Tour de France 17. szakasz: Nairo Quintana nyerte a 65 kilométeres etapot, vélhetően eldőlt a Sky kapitányának személye

E-mail  Nyomtatás
2018. július 25. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Nairo Quintana (Movistar) nyerte a Tour de France tizenhetedik szakaszát, összetettben továbbra is Geraint Thomas (Sky) vezet.

A Francia Körverseny az egyik legfurcsább szakaszával folytatódott, hisz Bagnères-de-Luchon és Saint-Lary-Soulan/Col-de-Portet között mindössze hatvanöt kilométert kellett teljesítenie a versenyzőknek. A penzum két első, és hegyi befutóként egy kiemelt kategóriás emelkedőt tartogatott. A mezőny rögtön hegymenettel kezdett a Montée de Peyragudes (14,9 km, 6,7%) emelkedőjén, innen leereszkedve jött a Col de Val Louron Azet (7,4 km, 8,3%), majd hegyi befutóként a Col de Portet (16 km, 8,7%).

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Az innovatív rajt igazából annyit takart, hogy az összetett első húsz helyezettje felsorakozott a „rajtrácsra”, majd elindult a mezőny egésze. Tanel Kangert (Astana) indította az akciók sorát, akihez Nicolas Edet (Cofidis) igyekezett csatlakozni. Mögöttük egy körülbelül húsz fős sor próbálkozott felzárkózni.

 

A Montée de Peyragudes első kategóriás emelkedőjének tetején Kangert bukott át elsőként, másodikként viszont a hegyi összetett éllovasa Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) ért fel. Lejtmenetben Kangert mellé Alaphilippe és Kristijan Durasek (UAE Team Emirates) csatlakozott, miközben Edet kissé hátrébb maradt.

 

A Val Louron hegyén az AG2R La Mondiale sora növelte az esélyesek csoportjának tempóját, majd Marc Soler (Movistar) vágott a sárga trikót védő Sky elé. Alaphilippe ezt a hegyet is megnyerte, ezzel szinte bebiztosítva a hegyi összetett elsőségét.

 

Alaphilippe és Kangert mögött ekkor már csak Kristjian Durasek (UAE Team Emirates), Alejandro Valverde (Movistar), Daniel Martinez (EF Education First-Drapac) és Rafal Majka (Bora-hansgrohe) tempózott.

 

Lejtmenetben a pontverseny éllovasa Peter Sagan (Bora-hansgrohe) bukott, a hírek szerint eléggé meg is ütötte magát, de folytatni tudta a szakaszt.

 

Az utolsó hegy a Col de Portet lábánál Kangert leszakította magáról Alaphilippe-t, miközben hátul előbb Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) majd Nairo Quintana (Movistar) indított támadást. Utóbbi el is tudott szakadni, fokozatosan növelve előnyét, utolérte a szökevényeket, majd annak rendje és módja szerint tovább is ment. Quintana után Daniel Martin (UAE Team Emirates) közeledett, miközben az esélyesek sora folyamatosan rostálódva fogta meg a nap elején elszakadókat.

 

Az elsők között Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) majd Romain Bardet (AG2R La Mondiale) adták meg magukat, de Chris Froome (Sky) sem volt túl jó bőrben. Négy kilométerre a céltól már csak Geraint Thomas (Sky), Egan Bernal (Sky), Chris Froome (Sky), Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Tom Dumoulin (Team Sunweb) és Mikel Landa (Movistar) alkotta az esélyesek sorát.

 

Amikor Quintana előnye átlépte az egy percet, hátul Roglic, majd Dumoulin akciózott, minek eredményeképpen Froome és Landa is megúsztak.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Nairo Quintana (Movistar) győzelmét azonban ez már nem befolyásolta, a kolumbiai kerekes nyerte a szakaszt Daniel Martin (UAE Team Emirates) és a sárga trikós Geraint Thomas (Sky) előtt.

 

Eredmények:

 

1. Nairo Quintana (Col) Movistar Team 2:21:27
2. Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates + 28 mp
3. Geraint Thomas (GBr) Team Sky + 47 mp
4. Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo + 52 mp
5. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb + 52 mp
6. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo + 1:05
7. Egan Bernal (Col) Team Sky + 1:33
8. Chris Froome (GBr) Team Sky + 1:35
9. Mikel Landa (Spa) Movistar Team + 1:35
10. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin + 2:01

Összetettben Geriant Thomas (Sky) tovább növelte előnyét, ami immáron 1 perc 59 másodperc a második helyre fellépő Tom Dumoulin (Team Sunweb) előtt. Chris Froome (Sky) több mint negyven másodpercet kapva visszacsúszott a harmadik pozícióba. Nairo Quintana (Movistar) győzelmével az ötödik helyre jött előre, míg a sok időt veszítő Romain Bardet (AG2R La Mondiale) a nyolcadikra esett vissza. A pontversenyben Peter Sagan (Bora-hansgrohe), a hegyi összetettben Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), a fiatalok összevetésében Pierre Latour (AG2R La Mondiale), míg a csapatversenyben a spanyol Movistar áll az élen.
 
Összetett:


1. Geraint Thomas (GBr) Team Sky 70:34:11
2. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb + 1:59
3. Chris Froome (GBr) Team Sky + 2:31
4. Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo + 2:47
5. Nairo Quintana (Col) Movistar Team + 3:30
6. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo + 4:19
7. Mikel Landa (Spa) Movistar Team + 4:34
8. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale + 5:13
9. Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates + 6:33
10. Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team + 9:31

 

A Francia Körverseny Trie sur Baise és Pau között egy a sprintereknek kedvező szakasszal folytatódik. A táv 171 kilométer, amely mindössze két negyedik kategóriás emelkedőt tartogat.

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések