Tour de France hírek: Gaviria szeretné néhány napig megőrizni a sárga trikót, Sagan és Kittel is elégedett volt a szakaszt követően, Froome és Quintana csalódott, Lawson Craddock nem akarja feladni a versenyt

E-mail  Nyomtatás
2018. július 08.
  |   Szerző: m.norbi

Fernando Gaviria: egy olyan trikót vehetek fel, ami a sportág legfontosabb ereklyéje

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Quick-Step Floors csapata folytatja dominanciáját, a Francia Körversenyt is rögtön egy szakaszgyőzelemmel nyitották, ráadásul Fernando Gaviria pályafutása első Tour sikerét könyvelhette el, amely mellé a sárga trikó megszerzése volt az igazi bónusz.


„Hihetetlen, ami történt, az első Touromon rögtön egy szakaszgyőzelemmel kezdtem – mondta Gaviria a célba érkezést követően. – Köszönöm minden csapattársamnak és persze a stábnak is, hogy ez a siker összejöhetett. A srácok rengeteget dolgoztak a nap folyamán. Egy olyan trikót vehetek fel, ami a sportág legfontosabb ereklyéje. Meglátjuk, hogy meddig lehet az enyém, de szeretném egy-két napig megtartani. A végén a szél is nehezítette a dolgunk, talán ezért volt ez a sok apró bukás. Szerencsére a Quick-Step sora úgy működik, mint egy nagy család, egymásért dolgozunk, tökéletesen betartva a sportigazgatók utasításait, ennek köszönhetően pedig nyerni tudtam.”
 

Peter Sagan és Marcel Kittel is elégedett dobogós helyével

 

Diavetítéshez kattints a képre


A regnáló világbajnok Peter Sagan nem kért felvezetést csapattársaitól, mindezek ellenére ott volt a szakasz végi sprintben, ahol a második helyen zárt.


„Miért lennék csalódott, a legjobb sprinter nyert ma – nyilatkozta a Bora-hansgrohe kerekese a szakaszt követően. – Fernando nagyon erős volt, elégedett vagyok, hogy másodikként zártam. Fontos, hogy nem bukott senki sem a csapatból, míg mások sajnos pórul jártak, több összetettbeli esélyes is időhátrányt kapott. Kiváló helyzetből várjuk a folytatást, meglátjuk, hogy lehet-e esélyem a következő szakaszon.”


Marcel Kittel négy etapgyőzelemmel zárta a 2017-es Tourt, ellenben az idei szezonja eleddig nem sikerült valami fényesen, így a német sprinter mindössze egyetlen szakasz megnyerését tűzte ki maga elé célként az idei Francia Körversenyen. Az első nap végén kissé későn indítva az előkelő harmadik helyen zárt, ami elégedettségre adott okot a Katusha-Alpecin háza táján.


„Remek erőben éreztem magam, örülök ennek a harmadik helynek, ami bizakodásra ad okot – így Kittel a Katusha csapatbuszánál. – Nem volt egy könnyű szakasz, de tökéletesen végrehajtottuk a taktikai utasításokat, így ott voltunk a hajrában. Az emelkedőt követően próbáltak kizárni minket a csatából, de nem hagytuk magunkat, így odaértünk a sprintre. Jó helyzetből indíthattam a végén, sajnos egy kicsit későn, mindezek ellenére elégedett vagyok.”


Chris Froome, Richie Porte, Adam Yates és Nairo Quintana is időhátrányba kerültek

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az előzetese várakozásoknak megfelelően viszonylag egyhangú volt a Francia Körverseny nyitószakasza, az utolsó kilométerek ellenben káoszba torkolltak, Chris Froome bukott, Nairo Quintana kereke a lehető legrosszabbkor tört el, míg Richie Porte és Adam Yates mások hibája miatt ragadt hátul.


„Próbáltam eljutni a három kilométeres kapuig, de mindkét kerekem eltört, így meg kellett állnom és megvárni a csapatautót – ecsetelte a történteket a legrosszabbul járó Quintana, aki 1 perc 15 másodpercet kapott. – Ilyen a kerékpárverseny. Más nagy név is gondba került ezen a napon, Froome például bukott. A verseny nem dőlt még el, igyekszem ledolgozni a hátrányom.”


„Tipikusan az első szakasz az, amikor senki sem akar földre kerülni – mondta Froome. – Tisztában vagyunk azzal, hogy a kezdeti etapok mindig hektikusak és veszélyesek, de nem tudsz ez ellen mit tenni. Viszonylag elől helyezkedtem, mégis buktam. Szerencsére nem ütöttem meg nagyon magam.”


Lawson Craddock válltörése ellenére is a folytatáson gondolkozik

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az EF Education First-Drapac huszonhat esztendős kerekese Lawson Craddock a frissítőzónában bukott hatalmasat, felszakadt a szemöldöke és nagyon megütötte a bal vállát, mindezek ellenére fogát összeszorítva befejezte a napot, nyolc perc hátránnyal, utolsóként ért célba a Tour első szakaszán. A későbbi orvosi vizsgálatok hajszáltörést diagnosztizáltak bal vállában.


„Nem éppen így képzeltem el az első szakaszt – kesergett Craddock a célban, pláne úgy, hogy Houstoniként egy nemes cél érdekében érkezett, a verseny után ugyanis szeretné elárverezni cipőit, melynek összegét a texasi város velodromjának újjáépítésére fordítaná. – Túl sok munkám van abban, hogy ideáig eljutottam, nem akarom feladni. Meglátjuk miként alakul az éjszaka, ettől teszem függővé a folytatást.


Tour de France 2. szakasz: Mouilleron Saint Germain-La Roche sur Yon, 182,5 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Francia Körverseny Mouilleron Saint Germain és La Roche sur Yon között egy 182 és fél kilométeres penzummal folytatódik. Az etap mindössze egyetlen negyedik kategóriás emelkedőt tartogat, amely szinte rögtön a rajtot követően várja a kerekeseket. A Cote de Pouzaugges mindössze egy kilométer hosszú és átlag 3,9 százalékos. A gyorsasági részhajrára 132 kilométer megtétele után kerül sor, míg a bónusz-sprint ezúttal is a befutó közelében került kijelölésre. A célegyenes minimálisan emelkedik, mindezek ellenére a sárga trikós Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) a szakasz legnagyobb favoritja, de Arnaud Demare (Groupama-FDJ), Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) és Peter Sagan (Bora-hansgrohe) is beleszólhat a győzelem kérdésébe.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések