Tour de France hírek: Froome negyedszer nyerte meg a Tourt, Groenewegené a párizsi befutó, tarolt a Sunweb, Thomas De Gendt csalódott, a Sky kereste a legtöbbet a verseny során

E-mail  Nyomtatás
2017. július 24. hétfő
  |   Szerző: velo.hu

Chris Froome: megtisztelő, hogy olyan legendákkal említenek egy lapon, mint Anquetil, Hinault vagy Indurain

 

Diavetítéshez kattints a képre


Christopher Froome megvédte címét és megnyerte a 2017-es Francia Körversenyt, ezzel négyszeres győztessé avanzsálva. A Sky kerekese Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) és Romain Bardet (AG2R La Mondiale) kettősét szorította le a dobogó legfelső fokáról.


„A Champs-Élysées-n sohasem érhet csalódás – nyilatkozta a verseny győztese Chris Froome. – Mindig varázslatos érzés megérkezni ide, a három hét lezárásaként ilyenkor felidéződnek az emlékek. Nagyon boldog vagyok, hogy újra láthatom a feleségem és a kisfiam. Minden Tour győzelmem különbözik a másiktól. Talán az idei volt a legnehezebb sikerem, mivel nagyon erős vetélytársaim voltak. Megtisztelő, hogy olyan legendákkal említenek egy lapon, mint Anquetil, Hinault vagy Indurain, de a jövő évi versenyről még korai lenne nyilatkozni. Már bekerültem a Francia Körverseny történelemkönyveibe, de a jövővel nem szeretnék még foglalkozni, most az ünneplésé a főszerep.”
 

Kisebb meglepetésre Dylan Growenewegen nyerte a Champs-Élísées befutóját

 

Diavetítéshez kattints a képre


Andre Greipel arra készült, hogy folytassa nagy sorozatát, azaz, hogy zsinórban harmadszor is megnyerje a Champs-Élysées befutóját. A Lotto-Soudal német sprintere azonban későn indított, a fiatal holland Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) viszont kibírta a hosszú hajrát, így pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta.


„Minden vérbeli sprinter arról álmodozik, hogy egy napon a Champs-Élysées-n nyerjen – így Groenewegen a célba érkezést követően. – Ez a győzelem eddigi karrierem legnagyobb sikere. Mindössze öten maradtunk a végére, de a csapattársaim fantasztikus munkát végeztek, előrehoztak, így nagyon jó helyről kezdhettem meg a sprintet. Alexander Kristoff segítőjének a kerekéről indítottam, s bár hosszút nyitottam végül sikerült kitartanom. Hihetetlen, hogy néhány éve még a televízió képernyőjén keresztül néztem a Champs-Élysées-i befutókat, most pedig én nyertem meg azt.”


A Giro megnyerését követően a Sunweb csapata a Tour zöld és pöttyös trikójának megszerzését ünnepelhette

 

Diavetítéshez kattints a képre


Alig két hónappal ezelőtt érte el fennállása eddigi legnagyobb sikerét a holland Sunweb csapata, hisz Tom Dumoulin megnyerte a jubileumi századik Giro d’Italiát, most pedig Michael Matthews és Warren Barguil révén a Tour pontversenyét és hegyi összetettjét hódították el.


„Egyelőre elég nehéz elhinni azt, amit elértünk – mondta Barguil a csapatbusznál. – Fantasztikus Tourt teljesítettünk, aminek minden egyes pillanata emlékezetes marad. Egy álmom vált azzal valóra, hogy szakaszt nyertem. Nem voltak egyszerűek a verseny emelkedői, de odatettem magam. A második héten Matthews is formába lendült, így két trikóval és két szakaszgyőzelemmel zártuk az idei versenyt. Álomszerű volt beérkezni Párizsba, és ráeszmélni arra, hogy ez tényleg megtörtént.”


Thomas De Gendt nagyon csalódott, hogy nem ő lett az idei Tour legaktívabb versenyzője

 

Diavetítéshez kattints a képre


A belga Thomas De Gent, több mint ezer kilométert töltött szökésben az idei Francia Körverseny során, harmadik lett a hegyi összetettben és a pontversenyben is, míg összetettben az ötvenedik helyen zárt. Ez viszont nem volt elég ahhoz, hogy megkapja a Tour legaktívabb versenyzőjének járó díjat, amit a zsűri a hegyi összetett győztesének Warren Barguilnak adott oda.


„Egy fránya csuklósérülés miatt voltak problémáim a Tourt megelőzően, pont ezért nem a legjobb formában vágtam neki ennek a három hétnek – ecsetelte a történteket De Gendt. – Az első héten azért küzdöttem, hogy minél jobb helyzetbe hozzuk a sprinteken André Greiplet, tudtam, hogy később az én lehetőségeim is eljönnek. Amikor egy-egy nagyobb szökés ment el, azokban rendre benne voltam, sőt legtöbbször csak az utolsók között értek utol. Bíztam benne, hogy esetlegesen több lehetősége lehet idén a szökevényeknek, de a Sky csapata ezúttal is kontrollálta az eseményeket. Nagyon csalódott vagyok, hogy nem kaptam meg a legaktívabb versenyzőnek járó különdíjat, de azt is tisztázzuk, hogy Warren Barguil nagyszerűen versenyzett, így semmilyen ellenszenv nincs bennem az irányába. A zsűriben öt francia ült, akik így döntöttek. Sajnálom, mert ennek a díjnak arról kellene szólnia, hogy ki az, aki sokszor mutatta magát, de mégsem ért el kiemelkedő eredményeket.”


A Sky kereste a legtöbbet az idei Tour de France során

 

Diavetítéshez kattints a képre


Összesen 2 280 950 Euró talált gazdára az idei Francia Körverseny során. A legtöbbet az összetettet és a csapatversenyt is megnyerő brit Sky kereste, egészen pontosan 716 950 Eurót. A második a Cannondale-Drapac csapata lett 243 250 Euróval, míg harmadikként a pontversenyt és a hegyi összetettet is elhódító Team Sunweb zárt 177 790 Euróval. A legrosszabbul a francia Cofidis keresett, ők csak 19 230 Eurót tehettek zsebre.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések