Tour de France hírek: Uran nem igazán tudta, hogy mi történik körülötte, Froome vegyes érzésekkel nyilatkozott, Porte medencéjét és kulcscsontját törte, Martin kiakadt a szervezőkre, négy FDJ kerekest is kizártak

E-mail  Nyomtatás
2017. július 10. hétfő
  |   Szerző: velo.hu

Rigoberto Uran: nem nagyon tudtam, hogy mi történik körülöttem

 

Diavetítéshez kattints a képre


A kolumbiai Rigoberto Uran pályafutása első Tour szakaszgyőzelmét szerezte, miután milliméterekkel, de megnyerte a verseny kilencedik szakaszát. Hektikus napon van túl a Francia Körverseny mezőnye, így a célba érkezést követően a kolumbiai kiválóság sem tudott túl sok mindent mondani.


„Egyelőre nem nagyon tudom, hogy mi történik körülöttem, de ezek szerint tényleg én nyertem meg szakaszt – nyilatkozta hitetlenkedve a Cannondale-Drapac kerekese. – Azt hittem először, hogy csak viccelnek a srácok, amikor oda szóltak, hogy győztem. Meglep a dolog. Richie és Dan Martin hatalmasat buktak közvetlenül előttem, Martin eltörte a váltómat, így már nem tudtam használni azt. Nem volt azonban időm megállni, odahívtam a neutrál autót, de ők sem tudtak vele mit kezdeni. Most még nem nagyon tudom felfogni a történteket, annyi minden volt ezen a szakaszon. Nagyon boldog vagyok, rettenetesen nehéz volt ez a nap, örülök, hogy egyáltalán célba értem. Összetettben is nagyon jól állok, de rengeteg van még hátra az idei Francia Körversenyből.”
 

Chris Froome: vegyes érzelmek dúlnak bennem

 

Diavetítéshez kattints a képre


Összetettben továbbra is Chris Froome áll az élen, de elvesztette legfőbb segítőjét a nagyot bukó és valószínűleg kulcscsontját törő Geraint Thomast. A Sky csapatának kapitánya kettős mércével nyilatkozott a szakaszt követően.


„Vegyes érzelmek dúlnak bennem – így a Tour címvédője. – Egy egészen őrült szakaszon vagyunk túl. Richie Porte bukása szörnyű érzéseket keltett, remélem, hogy a látottakkal ellentétben viszonylag könnyen megúszta és mihamarabb felépül. Az egyik legfőbb segítőm Gerint Thomas is feladta a küzdelmeket, sajnos eltört a kulcscsontja. Nem igazán tudom, hogy mit mondhatnék, a csapatom kiváló munkát végzett, ott voltak mellettem, amikor szükségem volt rájuk.”


Richie Porte: medence és kulcscsonttörés

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Mont du Chat lejtmenetében nézett be egy kanyart a verseny egyik legnagyobb esélyese Richie Porte. A BMC kerékpárosa mintegy húsz kilométerre a céltól bukott hatalmasat, nagy sebességgel lecsúszva az útról, elsodorva Daniel Martint és nekiesve a sziklafalnak. Az ausztrál versenyző percekig feküdt mozdulatlanul, végül nyakmerevítőt kapott mielőtt kórházba szállították volna. A diagnózis medence és kulcscsonttörés. Műtét nem vár rá, de alsó hangon négy hét kihagyásra számíthat.


„A röntgenfelvételek tanulsága szerint jobb kulcscsont és jobb medencetörést szenvedett Porte, amit szerencsére műteni nem kell, de így is több hét kihagyás vár rá – nyilatkozta dr. Max Testa a BMC csapatorvosa. – Nagyon odaütötte a jobb oldalát, telis tele van zúzódásokkal. Szerencsére a bukás következtében nem vesztette el az eszméletét, végig magánál volt, tisztában volt a történtekkel.”


Dan Martin élesen bírálta a szervezőket

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az ír Daniel Martin kétszer is bukott lejtmenetben, nem is nagyon érthető, hogy miként úszta meg horzsolásokkal a Richie Porte-al való ütközést, mindenesetre a szakasz után jól látszott, hogy a fejvédőjének ezen a napon nagy hasznát vette. A Quick-Step Floors sorának kapitánya nem is volt túl nyugodt a célban érkezést követően.


„Nagyon csúszott lefelé, életveszélyes volt az ereszkedés, a szervezők azonban megkapták, amit akartak – fakadt ki levezetés közben az összetettben is számos helyet veszítő Martin. – Próbáltunk nem kockázatot vállalni, Richie hátsó kereke azonban megcsúszott, és hiába igyekezett korrigálni, lement a fűre, majd kiütött engem is. Nem volt hová mennem. Nehéz és veszélyes volt az útvonal, telis tele technikás kanyarokkal, kimondhatni, hogy mindenki veszélyben volt.”


A FDJ csapatának négy versenyzőjét is kizárták időtúllépés miatt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nyolc versenyzőnek nem sikerült a limit időn belül célba érkeznie, így őket kizárta a versenybíróság a Tour kilencedik etapját követően, közte a zöld trikóra pályázó regnáló francia bajnokot Arnaud Demare-t és három csapattársát is. A nyolcas végül közel negyven perc hátránnyal érkezett, így Demare mellett Mickael Delage, Ignatas Konovalovas és Jacopo Guarnieri számára is véget ért az idei Tour, a FDJ csapatában mindössze öten maradtak.


„Ez a kerékpárversenyek része – vélekedett kissé csalódottan Marc Madiot csapatvezető. – Nem örülünk a történteknek, de el kell, hogy fogadjuk a szabályokat. A srácok mindent kiadtak magukból, hogy időben célba érhessenek, de nem sikerült. Arnaud két napja problémákkal küzd, igyekeztünk átvészelni ezt a nehéz szakaszt. Öten maradtunk, de nem adjuk fel, hisz ez a Tour de France.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések