Tour de France hírek: az Astana duplázott a Francia Körversenyen, Gianni Moscont sportszerűtlen magatartás miatt kizárták, Peter Sagan századik alkalommal zöld trikóban

E-mail  Nyomtatás
2018. július 23. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Magnus Cort Nielsen: tudtam, hogy ez a nap lehet az én nagy lehetőségem

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Azt követően, hogy viszonylag eseménytelenül teltek a kazah Astana csapatának napjai a Tour eddigi részében, hirtelenjében két szakaszgyőzelemmel rukkoltak elő, hisz Omar Fraile sikerét követően Magnus Cort Nielsen diadalmaskodott a verseny tizenötödik etapján. A dán kerékpáros szökésből hazaérve nyert.

 

„A csapat a Tour kezdete óta bízik bennem, nekem pedig valahogy meg kellett ezt hálálnom – mondta Cort Nielsen a célba érkezést követően. - Feküdt nekem ez a szakasz, tudtam, hogy ez a nap lehet az én nagy lehetőségem. Lars Michaelsen sportigazgatóval átbeszéltük a penzum legfontosabb részeit. Nem aludtam valami jól, egész éjjel a szakasz járt a fejemben. Azzal a céllal érkeztünk a Tourra, hogy Jakob Fuglsang összetett esélyeiért küzdjünk, de remek döntést hoztunk azzal, hogy az elmúlt két nap során a szökésekben is komoly szerepet vállaltunk. Fraile sikeréből erőt tudtam meríteni. Tartottam attól, hogy a végén valaki túlságosan korán fog próbálkozni és arra rámehet a napom. Bíztam a sprintemben, örülök, hogy az első Touromon sikerült rögtön szakaszt nyernem.”

Gianni Moscon ismét rossz fát tett a tűzre, ütésért zárták ki a Tourról

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A Tour de France tizenötödik szakaszát követően a versenybíróság azt a döntést hozta, hogy sportszerűtlen viselkedésért kizárja az olasz Gianni Moscont a verseny további részéből. A Sky kerékpárosa, aki fontos segítője volt az éllovas Geraint Thomas valamint a Giro-Tour duplára hajtó Chris Froome kettősének nem sokkal a rajtot követően a Fortuneo-Samsic versenyzőjét Elie Gesbert-et ütötte meg.

 

„Elfogadjuk a versenybíróság döntését, melynek teljes egészében igazat adunk – így Dave Brailsford a Sky csapatvezetője. - Gianni csalódott a történtek miatt. A csapat nevében is szeretnénk elnézést kérni a Fortuneo-Samsic sorától valamint Elie Gesbert-től.”

 

Moscon visszaesőnek számít, hisz 2017-ben hat hétre eltiltották miután rasszista megjegyzésekkel illette a színesbőrű Kevin Rezát, majd vizsgálat indult ellene Sebastian Reichenbach furcsa körülmények között történt bukását követően. Az előző évi Tourt sem tudta befejezni, miután csapatautója felhúzta a mezőnyre, kizárták.


Peter Sagan az eredményhirdetés során századik alkalommal ölthette magára a zöld trikót

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A regnáló világbajnok Peter Sagan újra történelmet írt. A Bora-hansgrohe csapatának kerékpárosa a tizennegyedik szakaszon elért negyedik helyével ötvenötödik olyan Tour-etapját fejezte be, ahol az első öt között zárt. Amennyiben ehhez hozzáveszik, hogy 2012 óta mindössze 120 szakaszon állt rajthoz, akkor egy nem akármilyen statisztikát kapunk. A szlovák versenyző a tizenötödik etap során sem éppen a mezőnyben pihent, lényegében az ő akciója után alakult ki a nap szökése, melyben igyekezett csapattársát Rafal Majkát segíteni. Sagan magabiztosan őrzi a zöld trikót, lényegében már megnyerve azt, bár Párizsig még el kell jutnia. Újabb mérföldkőként az eredményhirdetés során századik alkalommal ölthette azt magára.


Tour de France 16. szakasz: Carcassonne - Bagneres de Luchon, 218 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A Francia Körverseny a második pihenőnapot követően, július 24-én, kedden Carcassonne és Bagneres de Luchon között egy 218 kilométeres szakasszal folytatódik, mely penzum két negyedik, egy második és két első kategóriás emelkedőt tartogat. A rajtot követően nem kell túl sokat várni az első kategorizált hegyre, a negyedik besorolású Cote de Fanjeaux (2,4 km, 4,9 %) majd a szintén negyedik kategóriás Cote de Pamiers (2,3 km, 5,8 %) alapozza meg a Pirenusok nehézségeit. A gyorsasági részhajrára 124 kilométer megtételét követően Saint Girons városkájában kerül sor. Az igazi nehézségek azonban csak ezt követően jönnek. Előbb a második kategóriás Col de Portet d'Aspet (5,4 km, 7,1 %), majd két első kategóriás hegy a Col de Menté (6,9 km, 8,1 %) és a Col du Portillon (8,3 km, 7,1 %) hivatott megrostálni a mezőnyt. Az etapgyőzelem sorsáról ellenben egy tíz kilométeres lejtmenet dönt.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.07.23. 12:29
S egyébként a tavalyi világbajnokságról is segítőkocsizás miatt zárták ki, s Reichenbach Varese-i bukását is állítólag ő okozta. Bokszolónak kellett volna állnia, nem kerékpárosnak.

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések