Új útvonalon, 4 híd és 2 rakpart érintésével jön az I bike Budapest bringás felvonulás – rövidített útvonal is lesz kisgyerekes családoknak

E-mail  Nyomtatás
2018. március 09. péntek
Címkék:

Diavetítéshez kattints a képre

Új útvonalon, 4 híd és 2 rakpart érintésével jön az I bike Budapest bringás felvonulás – rövidített

útvonal is lesz kisgyerekes családoknak


Az Erzsébet-hidat, Lánchidat, Margit- és Árpád hidat, valamint az Alagutat és az Andrássy utat is érinti a tavaszi I bike Budapest bringás felvonulás. A Kerékpárosklub által szervezett örömtekerés és demonstráció célja, hogy egy délutánra olyan várost teremteni, ahol gyerekektől idősekig bárki közlekedhet biciklivel. Idén először rövidített útvonalon várják a kisgyerekes családokat. Teherbiciklis szekcióval, jótékonysági programokkal, piknikkel, zenével és bringás portréfotózással is készülnek a Városligetben. A város több pontjáról csapatos tekerések indulnak a starthoz.

 

„A Magyar Kerékpárosklubnál egy olyan jövőért dolgozunk, ahol mindenki bringázhat. Azt szeretnénk, hogy gyerekek, felnőttek és idősek is élvezhessék a biciklis közlekedés előnyeit. Az I Bike Budapesten egy napra olyan várost csinálunk, amilyennek a jövőt elképzeljük, ezért idén – többek közt - mini felvonulás is lesz kisgyerekes családoknak. A felvonulás örömtekerés a város legszebb részein, egyben demonstráció a belváros forgalomcsillapításáért, a rakpartok és a hidak bringázhatóbbá tételéért, a Városligetben az Olof Palme sétány megmentéséért. Nézzétek meg a várost úgy, ahogy máskor nem láthatjátok!” – írják az esemény facebook oldalán.

 

A biciklis felvonulás április 22-én vasárnap lesz. Várhatóan több ezren indulnak 15 órakor indul a Tabánból, ahonnan az Erzsébet hídon tekernek át Pestre. Az útvonal újdonságai közé tartozik a pesti és budai alsó rakpartok északi szakaszai és az Árpád híd. A Tabánból a Városligetbe érkező felvonulás végigmegy a Margitszigeten és a Váralagúton, a Lánchídon és az Andrássy úton. Több olyan pontot is érintenek, ahol tilos hétköznap kerékpározni. A felvonulás zenével, piknikkel, programokkal és bringaemeléssel ér véget a Városligetben, ahol több kerékpáros kezdeményezéssel is találkozni lehet. 

 

A menetet Hollandia új nagykövete, René van Hell nyitja meg. Hollandia idén 10. éve támogatja a magyar bringás fejlődést, segít megismerni azokat a megoldásokat, amiknek köszönhetően már több kerékpár van a holland háztartásokban, mint ahányan az országban élnek. 

 

Programok 

- I bike Mini gyerekfelvonulás:
Idén először rövidített útvonalon várják azokat a családokat, ahol a gyerekek már kinőtték a gyerekülést, de a teljes útvonal még hosszú lenne. Az I bike Mini gyülekező 15:30-kor lesz a Liszt Ferenc téren, ahol a menet elejéhez csatlakozva, a nekik fenntartott sávban tekerhetnek ki a Városligetbe. Már több mint 150-en jelezték a részvételüket. Az I bike Mini eseménye itt érhető el: https://www.facebook.com/events/227577827790017/ 

 

- Csillagtúra
A Kerékpárosklub helyi csoportjai közös betekeréseket szerveznek az induláshoz Újpestről, Rákospalotáról, Rákoskeresztúrról és Óbudáról, amikhez bárki csatlakozhat.


- Piknik és zene A felvonulás útvonalán a Bridge szervezésében több helyen zenészek tűnnek fel. „Egy jó város utcáin
nem csak motorzaj szól.” – írják az I bike Budapest szervezői. A városligeti réten dj-k (Turiszt, Köyök,
Gumilap és Nixon) zenélnek a bringaemelés előtt és után.


- Teherbringás és mutánsbringás felvonulás
A Cargonomia szervezésében teherbiciklikkel, magasbiciklikkel, zenélő és fura épített kerékpárokkal
is indul egy szekció. A bringákat ki lehet próbálni a Városligetben.


- Jótékonyság
A városligeti réten a RideKálmán kerékpárszerviz használt, de jó állapotú alkatrészeket gyűjt,
melyekből adománybringákat építenek rászorulóknak. Ugyanitt találkozni lehet a Budapest Bike
Maffia jótékonysági szervezettel is, akik szörppel és zsíroskenyérrel várnak mindenkit.


- Bringás fotózás Az I bike Budapest mindenkié, aki biciklizne Budapesten, és ezt szeretnék is megmutatni. A városligeti
réten biciklis portréfotózást is tartanak.


- Afterparty Idén először afterparty is lesz, a Cargoblaster teherbiciklis dj pultja környékén.
- Kerékpárosklub Az ország legnagyobb biciklis szervezetének standjánál tippeket és tanácsokat adnak mindennapi
kerékpáros útvonalak kitalálásához, javaslatokat várnak helyi kerékpáros fejlesztésekre, elmesélik,
hogyan küzdenek a városért, ahol mindenkinek jó bringázni.


Kerékpárosbarát fejlesztésekért tekernek

Az I bike Budapesten pár órára olyan várost csinálnak, ahol mindenki biciklire tud ülni. A kerékpározás iránti igény kielégítésére fejlesztéseket szeretne elérni a Kerékpárosklub. Ilyen a pesti alsó rakpartra tervezett kerékpáros útvonal megépítése, ami a Duna-part elérhetőségét biztosítaná, és egy belvárost átszelő kerékpáros tengely lehetne. Sajtóhírek szerint a - Margit hídtól északra tavaly megépült szakaszhoz hasonlóan – a megújuló belvárosi rakparton sem lesz jobb kerékpározni.
A Lánchíd és az Alagút felújításánál is gondolni kell a kerékpározásra – mondja a Kerékpárosklub. Hiba lenne a felújítás után ugyanekkora autóforgalmat engedni a hídra, mert akkor továbbra is a dugóban állnak majd a buszok, a kerékpározók pedig a járdán fogják a kerülgetni az ott sétálókat. A Lánchíd forgalomcsillapítása nélkül az egyre nagyobb gyalogos- és kerékpáros forgalom ellenére továbbra is az autók okozta zaj, szmog és balesetveszély uralkodik majd a belvárosban. Az I Bike Budapest felvonulás a Városligetben ér véget, ahol meg akarják szüntetni a Budapest egyik fő kerékpáros ütőerének számító Olof Palme sétányt. A Kerékpárosklub szerint ezzel nem csak egy városrészeket összekötő bicikli útvonalat vágnak el, a kerékpáros közlekedés fenntartása a Liget közbiztonságát is biztosítja. A szervezet javaslatcsomagot írt a Városliget fejlesztéséhez. Szeretnék felhívni a figyelmet a belvárosi forgalomcsillapításra, a Tempo 30 övezetek kiterjesztésére, és a külvárosokat és a belvárost összekötő kerékpáros útvonalak fejlesztésének igényére is.

 

Facebook események:
I bike Budapest: https://www.facebook.com/events/1982536968731710/
I bike Mini: https://www.facebook.com/events/227577827790017/

 

 

További információ:
Halász Áron
Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettes
halasz.aron@kerekparosklub.hu
+3620 5267794

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:


Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.03.22. 12:41
Abba kéne már hagyni ezt a felvonulósdit, és inkább biciklizni kéne... Lajossal egyetértek, csak az autósokat húzza fel ez az egész hajcihő.

2018.03.09. 21:21
Remek, ismét egy hétig fognak törleszteni az autósok hálából a sok idióta miatt.
Elég rendszeresen tekerhet az, aki Óbudáról, Újpestről nem tud magátl eljutni a Tabánba...
Amúgy ezek a tervek? Pesti alsórakparton bringázni? Hol? Olofpalme sétány mint "fő kerékpáros ütőér? Ez valami ligetvédős baromság? És csak kérdezem csak: ha nem a Lánchídon megy majd az autós, akkor a másik két hídon lesznek többen - meg a környező utakon, nem? Átgondolt javaslatok...

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések