Tour de Pelso 2017: Eredmények

E-mail  Nyomtatás
2017. június 17. szombat
  |   Szerző: VELO.hu
Címkék:

Diavetítéshez kattints a képre

 

Új rajthelyszínnel várta a Hotel Ezüstpart területén a kerépárosokat a 2017-es Tour de Pelso, ahol a 200 km-es Balaton Maratonra, a 76 km-es Tihany túrára és a 33 km-es Panoráma túrára több, mint 1000 fő gyűlt össze. A legtöbb bringás a hagyományokhoz hűen a 202 km-es tókerülésen indult el. Idén nem a rekkenő hőség, hanem az erős szél nehezítette a kerékpárosok dolgát a tó körül, így a frissítéssel kevesebb nehézség akadt, viszont a szélezéssel annál többeknek meggyűlt a bajuk.

 

Rögtön a rajt utáni első 10 km-en kialakult egy 25 fős élboly a maratonon, a június 27-én rajtoló Tour de Hongrie-ra készülő Bátorfi Team, Epronex és DKSI vezetésével. A maratonozók talán nem is bánták ezt annyira, mert a félprofik így saját tempóban edzhettek, a maratonozók pedig erőállapotuknak megfelelően nagyobbb bolyokkal mehettek végig. A szokásosnál kevesebb bukás is történt, mely talán pont a korai szelekciónak volt köszönhető.

 

A nagy szélben a tavalyi pályacsúcsot idén meg sem tudták közelíteni a versenyzők, a futamot végül Ruttkay Zoltán (Bátorfi Team) nyerte 4:50:29-es idővel. Kiss Gergelyt  szabálytalan frissítés miatt kizárták a második helyről, így végül Vermeser Zsombor (Bátorfi Team) lett az ezüstérmes, Simon Péter (Epronex) pedig a harmadik.

 

A nőknél a kerékpározást mindössze 10 hónapja kezdő Olasz Laura (Bátorfi Team) volt a leggyorsabb 5:42:24-es idővel. Második lett Haffner Kata 5:42:47-el, Tőke Edit pedig 6:10:16-ot hajtott.

 

A Balaton Maraton, a Mini Maraton és a Tihany Túra eredménylistái (az excel fülein) a letölthető fájlok között található. 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Letölthető dokumentumok:

pelso17.xls (115 KB)

Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

« 1 | 2 | 3 »
2017.06.26. 15:07
Kedves Prohi!

Egy kerdes: a Pelso-n kotelezo elindulni? Csak mert emberek ugy fel vannak haborodva azon hogy rendezel egy ilyen esemenyt... akinek nem tetszik, nem kell elindulni... es igen, mindig van mit javitani, ha azt megfelelo stilusban kozli valaki, egesz biztos vagyok benne hogy meghallgatasra talal - mert ugye a stilus maga az ember...

2017.06.21. 18:10
Simplomatik
2007 óta járok ide és minden év más és más. Én féltem a nagy forgalomtól, de szerencsére a ballagások miatt elég nyugis volt.

2017.06.21. 11:53
Be kellene látni, a Balaton környéke egyszerűen túl forgalmas a nyár közepén egy ilyen nagyszabású rendezvény biztonságos lebonyolításához.
Eszembe nem jutna elindulni ezen a versenyen-maratonon, már csak azért sem mert nincs annál unalmasabb, mint 200+km-t tekerni síkon. Egyszerűen sajnálnám rá az időt-energiát-pénzt.

2017.06.21. 11:04
Nekem leginkább az volt fura, hogy az ott élők sem tudtak róla, hogy "verseny" van. Emiatt rengeteg türelmetlen autós és veszélyes szituáció volt..valakit el is ütöttek Kesztehlynél. Ha legalább a környéken élők számára jobban lenne promótálva az esemény, akkor már talán jobb lenne a helyzet. (TV, rádió, 1-2 plakát). Hogy tudják, mire számítsanak azon a hétvégén. Láthatóan fogalmuk sem volt, hogy épp mi zajlik, és ez nekünk volt a legneccesebb, akik tekertünk. Voltak cifra helyeztek. Kedves szervezők: ezt jó lenne figyelembe venni.

2017.06.20. 21:54
Sziasztok, par szot mondanek:
Nem vagyok amator, csak hobbi bringas. Ez volt a masodik Pelso-m, tavaly csak a minire mentem, mert meg azelott nem voltam 200 km-es tavon... Most az 5:44-es mezonnyel erkeztem a celba. Kisero motoros(ok) rendben voltak, volt egy ket gyalogos illetve szemtelen autos de tudtak hol a helyuk, balesetveszely nem alakult ki. Tesztabol fel adagot kertem a satorban mert brutal nagy adagokat szedtek ki. Utbiztositassal nem volt gondunk. Es igen, tudtam a szabalyokat, es en vajaztam le a motorossal, hogy ha nagy a baj, akkor kerek tole kulacsot. Es??? Bevallalom, sportszerutlen voltam a tobbi bringassal szemben, egyet adtam a baratomnak mert elfogyott neki, nekem viszont eleg lett. De. Nem veszelyeztettem senkit, kialltam a mezonybol es ugy utottem nyelbe a cseret, sot, ezaltal nem jutottam elonyhoz, es a baratom sem. Ha a versenybirosagnak nem fer bele, akkor huzzanak ki a 90.helyrol es irjak oda a DNF feliratot a nevem melle, tegyenek a lista vegere, vallalom. Viszont arra is gondoljanak az ilyenkor karogo sporttarsak, hogy hetedmagammal rangattuk a mezonyt kb. vegig a deli parton eleg szep tempoban, majd az eszaki oldalon is komolyat meloztunk. Az utolso 3 km.-en amikor inditottam, egy loszt, elkuld a kurva anyamba az a valaki aki a tavalyi rajtszamaval all oda, es mert meg mertem elozni Misi bacsit aki 60+ evesen vegig kivette a reszet a mezony elejen a melobol. Hat haver ha odaalsz neha elore, megtudod milyen ha a pofadba kapod a szelet, ugy, hogy meg a nevezesi dijra is sajnaltad a penzt. Es en kerek elnezest, hogy probaltam egy szokest intezni magamnak tok egyedul 197 km utan. Szoval rohadtul elveztem a versenyt, es jovore is eljovok.

2017.06.20. 20:26
A szabályok előre hónapok sőt évek óta le vannak írva. Nem a verseny reggelén kaptunk róla tájékoztatást. Aki megszegte nem véletlenül vett fel egy arra járó autóstól motorostól útszélén álldogáló embertől frissítőt. Előre megszervezték vagy menet közben telefonon megbeszélték. Tudták a szabályokat játsszák ki, készültek rá. Jogosulatlan előnyhöz jutottak a többiekkel szemben. Ez nem fair. Azonos pályán egyenlő esélyek erről szól a versenyzés.
Szervezésről. A start az utóbbi évek legjobb helye volt. Keveset kanyarogtunk a városban hamar kevés FÉK kiabálással kiértünk Zamárdiig. Nekünk mindig volt motoros kísérőnk néha 3-4 is az egész úton. Zökkenőmentesen jutottunk át a forgalmi csomópontokon. A cél után volt zuhanyzási lehetőség, a kaja épp lecsúszott , de volt már jobb. Nem hiszem hogy annyira alázkodni kéne a szervezőknek. Miért kellene??

2017.06.20. 18:21
de ha viszel magaddal 4 litert az sem veszélytelenebb mintha (remélhetőleg) tapasztalt kísérő leadja a kulacsot menet közben. Emelje fel a kezét aki még nem járt úgy, hogy félliteres palackok között szlalomozott. Aki meg nem az élbolyban halad nyilván jobba tud lassítani és frissíteni, akár meg is állhat - de ez mind attól függ, kinek mi a célja a versennyel. Igazából a kísérő kizárása volt hibás döntés, maga a szabályzat nem megfelelő egy ilyen távra, ha komoly versenyt is akarnak a szervezők. Mondhatnám bele volt kódolva, hogy akik megszokták a frissítést úgyis megszegik - mert számukra ez már alapvetőm, mármint a kísérő kocsi.

2017.06.20. 17:52
szerintem nem lehetetlen, nekem 5:09 a legjobbam saját zsíron. annál a kísérletnél is egyenlőtlennek tartottam, hogy a velem együtt megérkezők közül elég sokan egy-egy kulaccsal tekertek, én meg cipeltem + 3-4 kiló frissítőt. szóval kitartok a vélemény mellett, hogy ha a szabályokat nem tudja valaki betartani, akkor inkább ne induljon (főleg ne csodálkozzon, ha számon kérik rajta, legfőképp ne neki álljon feljebb, akármilyen is a szervezés amúgy).

2017.06.20. 17:26
A saját zsíron tekerés emlegetése előtt azért javaslom gondoljátok végig, hogy 5.50 vagy 4.50 nyélen menve nem ugyanazt a takarmányt emészti fel. De nyilván ez sem hiteles persze, mivel ott sem voltam. A szabályokat tekintve meg vegyük már észre, hogy egy verseny sem lehetne szabályos a szó szoros értelmében, ha a KRESZ-t szigorúan alkalmaznánk. Erre kifejezetten jó példa volt idén a Kínon Kínja, ami majdnem félre is ment emiatt, aki emlékszik még rá, ugye... szóval a szabályokat is ésszerűen kellene alkalmazni és nem gondolom, hogy 600-an igényelnének mobil frissítést, ez badarság. De ne kanyarodjunk el az eredeti témától, továbbra is a szervezőknek kellene némi alázatot tanúsítani, engem ez taglózott le és ehhez ott sem kellett lennem, mert elég volt a kommenteket itt olvasni tőlük.

2017.06.20. 15:38
Prohi!

Szerintem teljesen rendben volt a rendezvény. Kb a 10. pelsom volt, nem éreztem hogy rosszabb lett volna a korábbiaknál. Nem hiányzik a pelso zokni, vagy a horalky szelet sem. Az Ezüstpart szerintem jobb lokáció mint a korábbi parkoló, a tészta is ízlett. A sör jéghideg volt, ásványvizet meghagytuk másoknak :) Spagettiházas emlékeket hozott vissza a Blokk, külön köszönöm :) Ha nem jön jövőre az epedex az sem baj, akkor talán majd beférnek top 30-ba a Gemencen vagy az Hongrien. A frissítéssel is egyetértek, ha az én w/kg-omat nem borítja meg 0, 7kg akkor az övéket sem kellene. Karoson is voltam másnap, nem éreztem jobbnak a szervezést, rendszeresen túl gyors a lassú rajt, a gulyás ízetlen volt, az útminőség miatt a Pelsohoz képest faluszéli faralgatás hangulatú gran(?)fondo. Illetve azoknak a véleménye aki ott sem voltak, nem hiteles. Fekvőbringa téma túlbeszélve, ha lesznek fotók kimazsolázzuk a TT specialistákat és kizáratjuk.
Előre is köszi! Fotókat várjuk.

2017.06.20. 15:22
Minden évben vannak renitensek akik nem tartják be az ismert szabályokat és ha lebuknak akkor osztják az észt hogy mi miért volt rossz.
Százalékuk elenyésző. Ha abba belegondolnának, hogy ha mindenki úgy frissítene mint Ők mekkora tumultus lenne a bolyok környékén vagy az út szélén. Mindenkinek van rokona gyermeke barátja aki kiállna az út szélére vagy követné autóval motorral a versenyzőt. Ez lenne csak igazán balesetveszélyes ennyi résztvevő esetén. Én az 5.44-es csoporttal haladtam három olyan frissítés volt ami nem megengedett.
Egyik egy emelkedőn Szigliget környékén a motoros haver utasával odaállt a versenyző mellé kb. 2 percig húzatta magát felfelé az emelkedőn és 2 palackot kicseréltek. Másik kettő Balatonfüreden volt ott két versenyző vett fel palackot menet közben segítőtől egyik beejtette a bolyba a másiknak nehezen fékezéssel de sikerült, a mögötte levő ugyan kicsit anyázott de nem volt bukás. Szerintem mindegyik veszélyes volt . Ha mindenki (kb 6-7 százan így frissítene) akkor komoly balesetek lehetnének. Jogosulatlanul semmilyen versenyen nem lehet előnyt szerezni. Ha az az 1-2%nyi renitens megsértődik és nem jön el többet az az Ő bajuk. Nem fognak hiányozni. Jó lenne ha a jövőben minden nagyobb bolyban lenne versenybíró és kiszűrné a szabálytalankodókat.

2017.06.20. 13:30
Évek óta probléma szerintem a menet közbeni frissítés. Ha valaki nem érzi magát annyira jó bringásnak, hogy körbetekerje a Balaton "saját zsírból", akkor ne tegye! Ha egy "profi" nem tudja tartani az amatőrök tempóját külső segítség nélkül, akkor elég szomorú a helyzet. Az ország "profijai" vajon egy Békás100-on is hőbörögnének, mert meg kell állni pecsételni?
Saját véleményem szerint vannak az országban olyan társulások, akik alulról szerveződve nagyon jó bringás életet teremtettek, az ő példájukon felbuzdulva kéne megmutatni, hogy lehet nem csak reggeli tekeréseket és cyclocross versenyt, hanem akár országúti mezőnyversenyt is rendezni.

2017.06.20. 12:54
Prohi!,

Egyetlen dolgot kéne nagyon átgondolnotok!, Kiért rendezitek meg ezt a versenyt ?
- Magatokért
- a magyar kerékpáros közösségért ? (legyen az profi vagy full amatőr)
- esetleg mindkettőért

Ha magatokért, akkor minden rendben van.
Ha értünk (és kicsit magatokért) akkor ideje lenne végre meghallani a kritikákat!, nem azt gondolni hogy minden rendben van!
Nem csak ez a pár ember gondolja azt amit itt leírt, sokan vagyunk akkor már el sem megyünk Pelso-ra. Úgy érezzük hogy nem biztonságos, és az nevezési díjhoz képest aránytalanul kevés amit versenyzőként/turázóként kapunk!

3 éve kupás mezőnnyel élmény volt 47-el végiszáguldani a déli parton, ez most életveszélyes lenne (tudom maraton ....).
Egy sima AKESZ versenyen 3000 ft-os nevezési díj mellé, legalább egy zoknit tudnak ajándékba adni.
Zalakaroson az ember úgy érezte magát hogy kerékpár versenyen van!, Pelso-n nem ...
MKSZ versenynaptárban szerepel Pelso, igaz kupaként, ha tudjátok hogy nem lesz kupa, akkor miért kell belerakatni ? (reklám).

Mi évek óta nem járunk Pelso-re, pedig szerettük, és nem is fogunk, ha nem értitek ez miért van akkor bennetek van a hiba, ti szervezők hivatkoztok a versenykiírásra, nekünk résztvevőknek is lehetnek elvárásaink! Elvégre is a verseny (bocsánat maraton) ÉRTÜNK VAN! (vagy nem?)


2017.06.20. 11:54
Tisztelt Prohi67, avagy szervezők (?),

mélységesen elszomorít ez a fajta kommunikáció, ami itt zajlik részetekről. Egyszerűen fel sem tudom fogni, hogyan nem lehet megérteni miért is jó egy versenynek, túrának, maratonnak, akárminek, hogy Pista bácsi mellett amatőr/fél/profi versenyzők is rajtvonalhoz állnak. Viszont ha meg viccfutam akkor nem kell az MTSZ naptárba beletenni, mint országúti verseny - ott mellesleg nem volt írva hogy túra, stb ugyebár... Továbbá elkélne egy kis alázat a kritikákat illetően, nem pedig magas lóról osztatni az észt amolyan poszt-komcsi (nincs elnézve) stílusban. Szerintetek Gipsz Jakabnak nem lesz motiváló, ha elmondhatja, hogy olyan versenyek ért be 1613. helyen ahol az élbolyban országunk legjobbjai versenyeztek? Szerintetek a Grand Fondo-k miről szólnak? Mindenkit hagyni kell a neki megfelelő szinten versenyezni és kész. Az meg kutya kötelességetek, hogy biztosítsátok az útvonalat, főleg hogy 1 héttel az OB előtt a csapatok vállalják, hogy eljönnek a "tét nélküli" versenyetekre, anyagi és testi épségüket kockáztatva. Ilyenkor azért elvárják jogosan, hogy legalább az alap dolgok biztosítva legyen. Földről frissítés, jesszus... hol vannak ahhoz olyan pontok, emelkedők, ahol azt biztonságosan meg lehetne csinálni lassú tempónál??... eszem megáll. Vagy az a cél, hogy egyfajta "tanyai-tekerés" legyen ez is, letudva a kötelezőt és felvenni a támogatást érte? Mert akkor annak a napjai meg vannak számlálva, előre szólok. Terveztem menni de nem mentem, és így utólag belegondolva már nem is bánom.

Sportbaráti üdvözlettel,
Tatár Gábor - Szeged

2017.06.20. 11:46
Prohi,
Nagyon jót küzdöttünk az első helyért és Zoli nyert! Gratuláltam neki , sőt ezúton is gratulálok! A fair play szerint játszottunk elől, mert többször segítettük a 2 bátorfis versenyzőt, 1x mikor elesett Zsombor megvártuk , illetve mikor kiszáradt Zoli adtam neki frissítőt. Nincs tehenem se legelőm. Korrektséget várnánk, ami ha másért nem , a nevezésért jár mindenkinek!

2017.06.20. 11:07
Kedves Kissgéé!

A lényeg neked nem megy át... vannak szabályok azt be kell tartani, sőt nektek élversenyzőknek még inkább, hogy példát mutassatok! És nem a kizárás tényéről, mint az oviban, hogy ha engem elkaptak, akkor ői csalt, meg ő is, jó magyar szokás szerint - megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is...
Én őszintén örülök, ha az élversenyzők tiszteletüket teszik a Balaton Maratonon, de egy maratonnak nem csak az időeredmény - amit ti el tudtok érni - emeli a rangját, hanem az is, hogy a magyar élmezőnyhöz tartozók a kiírásnak megfelelően nem szereznek tiltott előnyt a többi maratonistához képest!

Kedves Aranyláb!
Az idén a fekvőbringások nem voltak kizárva, ez azt jelenti, hogy indulhattak. Ahogy írtam előző hozzászólásomban, egyetértek a kritikával, jövőre nem indulhatnak fekvőkerékpárosok.
A kormányrátétről... Sajnos minden évben bekeveredik egy-egy szabálytalan felszerelésssel, azaz könyöklővel, kormányrátéttel résztvevő. Őket is ki kellett volna zárni, ha van rajtszámod, tanúd, esetleg felvételed (rajtszámmal együtt) akkor ezt továbbítom a zsűrinek és utólagosan is kivesszük őket az eredménylistából.
Na helyszíni nevezés 15.000, - Ft-jával gyere elő állandóan... aki komolyan gondolta az indulást az már márciusban 8.000, - Ft-ért benevezhetett és le lehetett mondani a részvétel május 12-éig (kezelési költség levonásával). Egyszóval nem szerencsés féligazságokkal szítani a kedélyeket! ;-)

2017.06.20. 09:22
Nem való a rekumbens a bolyba, nem úgy mozog, mint mi, zavaró.

2017.06.20. 02:24
5:22 bolyban voltam es engem vegig zavart a fekvo bringas. Egyszer majdnem felrakott egy batorfis lanyt meg foldvarnal. Szerencsere sikerult kivedenie a bukast. Annyi, hogy nekem is hirtelen oldalra kelett huznom a gepet hatulrol meg majdnem kivasalt egy motoros rendor.

2017.06.19. 21:37
Novákádi ne haragudj nem veled van bajom , hanem itt állandóan a szabályzatról beszél a szervező ( prohi67 )

2017.06.19. 21:25
az 5.21es bolyból lettem kizárva szabálytalan frissitésért.Füreden a lányom adott fel egy kulacsot.Indulásnál volt nálam két nagy kulacs a zsebemben két 7.5dl viz, négy zselé.A rajtban állva néztem a csapatokat mindegyiket volt náluk fejenként két kicsi kulacs zsebek üresek.Szóval mit kellett volna tennem kedves szervező?Miutan vagy 30km keresztül vezettem a bolyt álljak ki a molkútnál egy kis vízéert?Ez lenne a megoldás?Szuper akkor mindent értek.Illetve még egyet nem , hogy nem egy nem két versenyen a tavasz folyamán a frissitési pontokon a kezünkbe tudták adni a vizet / volt hogy 1.5 l és a bolyban körbejárt/ itt ahol a szemérmetlenül legnagyobb nevezési díjat kellett befizetni ez nem sikerült.Kedves szervező örülök , hogy kizárt mert így világossá vált mi a lényeg önnek.Az biztos nem hogy mi tekerők , küszködők, harcolók jól érezzük magunkat.Köszönöm a szervezést

« 1 | 2 | 3 »
Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések