Tour de France hírek: Matthews esélyeshez méltóan nyerte a Rodez-i befutót, Aru hibázott, de a versenynek még nincs vége, Froome meglepődött, hogy újra nála a sárga, De Gendt tisztában volt azzal, hogy nem érhet haza

E-mail  Nyomtatás
2017. július 16.
  |   Szerző: velo.hu

Michael Matthews: ez egy fantasztikus siker számunkra

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az ausztrál Michael Matthews nyerte a Tour de France tizennegyedik szakaszát, a Sunweb kerekese volt előzetesen a szakasz egyik favoritja, csapata kiváló munkát végzett, így Matthews feltette az i-re a pontot.


„Számomra egy igazi valóra vált álom az, hogy győzni tudtam Rodez-ban – nyilatkozta Matthews a célba érkezést követően. – Két évvel ezelőtt egy hatalmas bukás következtében törött bordákkal versenyeztem, pedig akkor is ez volt az a nap, ami a leginkább kedvezett nekem. A csapat egész nap kiváló munkát végzett, nem engedtük a szökevényeket túlságosan messzire, bár Thomas De Gendt azért rendesen feladta a leckét, nagyon erősnek bizonyult. Nem volt a szakasznak olyan pillanata, amikor két-három csapattársam ne vett volna körül, a két évvel ezelőtti kudarc tekintetében ez egy fantasztikus eredmény számunkra.”
 

Fabio Aru: elvesztettem a sárga trikót, de a versenynek még nincs vége

 

Diavetítéshez kattints a képre


A verseny éllovasa Fabio Aru túlságosan is hátul helyezkedett a Francia Körverseny tizennegyedik szakaszán, s mivel a sor megszakadt, így elvesztette a trikót, ami ismét Christopher Froome vállaira került.


„Az utolsó kilométereken egyszerűen túlságosan hátul helyezkedtem – ecsetelte a történteket Aru. – Rengeteg erőfeszítésembe telt, hogy ne csússzak még hátrébb. Sajnos ez a nap így alakult, ma én jártam rosszul, holnap lehet valaki más fog. Elvesztettem a sárga trikót, de a versenynek még nincs vége, mivel egy igencsak nehéz utolsó hét áll előttünk. Elvesztettünk egy csatát, de a háborút még megnyerhetjük.”


Chris Froome: meglepetésként ért, hogy visszaszereztem a sárga trikót

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nem várt módon szerezte vissza a sárga trikót a verseny címvédője Christopher Froome. A Sky csapatának versenyzője kiváló helyezkedéssel az élmezőnyben zárt, s mivel Fabio Aru hátul ragadt, így a kenyai születésű brit várhatja a legjobb pozícióból a folytatást.


„Meglepetésként ért, hogy visszaszereztem a sárga trikót – mondta Froome a díjátadót követően. – Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen karakterisztikájú penzum végén megtörténhet ez. Köszönettel tartozom a csapattársaimnak, akik végig a mezőny élén tartottak. Külön szeretném megdicsérni Michal Kwiatkowskit, aki fenomenális munkát végzett. Ebben az évben nagyon fontos minden egyes másodperc, így akár még sok is múlhat ezen a napon. Ismertem a befutót, hisz két évvel ezelőtt már járt itt a mezőny. A vége nagyon veszélyes, és technikás. Az összeszűkülő kanyarok miatt elől kell helyezkedned. A csapat megtette ezt, így nem vesztettem pozíciókat, sikerült az első tízben zárnom. A sportigazgatóm végig üvöltött a rádión, hogy menni kell, mert különbséget lehet kiharcolni. Jó volt hallani és tudni, hogy remek munkát végzett a csapat. Nehéz hét áll még előttünk, de megnyugtatóbb úgy versenyezni, hogy nálunk van a trikó.”


Thomas De Gendt volt a nap legaktívabb versenyzője

 

Diavetítéshez kattints a képre


A nap szökésében Thomas De Gendt tartott ki a legtovább, bár a Lotto-Soudal kerékpárosa tisztában volt azzal, hogy nem lesz esélye hazaérni.


„Tisztában voltunk azzal, hogy ez a nap kedvezhet a szökevényeknek, de csak akkor, ha egy nagyobb sor tud ellépni – így De Gendt a szakaszt követően. – Igazából nem is akartam szökni, úgy voltam vele, hogy meghúzom az első támadásnál, aztán majd úgy is utolérnek bennünket. Sajnos ez nem így lett, ez lett a jó elmenés. A főmezőny nem adott túl nagy teret nekünk, viszont azzal tisztában voltam, hogy én vagyok a legerősebb elől. Választhattam, vagy megpróbálom, vagy hagyom, hogy utolérjenek. Megpróbáltam. Thomas Voeckler jött velem egy darabig, de aztán visszamaradt. Nem volt esélyem a mezőnnyel szemben. Két éve szökésben voltam ugyanezen a szakaszon, akkor sem sikerült, de ilyen a kerékpársport, próbálkozni kell.”


Egy viszonylag nehéz hegyi szakasszal folytatódik a Tour

 

Diavetítéshez kattints a képre


A második pihenőnapot megelőzően egy viszonylag nehéz szakasszal folytatódik a verseny. A Tour tizenötödik szakaszán Laissac Sévérac l’Église és Le Puy en Valay között 189 és fél kilométer várja a kerekeseket egy negyedik, egy harmadik és két első kategóriás emelkedővel, de nem hegyi befutóval.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések