Tour de France hírek: Julian Alaphilippe a franciák hőse, a versenyzők is kaptak a könnygázból, Philippe Gilbert horrorisztikus bukása, jön az idei Tour legérdekesebb szakasza

E-mail  Nyomtatás
2018. július 25. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Julian Alaphilippe lett a franciák idei nagy hőse

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) immáron második győzelmét szerezte az idei Touron, mindamellett, hogy nagy valószínűséggel a hegyi összetettet is megnyeri. A tizenhatodik szakasz utolsó lejtmenetében kockáztatott, ami bejött, miközben a szintén az etapgyőzelemért harcoló Adam Yates (Mitchelton-Scott) bukott.

 

„Nagyon nehéz volt a szakasz, örülök, hogy egyáltalán sikerült bejutnom a szökésbe – mondta Alaphilippe a célba érkezést követően. - Philippe Gilbert is ott volt a csapatunkból, nagyon sajnálom, hogy bukott, de örülök, hogy szerencsésen megúszta az esést. Végig jó erőben éreztem magam, bár nem hittem abban, hogy hazaérhetünk. Próbáltam elől helyezkedni, igazából csak a hegyi pontokért indultam a végén. Tisztában voltam azzal, hogy nagyon veszélyes lesz a lejtmenet, a verseny előtt többször bejártuk ezt a szakaszt. Biztos voltam benne, hogy valamelyikünk bukni fog, Yates és jómagam is kockáztattunk. Örülök, hogy győztem. Nem mondanám, hogy más érzés a második Tour szakaszgyőzelem, az viszont biztos, hogy sosem fogom elfelejteni ezt a napot sem. Rajtam van a pöttyös trikó és immáron két szakaszt nyertem a Francia Körversenyen. Nem lesznek könnyűek az elkövetkezendő szakaszok, de igyekszem megőrizni a trikót.”

Christian Prudhomme versenyigazgató is felszólalt a szakasz eleji incidens miatt

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Nem várt incidenssel indult a Francia Körverseny tizenhatodik szakasza. Az első, negyedik kategóriás emelkedőről való leereszkedést követően tüntetők zárták el szalmabálákkal az utat. A versenyzőket megállították, miközben a rendőri erők akcióba léptek. Az egyik túlbuzgóan intézkedő egyenruhás sajnos azonban jó pár kerékpárost is lefújt könnygázzal. A közjátékot követően negyedórával folytatódhatott a verseny.

 

„Kerékpárosnak lenni nem könnyű dolog, láthattuk Gilbert horrorisztikus bukását, a srácok minden egyes nap kockázatot vállalnak – nyilatkozta Christian Prudhomme versenyigazgató. - A bukások részét képezik a versenynek, de az útelzárások és a mesterséges útakadályok nem. Nagyon veszélyes volt a szituáció, békét szeretnénk, de elsősorban azt, hogy tiszteljék a versenyzőket. Az idei Tour eddig remekül alakult, volt ugyan pár bukás, de a verseny valódi képet az olyan győzelmek mutatják, mint Julian Alaphilippe-é.”

 

Philippe Gilbert horrorisztikus bukása után még befejezte a szakaszt, de a tizenhetedik etapon már nem állhat rajthoz

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Az egykori világbajnok Philippe Gilbert a Col de Portet d'Aspet lejtmenetében fékezte el magát, kicsúszva az út ellentétes oldalára, átesve a kőkerítésen egy kisebb szakadékban landolva. A Quick-Step Floors kerékpárosa közel egy perces előnnyel vezetett ekkor szökevénytársaival szemben. Miután kiszedték, folytatta a versenyt. A szakaszt követően kórházba szállították, megröntgenezték, s bár nem tört el semmije, a bal térde túlságosan is feldagadt ahhoz, hogy folytatni tudja, így a verseny feladása mellett döntött.

 

„Körülbelül négy métert zuhanhattam – ecsetelte a történteket Gilbert. - Mindenfelé kövek voltak, hirtelenjében azt gondoltam, hogy most aztán minden csontom eltört, nem is nagyon mertem mozogni. Szerencsére pillanatok alatt megérkezett a segítség. Nem tört el semmim, de a térdem nagyon fáj, a mentőautóhoz már alig bírtam elsétálni.”

 

Tour de France 17. szakasz: Bagnères-de-Luchon – Saint-Lary-Soulan/Col-de-Portet, 65 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A Francia Körverseny az egyik legfurcsább szakaszával folytatódik, hisz Bagnères-de-Luchon és Saint-Lary-Soulan/Col-de-Portet között mindössze hatvanöt kilométert kell teljesítenie a versenyzőknek. A penzum két első, és hegyi befutóként egy kiemelt kategóriás emelkedőt tartogat. A mezőny rögtön hegymenettel kezd a Montée de Peyragudes (14,9 km, 6,7%) emelkedőjén, innen leereszkedve jön a Col de Val Louron Azet (7,4 km, 8,3%), majd hegyi befutóként a Col de Porter (16 km, 8,7%).


„A tizenhetedik szakasz újításairól annyit mondhatok, hogy az első húsz versenyző biztos, hogy együtt indul – így Christian Prudhomme versenyigazgató. - Öt különböző csoportba fognak rajtolni a kerekesek. Egy nagyon gyors szakaszt várunk, a táv mindössze hatvanöt kilométer.”

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések