Tour de France 2014

A TRIKÓK VISELŐI:

Vincenzo Nibali (olasz, Astana)

Peter Sagan (szlovák, Cannondale)

Thibaut Pinot (francia, FDJ.fr)

Rafal Majka (lengyel, Tinkoff-Saxo)

ÖSSZETETT ÁLLÁSA:

1. Vincenzo Nibali (olasz, Astana)

2. Jean-Christophe Peraud (francia, AG2R)

3. Thibaut Pinot (francia, FDJ.fr)

További hírek

Összefoglaló

Tour de France 2014 legújabb galériák:


Tour de France 2014 - 21. etap

Tour de France 2014 - 20. etap

Tour de France 2014 - 19. etap


Az összes galéria megtekintése »


Tour de France 2014 korábbi hírek:

Vincenzo Nibali sárga trikóshoz méltó győzelme a Tour utolsó hegyi szakaszán

2014.07.24. - Sárga trikóshoz méltó versenyzéssel Vincenzo Nibali nyerte a 2014-es Tour de France utolsó hegyi szakaszát. Az Astana kapitánya 10km-rel a cél előtt lendült támadásba, Chris Horner ritmusváltására reagált, majd ezt követően indult meg ismét és hatalmas fölénnyel ért célba. Nibali negyedik győzelmét jegyezte az idei kiírás alkalmával. Utoljára egy sárga trikós 1974-ben nyert négy szakaszt, akkor Eddy Merckx-nek sikerült ez a bravúr. Nibali 1 perc 10 másodperc előnnyel ért haza üldözői sorrendben Thibaut Pinot (FDJ.fr), Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), Jean-Christophe Peraud (AG2R La Mondiale) és Tejay Van Garderen (BMC) előtt. Majka harmadik helye azt jelenti, hogy a lengyel versenyző matematikailag is megnyerte a hegyi pontversenyt. A nap nagy vesztese Alejandro Valverde (Movistar), aki 8km-rel a cél előtt szakadt le a dobogóért harcoló versenyzők csoportjától és mögöttük 35-40 másodperc hátrányban ért célba. Az összetettben második helyre Pinot lépett előre, a hátránya 7 perc 10 másodperc Nibalival szemben. Pinot mögött 13 másodperc hátrányban Peraud a harmadik, míg a negyedik 2 másodperccel elmaradva Peraud-tól Valverde. Ez azt jelenti, hogy az utolsó három etap előtt a második és a negyedik helyezett között mindössze 15 másodperc a különbség. Nibali a Tour de France utolsó három szakaszát több mint 7 perces előnnyel várhatja és bár szombaton még egy hosszú időfutam szerepel programban, ezt a versenyt már kézben tartja.

Nibali újabb lépése a végső győzelem felé

2014.07.24. - Vincenzo Nibali a lélektani 5 perc fölé növelte előnyét a 2014-es Tour de France szerdai királyetapján Alejandro Valverde előtt és ezzel újabb lépést tett a végső siker felé. Nibali a szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy eddig egyetlen etapon sem kellett „elmennie a teljesítőképessége határáig”.


Helyszíni galéria: A befutó mögött a Tour de France-on

2014.07.23. - A Tour de France célvonala mögött nem áll meg az élet. A csapatok segítői tiszta és meleg ruhával, étellel-itallal várják a versenyzőket, miközben a sztorira éhes média már ott liheg a bringások nyakában az interjúkért. A kóla ilyenkor kelendő, csakúgy, mint a nyakra csavart törölköző és a thermo fölső. A hegyi befutók egy részénél (mint ahogyan a mai Pla d'Adet befutónál is) a csapatbuszok a szűk és keskeny célterület miatt nem jöhetnek fel a célhoz, így a versenyzőknek a szakasz után vissza kell gurulniuk a hegy lábáig. Ilyenkor nagyon fontos, hogy nehogy megfázzanak. Míg egyeseket a pódiumra szólítanak, mások már félúton vannak a hegyről lefelé és a grupetto még sehol. Pedig a győztes már fél órűja beért. Őket is megvárják és ugyanúgy megtapsolják, mint azokat, akik az élen jöttek meg. A célvonal mögött a feszültség kissé felenged a versenyzőkben, ilyenkor közvetlenebbek és felszabadultabbak, mint a rajt előtt. A meggyötört tekintetek, eres lábak és vicsorgás egy újabb nehéz nap krónikájáról mesél. Megszólalniuk sem kell, minden az arcukra van írva. Fájdalom, szenvedés, gyötrelem. Ezt kell, hogy tűrjék nap, mint nap a körversenyek során. De hát éppen ettől ennyire különlegesek és éppen emiatt őket a világ legjobb országúti kerékpárosai. Következzen most egy helyszíni képmese a 2014-es Tour de France királyetapjának befutójáról, a Pla d'Adet célvonala mögül.

Rafal Majka nyerte a Tour de France királyetapját, az összetett dobogója nem változott

2014.07.23. - Hosszú szökés után Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) nyerte a 2014-es Tour de France királyetapját. A Tinkoff Saxo lengyel versenyzője tagja volt a nap folyamán formálódott szökésnek, melyben Joaquim Rodriguezzel (Katyusa) harcoltak a hegyi hajráknál a pontokért. Majka az utolsó két kilométerre érve szakadt el a másik állva maradt szökevénytől Giovanni Viscontitól (Movistar) és végül 29 másodperc előnnyel ért haza. Majka ezzel honfitársa, a lengyelek korábbi klasszisa Zenon Jaskula nyomdokaiba lépett, aki 21 évvel ezelőtt ugyanitt a Pla d'Adet-n tudott nyerni hegyi befutót. A 24 éves bringás második sikerét jegyezte az idei Tour de France alkalmával, miután korábban az Alpok királyetapján is elsőként haladt át a célvonalon. A Tinkoff-Saxo versenyzője a győzelemnek köszönhetően növelte az előnyét a hegyi pontversenyben. Az összetettben a sárga trikós Vincenzo Nibali szintén növelte az előnyét a második helyezett Alejandro Valverdével és harmadik Thibault Pinot-val szemben. A top10 tagjai közül a keddi etap nagy vesztese Romain Bardet indította az első akciót. Az utolsó előtti hegyet követő lejtmenetben fél percre gurult el a sárga trikós csoportjától, de a befutónak otthont adó Pla d'Adet első kilométerein megfogták. Ezt követően több kisebb próbálkozást láthattunk, Pinot is mutatta magát az élen, kevés sikerrel. 4,2 km volt hátra, amikor Nibali váltott ritmust. Vele csak Péraud tudta a lépést tartani. Nibaliék Visconti és Majka kivételével mindenkit lehagytak a korábbi szökés tagjai közül. Az olasz végül a másik két dobogósra 49 és 54 másodpercet vert, újabb lépést téve a végső siker felé.