Szerződést bontott a legjobb magyar pályasprinter, Szalontay Sándor és csapata

E-mail  Nyomtatás
2017. június 21. szerda
  |   Szerző: VELO.hu

 Diavetítéshez kattints a képre

 

Sajnálatos hírt kell megosztanunk, miszerint hazánk legjobb pályasprintere és csapata közös megegyezéssel szerződést bontott, így Szalontay Sándor karrierje mellé igen nagy kérdőjel került. Szerkesztőségünk tudni véli, hogy a nemrégiben lemondott MKSZ elnök, Sándor Benedek ígért be (az elnökség szavazata nélkül) egy kiemelt támogatást a versenyzőre, melyet nem is tud teljesíteni, a versenyző további fejlődéséhez szükséges külön összeget sem tudja az MKSz és a pálya szakág erre fordítani. Szalontay a június 27-én kezdődő Tour de Hongrie-ra készül, ahol reményei szerint a prológ végén a tavalyi év után ismét magára húzhatja a sárga trikót. 

 A Bátorfi Team vezetője, Bátorfi Béla alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

 

"Ezúton szeretném Önöket értesíteni arról a szomorú tényről, hogy a mai napon klubom, a Dr.Bátorfi-Agria KTK közös megegyezéssel felbontotta a Szalontay Sándor pályaversenyzővel kötött professzionális sportolói szerződését. A szerződésbontás oka, hogy szövetségi támogatás hiányában a sportoló versenyeztetése teljesen ellehetetlenült.

 

Tekintve, hogy Sanyi Magyarországon (főleg télen) nem tud készülni, mivel sem pálya, sem edzőpartner, sem edző nem áll ehhez rendelkezésre, az előző elnök szóbeli igéretére alapozva biztosítottam neki a külföldi felkészülést 2016 végén és 2017 elején, valamint a világkupákon (nagyrészt tengerentúli helyszíneken), EB-n, VB-n való részvételt. Ez kerékpárszállítással és kisérővel több, mint ötmilliós terhet rótt a klubra a szerződésben foglalt magyarországi viszonyokhoz képest kiemelkedő fizetésén felül.

 

Mivel egyetlen forintot sem fizetett ki a szövetség, így mára tarthatatlanná vált a helyzet. Tekintve, hogy eddig sem vállalta egyetlen klub sem Sanyi versenyeztetését és megélhetésének támogatását rajtam kívül, a jelenlegi szerződésbontás egyben azt jelenti, hogy az utóbbi évtizedek egyetlen világklasszis sprinterének pályafutása augusztus végével véget ér."

 

A kialakult eset kapcsán a pályakerékpár szakág vezetője, Pataki Iboly alábbi információkkal egészítette ki a történteket:

 

"Mind a kerékpár sportnak mind a szakágnak óriási veszteség lenne elveszíteni egy olyan kiforrott versenyzőt, mint Sanyi. Az eddigi eredményei elvitathatatlanok, tény hogy magyar sportoló még soha nem ment 10mp alatt 200m-t. Tény, és személyes elismerésem a sportoló felé, hogy az az út amit végig kellett járjon, ilyen magasra jutott. Sanyiban még vannak lehetőségek, az is tény. Azonban egy két dolgot kötelességem válaszban, melyet mindenki részére küldök, hivatalból leírni.

 

Szalontay Sándor részére 3 éven keresztül volt külön projekt, mely első ízben nevesített, címkézett utalással érkezett akár a MOB, akár az EMMI-től. Az akkori lehetőséget akkori csapata az FTC, Takács Gyula és Bodnár József hathatós közbenjárásának köszönhető.


Későbbiekben Polony István (volt MKSz elnök) határozott nyomására ismételten elkülönített keretből gazdálkodhatott a versenyző az olimpiai kvóta szerzés címszó alatt.

Ezen időszakban Sándor mintegy 25 millió forint támogatásban részesült. Mind sportágunknak, mind szakágunknak nagyon nagy bánat volt, hogy a kvóta megszerzése ne sikerült.


A 2016-os évre elnöki utasításra, ismételten elkülönített Szalontay projektet alakítottunk ki, mely szerint az éves költségkeret összegéből (14.300.000,- Ft) el kell különítsünk 4.883.600,- Ft ot, mely a teljes szakági költségvetés 58% volt. Ezen összeget Sándor egész éves versenyeztetésére, bele értve az EB-VK utazásokat, lehetett fordítani.


A fennmaradó részből kellett megoldani, mindaz az utánpótlás, mind a felnőtt versenyzők nemzetközi versenyeztetését. A szakág a tavalyi évben kimagasló sikereket ért el, nem sorolnám, hisz mindenki számára ismeretes a több top 10-es EB helyezést, majd a Lovassy által két számban is kivívott VB kvótát és az azt követő VB 9. helyet elért szakági lista.


 

Sándor számára, sajnos a fent említett és elkülönített keret felett, már nem állt rendelkezésre egyéb forrás, melyből további támogatást allokálhattunk volna.

A szakág többi versenyzőjének klubja finanszírozta versenyeztetésük ahhoz, hogy később megmérettethessük őket. Az az anyagi vállalás, melyet Te személyesen és klubod vállalt a sportoló felé, példa értékű és egyedül álló az egész országban.


Szakágunknak óriási szüksége lenne, több ilyen mecénásra, akik a tehetségeket íly módon támogatják és lehetőséget biztosítanak az eredmények elérésében.

Sanyi sajnos 2016-ban és a 17-es VB-n nem tudta hozni tehetségének és kvalitásának megfelelő eredményt, de nem ez vonja maga mögött a személyes támogatás megvonását.


A Szalontay projekt lezárásának fő oka, a szűkös költségkeret, mely az idei évre 12.000.000,- Ft  a pálya szakágnak, mind UP, mind elit korcsoportra, ebből máris lejön a mögöttünk álló Hong Kong-i VB költsége, mintegy 2,5 M értékben, mely tartalmazta Sándor utaztatását és teljes ellátását.Így a szakágnak erre az évre mintegy 9,5M Ft kerete marad. Így sajnos a Sándor felkészülésére benyújtott plusz 4M számla befogadására nincs lehetőségünk.


 

Hangsúlyozom, mind saját magam, mind szakágam nevében, hogy Sándor sportból való kilépése hatalmas érvágás lenne mindannyiunknak. Reményünket fejezzük ki abban, hogy lesz lehetőség akár ismételten nálad, ha szűkebb körülmények között is. Akár más klubnál arra, hogy a versenyző, pályafutása nem törjön ketté. Amennyiben a szövetség anyagi helyzete stabilizálódik és rendelkezésre áll olyan keret melybe Sándor plusz támogatással betehető, azonnal megtesszük."

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.09.11. 23:59
A zsidó olimpiára is hámozott fszság, 32 milliárdot költeni, de egy "C" kategóriás doppingkirályra is 25 milliót.
28 millióból felújították Tamásiban a pályát. Azzal "kicsit" több sportolót lehet segíteni.

Be kéne már fejezni azt, hogy huszad rangú sportágak "eredményes" versenyzőinek csilliárdokat fizetünk, de arra véletlenül sem költünk, hogy az átlagembernek legyen lehetősége sportolni!

2017.06.24. 15:50
magyarlajos! Te olyan sötét vagy hogy kevered a szezont a fazonnal... Előbb tájékozódj aztán köpködd a szart!

2017.06.22. 11:34
nélküli nehét = nélkül nehéz, elnézést

2017.06.22. 11:32
Egy pár hónappal ezelőtt indult egy kezdeményezés, hogy gyűjtsünk pénzt Szalontay Sanyi pályafutásának folytatásához, amit először sokan poénnak értelmeztek...most pedig ott tartunk, hogy a vicc komolyra fordult.

Gondolom, hogy megfelelő pálya, edző és támogatás hiányában ő is külföldön próbál majd szerencsét.

Nem vagyok antiszemita, de sajnos Magyar Lajos kommentjével egyet kell értenem: nonszensz, hogy egy nem európai ország (bár az szerente lenni...) által kitalált olimpiára fognak elkölteni ilyen tetemes összeget....

Ilyenkor hol van Révész Máriusz és társai, akik a nagy összegek felett rendelkeznek?!?!
Az MKSZ elnöknek kell 'kuncsorognia', ha pénzre van szükség?!
Aki a jelentős állami (by the way EU-s) pénz felett rendelkezik, az nem lát 'le', nem egyeztet / kommunikál
az egyesületekkel? Vagy ez már lobbi- és / vagy felsőbbrendűségi érdekeket sért?!...és megannyi kérdés...

Ez az 'elnöki utasítás' gyönyörű, mintha a kommunizmusban lennénk...

Sajnos ilyen háttér-, és hozzáállás nélküli nehét lesz fejlődni....2017.06.21. 20:31
Örömmel olvasom, hogy erre sincs pénz. Bezzeg két év múlva a nálunk rendezendő zsidó olimpiára van 32 milliárd!!! forint elkülönítve.

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések