Szalontay Sándor interjú az újrakezdésről

E-mail  Nyomtatás
2018. június 07. csütörtök
  |   Szerző: VELO.hu

VeloClass Velence néven kerékpáros klub alakult Velencén, amelynek első igazolt versenyzője a nemrégiben 200 méteren országos pályakerékpáros csúcsot tekerő Szalontay Sándor.

Nagy port kavart az a hír, mikor október végén bejelentetted, hogy abbahagyod a kerékpározást főként anyagi problémák miatt. Aki téged ismer, tudja, hogy nem viccből biciklizel, rengeteg munka van a teljesítményed mögött. Mi történt azóta, mi volt a legnagyobb változás, ami azt mondatta veled, hogy érdemes folytatni azt az utat, amit sok-sok ével ezelőtt elkezdtél?


- Egy kedves, a kerékpársportban is jelen lévő ismerősöm Steiner György megkeresett, hogy Szőke József (VeloClass vezérigazgató, főszponzor) szeretne velem találkozni. Találkoztunk, a megbeszélgetés után sikerült megegyeznünk, egyelőre csak szóban. Közben a szövetség felé is jeleztük szándékunkat, elsimítottuk a korábbi problémákat. Végül megszületett a szerződés a csapattal.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Mit jelent ez a mostani támogatás? Amennyiben az információink nem csalnak, a jelenlegi csapatodtól fizetést kapsz, ami nyilván elengedhetetlen. A szövetség eközben technikai segítséget nyújt, hogy a legújabb, legmodernebb eszközökkel versenyezhess. Ezen kívül kaptál egy olyan csapatot magad köré, akikkel ez eddigi eredményeket is fölül tudod múlni. Jól értelmezzük?


- Nagy segítség számomra, hogy nem kell azon gondolkoznom, hogy holnap mi lesz, milyen versenyre megyünk, indulok-e a világkupán, megvan-e egyáltalán az indulás joga, tudok-e megfelelően edzeni. Jelen pillanatban azt kell, hogy mondjam, hogy minden adott. Külföldi edzőm van, aki ellát speciális tanácsokkal. Mert nem csak az aktuálisan elért időeredmény számít, még van utána két-három, de akár öt futam is. Toppon kell lenni fizikailag és szellemileg egyaránt, hogy jó helyezést érhessek el, és ezzel az elérhető legtöbb pontot gyűjthessem.


Ki az edződ, kivel dolgozol együtt?


- A cseh Pavel Buran az edzőm, aki korábban számos top-10-es helyezést ért el Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon és világkupa futamokon is. Tapasztalatban nincs nála hiány, megfontolt, jól felkészült tréner. Az eddigiek alapján remekül tudunk együtt dolgozni. Idehaza elvégzem a kiadott edzésterveket, de rendszeresen járok ki Csehországba is, ez pedig nagyon sokat számít.


Beszéljünk a szövetségről. Az újonnan megválasztott elnök nagyon segítőkészen állt melléd, hogy újra versenyezni tudj. Hogy érzed most magad, mint válogatott versenyző?


- Szerencsére azt kell, hogy mondjam, hogy sikerült minden problémát rendezni. Nyugodt körülmények közt tudok készülni és versenyezni.


Közben az egyedi mezed is elkészült Belgiumban, amit méretvétel után szabtak rád.


- Egy a belga BioRacer cég által egyedileg tervezett mezt kaptam, amit méretvétel után készítettek el. Sok minden egyedi rajta, a hátsó része hosszabb, mint az első, a légellenállást tompítva. A cipzár egy különleges anyaggal fedett, a gallér is egyénileg alakítható és a betét is kívülre került, ami sokkal inkább segíti azt, hogy ne csúszkáljak a nyeregben. Teljesen új számomra, hogy egy ilyen különleges szerelésben versenyezhetek.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nemrégiben volt Moszkvában egy CL1-es verseny, ahol sikerült új magyar csúcsot elérned 200 méteren. Hogy néz ki a nyár további része? Milyen versenyeken fogsz részt venni, mi a legfőbb célod?


- Legközelebb Csehországban Brnoban, majd Olaszországban állok rajthoz szintén CL1-es besorolású versenyeken. A fő cél természetesen a közelgő az Európa-bajnokság augusztus elején, valamint a világkupa futamok, amik az év végéhez közeledve kezdődnek. Természetesen igyekszek a világkupákon elegendő pontot szerezni ahhoz, hogy a jövő márciusi világbajnokságra is kvalifikálhassak. Egyelőre kérdéses, hogy melyik világkupa-futamon, melyik számban indulhatok. Szeptemberben zárják a ranglistát, addig igyekszem minél jobb eredményekkel előrukkolni.


Térjünk vissza a mindennapokhoz és a körülötted lévő csapathoz.


- A legtöbbet értelemszerűen Pavel segít, aki minden versenyen ott van velem, legyen az egyéni vagy válogatottbeli szereplés. Mellette Steiner György és Bogdán Csaba veszi ki még a részét aktívan a sikereimből.


Ha egy szóban össze lehetne foglalni, hogy mit hozott neked ez az új csapat, mi az a legnagyobb változás, ami megvalósult az életedben, mit mondanál?


- Amennyiben röviden kellene kifejezni, akkor azt mondanám, hogy sikerorientáltak vagyunk, mindig fejlődünk, de se senki sem tudja, hogy hol a vége.

Fotó: Szalontay Sándor/Jean Knop


 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:


Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2018.06.08. 08:48
Mellesleg Szőke József a Reaszfalt tulaja is (pl. a nemzeti tengelysúlymérőket építették 20 milliárd állami pénzből). De legalább "jótékony célra" is jutott egy kevés.

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések