Tour de France hírek: Bardet mindent kiadott magából, Froome nem keresi a kifogásokat, Aru el sem nagyon hitte a történteket, Uran és Bennett kettősét megbüntették, de a szakaszgyőztest nem

E-mail  Nyomtatás
2017. július 14. péntek
  |   Szerző: velo.hu

Romain Bardet: mindent kiadtam magamból, maximumon mentem

 

Diavetítéshez kattints a képre


Romain Bardet nyerte a Tour de France tizenkettedik szakaszát a Peyragudes hegyi befutóját. Az AG2R La Mondiale versenyzője, a franciák sztárja, karrierje harmadik szakaszsikerét aratta hazája körversenyén, mellyel magabiztosan őrzi összetettbeli harmadik helyét.


„Csodálatos érzés szakaszt nyerni a Francia Körversenyen, habár pályafutásom során ez már harmadszor történt meg – nyilatkozta a célba érkezést követően Romain Bardet. – Próbálkoztam a kaotikus hétvégi szakaszon is, akkor azonban nem sokkal a vége előtt utolértek. Ezúttal sokkal megfontoltabb voltam, igyekeztem kivárni, és csak a legvégén megindulni. Az utolsó pár száz méteren mindent kiadtam magamból, maximumon mentem. A Tour előtt bejártam ezt a részt, így tisztában voltam azzal, hogy mi vár rám. Igyekeztem kihasználni a lehetőséget. Sok van azonban még hátra a versenyből, úgyhogy nem szabad elbízni magam, de szeretném egy kicsit kiélvezni a jelenlegi helyzetem.”
 

Chris Froome: nem keresek kifogásokat, egyszerűen nem tudtam menni

 

Diavetítéshez kattints a képre


A verseny eddigi éllovas Chris Froome néhány száz méterrel a vége előtt adta meg magát, egyre-hátrébb és hátrébb csúszva, végül elveszítve a sárga trikót. A Sky kapitánya nem keresett kifogásokat, őszintén nyilatkozott.


„A végén egyszerűen megrogytam – így Froome a szakaszt követően. – Nem keresek kifogásokat, egyszerűen nem tudtam menni. Nehéz szakasz volt, főleg a befutó sikeredett kőkeményre, hisz helyenként húsz százalékos részek vártak ránk. Ezen a szakaszon ennyi volt bennem. Hatalmas köszönettel tartozom a csapattársaimnak, akik ezúttal is óriási munkát végeztek. Gratulálok Romain Bardet-nak és Fabio Arunak, megérdemelten értek el sikereket.”
„Természetesen ma is azért dolgoztunk, hogy Chris minél jobb helyen zárja a szakaszt – tette hozzá Mikel Nieve, Froome egyik legfőbb segítője. – A munka nagy részét tökéletesen elvégeztük. Chris csak az utolsó kilométereken vesztette el a kontaktot. Nem hiszem, hogy nagyon pánikba kellene esnünk, sok van még hátra az idei Tourból.”


Fabio Aru: amikor hátranéztem láttam, hogy meglehet a sárga trikó

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Astana csapata egyrészről nagyon boldog volt a tizenkettedik etapot követően, hisz Fabio Aru átvette a sárga trikót, másrészről viszont a kézrepedéssel tekerő Jakob Fuglsang hamar megadta magát, így kihullott az esélyes csoportjából. Aru nem is nagyon akarta elhinni a történteket, előnye azonban minimális, mindössze hat másodperccel vezet Froome előtt.


„Először csak a célvonalra figyeltem, amikor hátranéztem akkor láttam meg a lehetőségét annak, hogy meglehet a sárga trikó – vélekedett a történtekről Aru. – Igyekeztem a lehető legjobb helyen befejezni a szakaszt, gratulálok Romain Bardet-nak a győzelemhez. Amikor Froome egyre-hátrébb és hátrébb csúszott, már tudtam, hogy a jóváírásnak köszönhetően átvehetem az összetettbeli vezetést. Amikor ez kézzelfoghatóvá vált, el sem akartam hinni, fantasztikus érzés megszerezni a sárgát. Nehéz volt a szakasz, nem láttam Froome-on semmilyen megingást sem, a végén azonban egy kicsit megúszott. Túlságosan nem bízom el magam, mivel kicsik a különbségek, ráadásul sok van még hátra az idei versenyből.”


Rigoberto Uran és George Bennett is húsz másodperces időbüntetést kapott szabálytalan frissítés miatt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) és George Bennett (Team LottoNL-Jumbo) is húsz-húsz másodpercnyi időbüntetést kapott összetettben, miután az utolsó tíz kilométeren belül szabálytalan helyen vettek fel frissítőt. Uran ezzel harmincöt másodperces összetettbeli hátrányát ötvenöt szekundumra növelte, míg Bennett a tizenkettedik szakaszt követően 4 perc 24 másodperccel a tizedik helyen áll. Mindössze egyetlen apró probléma akadt az esettel kapcsolatban, méghozzá, hogy a szakaszgyőztes Romain Bardet (AG2R La Mondiale) is ugyanígy frissített, melyről felvételek is vannak, a francia kerekes azonban nem kapott büntetést. Érthető módon a Cannondale csapatvezetője Jonathan Vaughters szóvá is tette a dolgot.


„Rigo egy szurkolótól vett fel egy palackot az utolsó tíz kilométeren belül – mondta Vaughters. – Szabályt szegtünk, így elfogadjuk a büntetést, viszont itt szeretném megjegyezni, hogy a televíziós felvételek tanulsága szerint Romain Bardet is megtette ugyanezt, ellenben őt nem szankcionálták.”


Újra nehéz hegyek várják a karavánt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Tour tizenharmadik szakaszán Saint Girons és Foix között egy mindössze 101 kilométeres etappal folytatódik a viadal, három első kategóriás emelkedővel, de nem hegyi befutóval. Az időkülönbségek tükrében remek kis szakaszra van kilátás.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.07.14. 10:13
Már másodszor történt:
Francia szakaszgyőztes akit nem büntetnek ugyanazért azért amiért vetélytársát igen.

Sagant kizárják, de Delmare a sávváltásáért még időt sem kap. Urántól elveszik a GC esélyt, de a Francia szakaszgyőztes ezzel még előrébb is kerül összetettben.

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések