállítható) és nem esszenciális (szervezet által előállítható) aminosavak. Egyes kémikusok szerint ezen savak szintjétől nagyban függ a balra illetve jobbra fordulási reakciógyorsaságunk.


Hagyjuk végre a sok mellébeszélést, szedjük elő az egykori remek kerékpáros, majd szakedző Eddie Borysewicz egy 1985-ös tanulmányát. Igen, ő az a lengyel származású úriember, aki anno felfedezte Lance Armstrongot. Az esszé első ízben leszögezi, hogy aki sokat biciklizik, az egy idő után biztos, hogy a földön találja magát. A sérülések, az esetek nagy részében a bal oldalon keletkeznek. De, hát mi lehet ennek a sporttudományos oka? Borysewicz úr nem variálja túl a választ szerinte ez csupán azért történik így, mert a jó öreg ketyegőnk azon az oldalon található. A szívünk az elsődleges szervünk, így az elsődleges szerv oldala a domináns akkor is, ha ez a jobbkezesség esetben máshogy is tűnik. Nincs ebbe semmi misztikum, ez az emberi élőlény velejárója. Ja és, hogy a pályabringások miért dőlnek inkább jobbra? Hát, mert a döntött pálya pont ellensúlyozza ezt az egészet. Tehát ezzel egy újabb alátámasztást kapva ahhoz, hogy igenis jó irányba haladnak.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy miért rendezik a pályakerékpáros versenyeket az óramutató járásával ellentétesen – mondta a kanadai Curt Harnett háromszoros olimpiai érmes egykori pályaversenyző. – Én magam is hallottam már legendákat arról, hogy koránt sem mindegy, hogy a lóversenyeket mely irányba indítják el, de igazából gőzöm sincs róla, hogy ennek mi az oka.”


„Érdekes kérdés, még sohasem gondolkoztam el ezen – tette hozzá Wayne Pomaria a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség egyik legmagasabb szinten álló szakembere, aki számos kiemelkedő pályakerékpáros versenyen töltötte már be a zsűri elnök személyét. – Egyszer egy televíziós szakember azt mondta nekem, hogy a közvetítések felelnek ezért mivel a balról jobbra mozgást sokkal inkább egyszerűbb képernyőre vinni, mint az ellentettjét.”

 

Diavetítéshez kattints a képre


A valós okokat tehát senki sem tudja, mivel számos magyarázat létezik, de igazából mindegy is, a lényeg, hogy jól van ez így. Pályakerékpáros világbajnokság február 28-tól!
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések