Szalontay Sándor befejezte a kerékpárversenyzést, interneten árulja kerékpárját

E-mail  Nyomtatás
2017. október 31. kedd
  |   Szerző: VELO.hu

 Diavetítéshez kattints a képreÓriási veszteség érte a magyar kerékpársportot,  hazánk legjobb pályakerékpáros sprintere, Szalontay Sándor bejelentette, hogy befejezi pályafutását. A sportoló a facebook oldalán hirdette meg eladásra egyedi festésű LOOK pályakerékpárját ma, mindezt egy nappal azelőtt, hogy a lengyelországi pálya világkupára indult volna, ahová már nem repül el, nem áll rajthoz.

 

Sanyi nemrégiben még a berlini Európa-bajnokságon versenyzett, előtte pedig a bécsi C1-es viadalon nyerte a keirin futamot. Tavasszal már volt egy nagyon rossz hír vele kapcsolatban, akkor szerződést bontott akkori klubjával egy, az MKSz korábbi elnökétől megígért, de meg nem kapott támogatás miatt. Erről bővebben ITT

 

Sprinterünk a szerződésbontás óta is alázatosan végezte az edzéseket, a Tour de Hongrie prológján is második lett, majd teljes erővel készült a pálya szezonra. Még gyerekeknek is edzést tartott egy klubban, hogy finanszírozni tudja felkészülését. A világ legjobb 20 pályasprintere közé kerülni elképesztően nagy dolog, főleg így, hogy még pályánk sincs.

 

 

 Megkeresésünkre, hogy miért hagyja most abba, Szalontay a következőt nyilatkozta:

 

" Befejezem a kerékpárversenyzést! Mégpedig azért, mert a pályaszakág vezető nem képes számomra biztosítani a megfelelő lehetőséget, hogy felkészülhessek a nemzetközi versenyekre. De még a lehetőségét sem keresi a megoldásra. Úgy érzem a jelenlegi 9.841 országos rekordom (amit 200 méteren ért el - A szerk.) tükrözi, hogy nem amatőr sportoló vagyok és érdemes lenne rám figyelmet fordítani. Saját kerékpárral kell versenyeznem, harmadszorra vagyok a rossz körülmények ellenére kvalifikálva a világkupákra. Belefáradtam és értelmetlennek látom a további szenvedést. Sprinter vagyok és nem omnium versenyző pálya nélkül télen képtelen vagyok felkészülni. Pedig bátran kimerem jelenteni képes lennék 9.7 másodperces időeredményre, ha meglennének a megfelelő felkészülési feltételeim. Nagyon sajnálom, hogy az álmom nem valósulhat meg. 2017 ben alig voltam versenyeztetve, így be kellett látnom be kell fejezni."


Megkerestük a pályakerékpár szakág vezetőjét, Pataki Ibolyát, aki Sanyi bejelentésére így reagált:

 

"Sajnálattal fogadtam a versenyző bejelentését, amelyre számítottam. Az utóbbi időben kevesebb lelkesedést és tüzet láttunk Sanyiban, mint korábban. Nagy tehetségű sportolóról beszélünk, aki az elmúlt 3 évben kimagasló állami támogatásban részesült. Eredményei felfelé ívelőek voltak, még ha az utóbbi időszakban nem is mindig jött ki számára a lépés. A szakág infrastrukturális nehézségei sajnos rányomják a bélyegét a sportág ezen prémium szakágára. Sprinterként még inkább kiélezett ez a helyzet. Azon sportolók, akik mögött nem áll erős klub (aki finanszírozni tudja a külföldi felkészülést) sajnos nem tudnak versenyben maradni. A magyar kerékpársport ezen még szűk, de reméljük hamarosan igen népes szegmense nehéz helyzetben van, de vannak fiatalok, akik a jövő eredményeit hozhatják. Szalontay Sándor évek alatti fejlődése elvitattathatatlan, sajnálom, hogy nem sikerült beteljesítenie a sportba vetett álmait. Remélem, hogy Lovassy Krsztián "történelmi" EB ezüstje után, kicsit javul az itthoni helyzet és a továbbiakban nem veszítünk tehetségeket. Sajnálom azt is, hogy a holnap reggeli VK-ra utazó csapatnak nem lesz tagja és az akkreditációnál, nem erősíthetem meg nevezését. Remélem, hogy érez még magában annyi erőt hogy egy esetlegesen megépülő pályán, vissza térjen. Addig is kívánok sikeres pályafutást Neki."

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.11.04. 08:37
Ismét magas szinvonalra ért a probléma feltárás

2017.11.04. 00:27
@molnár györgy:
http://www.velo.hu/hazakuldtek-szalontay-sandort-az-uci-svajci-edzokozpontjabol-szabalyszeges-miatt.html

Ez tevedes? Nem is kuldtek haza?

2017.11.03. 18:17
10 millió forint évente egy "profi" versenyző támogatására messze nem elég. Ezt kellene megérteni és nem hibáztatni...Soha nem tudjuk meg, hogy Sanyiban benne volt-e a világklasszis szint....szerintem nem...messze nem.

2017.11.03. 14:30
Eriggyen mindenki focizni azt jóvan!! Nem kell ide semmilyen más sportág!!
Igenis nagy veszteség a kerékpár sportnak, mert ugyan ki lenne példakép a fiataloknak itthon?? Csakacsucsuák??? Nem lesz itt semmiféle kerékpáros profi élet SOHA!! Minden valamirevaló kerekesünk kint teker, vagy iparkodik kifelé!! Salakon nem lehet országútizni, meg a banga magyar forgalomban sem életbiztosítás!! Na de ott van a kiváló magyar kerékpár út hálózat!! HAJRÁ!! Itt már a remény is rég halott!!De itt majd biztosan lesznek "szakértők" akik elmondják a frankót, mint amikor a Real meccset elemzi egy 3x-os magyar válogatott botlábovics!!Csak ettől még simán pang a hazai kerékpáros élet!! Ezt lehet magyarázni, de így van!Sajnos!!Vajh, miért volt hogy a Tour de Hongrie-t, az egyik sprint "kapunál" 9 !!! -en vártuk csak?? Pedig a srácok megérdemelték volna a buzdítást!! De amikor egy profi már így nyilatkozik annak biztos oka is van!!Én nem értek hozzá, csak szeretem a kerékpár sportot, de akkor is sajnálom hogy abbahagyja!!!

2017.11.03. 13:29
Gyakorlatilag borítékolható volt a pályafutása ívéből. Kicsit mondjuk én is meglepődtem, hogy már 27 éves (nem is oly rég volt, mikor még Junior mezőnyben indult), de hát ebben a korban már nehéz nagyon előre lépni - sőt, szerintem konkrétan nem lehet. A nemzetközi sprint mezőnyben ő már bőven az átlag fölötti életkorú, nem sok esélye van a fiatal francia, holland, brit, stb. titánok ellen.
Mondjuk ennek a teátrális szájkaratézésnek nem tudom mi értelme részéről, hogy a gonosz szövettségre mutogat, hogy nem támogatták - meg ha lenne még pénz, akkor ő tuti-biztosan gyorsabb lenne...oké, szögre akasztod a bringát, nem kell a púder. Köszi, hogy versenyeztél, további sikereket az életben, szia!

2017.11.03. 12:19
Ha olyan nagy volt a támogatás, hogy lehet, hogy sajátja a kerékpár?

2017.11.02. 23:01
molnár györgy:

Ha mincs pénz, akkkor nincs nincs pénz. Vannak fontosabb dolgok is, mint a bicikli: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A17H1323.KOR×hift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT

30 milliárd forint nem nagy összeg a pénzünkből.

2017.11.01. 21:06
Barátaim akik nincsenek tisztában a dolgokkal ne találgassanak ! Sanyinak semmilyen hibája nem volt ! Tévedés volt ! Ha valaki kérdésekre válasz akar írjon nekem ! Az meg hogy pálya lesz itthon na az még minimum 10 év addigra Sanyi már csak legenda lesz .A Tamás pályát meg senki ne említse meg ! Próbálja ki ! 40km nem lehet közlekedni rajta !

2017.11.01. 14:22
Uszoda nélkül nehéz úszni, valamiért stadion is kell a focihoz - nem csak fű meg két kapu - a pálya kerékpárhoz meg pálya vagy állandó kintlét ahol van létesítmény. Azok akik ebben a sportágban mennek a világversenyeken vajon mekkora éves költségvetésből teszik ezt? Gondolom Sanyi jó néhány évét beletette az eddigi sportkarrierjébe és valamiből elege lett és az nem az edzés és a siker. A ráfordított pénz elment a versenyeztetésére és nem zsebrerakta a rossz napokra. A világszintű sport eredményekhez világszintű tehetség kell és világszintű háttér, másképp nem megy, sajnos.

2017.11.01. 00:32
Ha az ember nem akarja csinalni, akkor nem erdemes eroltetni.
Ezt igy kivulrol lehetetlen megmondani, hogy mennyire nem volt tamogatva, vagy igen. (Aki tudja, az mar nem kulso szemlelo)
Az biztos, hogy volt amikor jo helye volt kulfoldon (volt palya), es azt ugy emlekszem sajat hiabaja miatt bukta el.

2017.10.31. 23:04
Ezért én nem tartom egy hű de nagy veszteségnek.

2017.10.31. 23:03
Nem tudom, ki hogy van vele, de én teljesen fordítva látom ezt a kérdést.
Szalontay az eddigi években nem kis támogatásokat kapott mind az államtól , mind pedig a Bátorfitól több 10 milliós tételeket, amiért más hazai kerékpárversenyző összetehetné a kezét. Gyakorlatilag ebből élt, arany élete volt.
Ahhoz képest helyezést nem tudott felmutatni és a 9, 8.. önmagában nemzetközi szinten még elég kevés egy még egy eb dobogóhoz is.
Lásd Lovassy kimegy az eb-re, puff egyből ezüst. Nyilván nem lehet összahasonlítani őt és Sanyit, de azért van benne valami.

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések