Tour de France hírek: Bodnar karrierje első Tour-szakaszgyőzelmét szerezte, Froome részsiker nélkül nyerheti az összetettet, Landa egyetlen másodpercre a dobogótól, Romain Bardet nem adhatta fel

E-mail  Nyomtatás
2017. július 23.
  |   Szerző: velo.hu

Maciej Bodnar: pályafutásom legcsodálatosabb napja ez

 

Diavetítéshez kattints a képre


Szorosabban nem is alakulhatott volna a Tour de France Marseille-i egyenkéntije. Maciej Bodnar mindössze egyetlen másodperccel előzte meg honfitársát Michal Kwiatkowskit a huszonkét és fél kilométeres táv végén. A Francia Körverseny történetében így először fordult az elő, hogy két lengyel kerékpáros zárjon ugyanazon szakasz első két pozíciójában. Ráadásul Bodnar karrierje első Tour-szakaszgyőzelmét szerezte.


„Pályafutásom legcsodálatosabb napja ez – nyilatkozta a szakaszt követően a Bora-Hansgrohe kerekese. – Évek óta hajkurászom ezt a sikert, igencsak sokat vártam rá. Egyetlen dolog fáj, hogy az édesapám már nem élhette meg ezt a pillanatot. Köszönettel tartozom édesanyámnak és a barátnőmnek, akik minden pillanatban mellettem állnak. Persze köszönöm a Bora csapatának, Peter Sagannak és Rafal Majkának, ez a győzelem benneteket is megillet. Nagyon szoros volt a vége, lényegében órákig vártam arra, hogy megelőzzön valaki. Nyugodt voltam, nagyon jó hangulatban telt a várakozás, boldog vagyok a győzelmem nyomán.”
 

Chris Froome szakaszgyőzelem nélkül nyerheti meg az idei Tourt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Christopher Froome az utolsó párizsi szakaszt megelőzően bebiztosította összetettbeli első helyét a 2017-es Francia Körversenyen, ezzel nagy valószínűséggel négyszeres győztessé avanzsálva

.
„Nagyon szoros volt az összetett verseny állása az időfutamot megelőzően – így Froome a díjátadót követően. – Tudtam, hogy szoros lesz ez a Tour, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyi minden múlik majd az utolsó egyenkéntin. Volt egy kis nyomás rajtam, de általában ez csak motivál. Hamarosan megérkezik a feleségem és a kisfiam, nagyon várom már, hogy itt legyenek.”


„Elégedettek vagyunk Chris időfutamával, nagyon jó időt ment – tette hozzá a Sky részéről Nicolas Portal sportigazgató. – Remekül beosztotta az erejét, nem kockáztatott, igyekezett a legbiztonságosabb módon célba érkezni. A Sky csapatát tekintve egy remek Francia Körversenyt zárunk, bár Chris a szokásokkal ellentétben idén nem nyerte meg a Criterium du Dauphiné versenyét, melynek okán többen is támadták, de számára a legfontosabb a Tour volt, így ezt a versenyt helyezte előtérbe. Csapaton belül nem volt pánikhangulat, mi végig hittünk a sikerben. A Tour volt a legfőbb versenye és nem a Dauphiné, nekünk pedig az volt a legfőbb célunk, hogy minél jobban támogassuk őt.”


Mikel Landa: sajnálom, hogy mindössze egyetlen másodperccel maradtam le a dobogóról

 

Diavetítéshez kattints a képre


Christopher Froome mellett a Sky másik menője Mikel Landa is remek időfutamot produkált, végül mindössze egyetlen másodperccel lemaradva az összetett dobogójáról.


„Nagyon sajnálom, hogy ennyi megtett kilométer után mindössze egyetlen másodperccel maradtam le a dobogóról – ecsetelte a történteket Landa. – Persze most rengeteg olyan apró momentum eszembe jut, ahol megszerezhettem volna ezt az egyetlen másodpercet. Bízom benne, hogy meglesz majd az esélyem arra, hogy visszatérjek és a Tour győzelemért harcolhassak. Léptem egyet előre, igyekszem olyan csapatot találni, amelyik bízik bennem, és kapitányaként számol majd velem.”


Romain Bardet: nem volt jogom feladni

 

Diavetítéshez kattints a képre


A franciák hőse Romain Bardet elvesztette összetettbeli második helyét, sőt mindössze egyetlen másodperccel tartotta meg a dobogót. Az AG2R La Mondiale kapitánya legrosszabb napját teljesítette, de csapattársai miatt hatalmasat küzdött, ami végül a dobogó megtartását eredményezte.


„Teljesen kész vagyok, nagyon megzuhantam a végére – mondta szomorúan a célban Romain Bardet. – Nagyon rosszul éreztem magam, az Izoard óta tudom, hogy valami nincs rendben, sajnos ma szerepeltem a legrosszabbul. Nem volt jogom feladni, a csapattársaimra gondoltam, akik rengeteget dolgoztak értem, így küzdenem kellett. Szerencsém volt, egyetlen másodperccel, de megőriztem a dobogót.”


Jonathan Vaughters: ez a második hely minden képzeletem felülmúlja

 

Diavetítéshez kattints a képre


Hatalmas az öröm a Cannondale-Drapac csapatának háza táján. Rigoberto Uran a verseny egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva végül az összetett második helyén zárt.


„Rigoberto egy fantasztikus személyiség – vélekedett versenyzőjéről Jonathan Vaughters csapatvezető. – A Cannondale-Drapac sora mindig a maximumra törekszik, persze ez nem minden esetben egyenlő a győzelemmel. Lehet, hogy csak a harmincötödik helyen végez a versenyzőnk, de ha mindent kiadott magából, akkor elégedettnek kell lennünk ezzel az eredménnyel. Előzetesen úgy gondoltam, hogyha Rigo az első öt környékén zár, azzal már teljes mértékben elérjük a céljaink. Ez a második hely minden képzeletem felülmúlja.”


A szokásos párizsi körözéssel zárul a 2017-es Tour

 

Diavetítéshez kattints a képre


Montgeronból indulva 105 kilométer várja a kerekeseket a párizsi célvonalig a Tour utolsó, záró szakaszán. Párizsba beérve természetesen a szokásos körpálya igyekszik dönteni a sprinterek között.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések