Tour de France hírek: a Sky sorát kifütyülték a csapatbemutatón, Fernando Gaviria idegesen várja a rajtot, Mark Cavendish Eddy Merckx rekordjára hajt, Rigoberto Uran bízik egy problémamentes Tourban

E-mail  Nyomtatás
2018. július 06. péntek
  |   Szerző: m.norbi

A Sky sorát kifütyülték a Tour de France csapatbemutatóján

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség illetékesei bíznak abban, hogy Chris Froome szalbutamol ügyének lezárásával a kerékpársportért rajongók érdeklődése a versenyre összpontosul. A Francia Körverseny La Roche sur Yonban megtartott csapatprezentációján többek között az egykerekezve a színpadra érkező Peter Sagan (Bora-hansgrohe) és a hazaiak reménysége Romain Bardet (AG2R La Mondiale) is hatalmas tapsot kapott ellenben a Sky sorát kifütyülte a nagyérdemű. Az első sorokban egy rajongó „a csalók menjenek haza” táblával fogadta a brit sor kapitányát. Persze ilyenre korábban is volt már példa, a Festina botrányt követő évben az egész mezőnyt füttykoncerttel fogadták, de Lance Armstrong és Alberto Contador is esett már áldozatául a népharagnak.
 

Fernando Gaviria idegesen várja bemutatkozását

 

Diavetítéshez kattints a képre


Először szerepelhet a legnagyobb presztízzsel bíró kerékpárversenyen a Quick-Step Floors fiatal sprintere Fernando Gaviria, aki nem tagadja, hogy idegesen várja a július 7-i rajtot. 2017-ben négy szakaszgyőzelemmel mutatkozott be a Girón, érthető módon csapata idén már nem is halogatta nevezését a Tourra.


„Kissé ideges vagyok, de hát ez a Tour, a legnagyobb kerékpáros verseny, így nem igazán tudom leplezni a feszültségem – így Gaviria a csapatbemutatót követően. – Minden olyan verseny előtt ez van, ami egy új fejezetet nyit meg a karrieremben. Rengeteg sztársprinter lesz a mezőnyben, ráadásul már az első szakaszon bizonyítanom kell, nem beszélve arról, hogy aki nyeri az első sprintet az a sárga trikót is megszerezheti. A legfőbb célom természetesen egy szakaszgyőzelem, de napról-napra gondolkozunk, meglátjuk, hogy mire lehetek képes.”


Mark Cavendish: szinte mindent elértem már ebben a sportágban, Eddy Merckx Tour-győzelmi rekordja tartja bennem lelket

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nem mondhatni, hogy Mark Cavendish élete szezonját futja, hisz 2018-ban eleddig mindössze egyetlen győzelmet tud felmutatni. Mindezek ellenére a Dimension Data csapata szinte teljes egészében köré épül, cél a szakaszgyőzelem. Cavendish eddigi karrierje során már harmincszor emelhette a magasba kezeit a Touron, ezzel mindössze négy sikerre van a csúcstartó Eddy Merckx-től.


„Szinte mindent elértem már ebben a sportágban, Eddy Merckx Tour-győzelmi rekordja tartja bennem lelket – nyilatkozta Cav csapata hivatalos sajtótájékoztatóján valamint a csapatbemutatón is. – Ez nem éppen egy olyan kihívás, melyre a karriered kezdetén gondolsz, de amikor ennyire közel jársz már hozzá, akkor igenis sokat jelent. Ma már egyetlen etap megnyerése is hatalmas tett a Touron, így nem lesz egyszerű elérni ezt a célt. Harminchárom éves vagyok, talán van még bennem néhány jó év, így megvalósíthatom ezt az álmom. Tipikusan egy olyan versenyző képében tetszelgek, akinek a pályafutása a Francia Körverseny köré épül, az biztos, hogy próbálkozni fogok. A zöld trikó nem lebeg a szemeim előtt, amióta megváltoztatták a pontrendszert Sagan ellen esélytelenek vagyunk.”


Rigoberto Uran bízik benne, hogy ezúttal is problémamentes lesz a Tourja

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az EF Education First-Drapac sora nyugodtan várja a Tour rajtját, bízva abban, hogy Rigoberto Uran megismételheti 2017-es teljesítményét, amikor is Chris Froome mögött az összetett dobogó második fokán zárt. Jonathan Vaughters csapatvezető úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi második helyet követően idén győzni érkeztek, bár a riválisok ismeretében ez nem vehető teljesen reális válasznak, de megfelelő hozzáállásról tanúskodik.


„A Tour de France első hete mindig stresszes – így Uran. – Ennyi időd van megtanulni, hogyan alkalmazkodj a többiekhez és a körülményekhez. Kapitányként nyugodtnak kell mutatkoznod, és a csapattársaidra is ki kell vetítened ezt a nyugalmat. Mindenkinek fontos szerepe van, a csapatvezetőtől a versenyzőkön át a szerelőkig. Az idegességet elsősorban az okozza, ha túl sokat gondolkodunk a lehetséges eredményeken. Persze ezek fontos dolgok, hisz az elért teljesítmény határoz meg egy kerékpárost. Tizenkilenc évesen azért érkeztem Európába, hogy a családomat segíthessem. Nagyon nehezek voltak a kezdeti évek, és erre visszagondolva mindig nyugalmat érzek, hisz sok mindent elértem már, amiről korábban csak álmodoztam.”


Michal Kwiatkowski: már az első héten is egy esetleges szakaszgyőzelem lebeg a szemeink előtt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A csapatbemutatót követően az újdonsült lengyel országúti bajnok Michal Kwiatkowski ecsetelte a Sky céljait. A brit sor természetesen Chris Froome győzelméért száll harcba, de az első héten kulcsfontosságúnak nevezték a csapatidőfutamot és a kockaköves, pavés etapot is.


„Mivel ebben az évben nem prológgal vagy időfutammal rajtol a Tour, így a harmadik szakasz csapatidőfutama kettőzött értékkel bír – vélekedett az első hét történéseiről Kwiatkowski. – Az összetett szempontjából nagyon fontos lesz ez a nap, nem titok, hogy szeretnénk nyerni, már az első héten is egy esetleges szakaszgyőzelem lebeg a szemeink előtt. A Criterium du Dauphiné során már bizonyítottuk, hogy esélyesek leszünk, erős csapattal érkeztünk. A kilencedik, kockaköves etap is kulcsfontossággal bírhat, de Luke Rowe és Gianni Moscon kettőse éppen elég tapasztalt ahhoz, hogy elől tartsa Christ.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések