SuperEnduro Pro3-Gemona-Beszámoló + képmese + eredmények + videó

E-mail  Nyomtatás
2013. június 03. hétfő

Ahogy már írtunk róla három magyar résztvevője is volt az olaszországi SuperEnduro sorozat harmadik futamának. A srácok élnek, becsülettel helytálltak, és köszönik óriási élmény volt!

 

SuperEnduro-PRO3-Gemona-A verseny egy városi prológgal indult.Diavetítéshez kattints a képre

Manuele Ducci (Life Cycle) nyerte két napos rendezvényt, melynek első napján egy városi downhill verseny nyitotta a sort. Gemona első alkalommal adott helyet profi enduro versenynek, de a résztvevők rögtön a szívükbe zárták a kemény, technikás, köves pályákat.

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-A férfi dobogóDiavetítéshez kattints a képre

 

Manuele Ducci, és Vittorio Gambirasio (GT360) szoros csatát vívott a nap folyamán az elsőségért, de a második helyért is vérre menő harc zajlott Alex Lupato (FRM Factory), és a szlovén Peter Mlinar között (KK CRN TRN).

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-A női dobogóDiavetítéshez kattints a képre

 

A nőknél Maria-Federica Zanotto (ASD Scavezzon) 23mp előnnyel a dobogó legfelső fokára állhatott. Őt Laura Rossin (Dream Team Genoa), és Chiara Pastore (Cicoikes-DSB) követte.

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-Salamon András éppen a lépcsőkkel küzd a városi prológonDiavetítéshez kattints a képre

 

Jelenleg a szezon közepén tartunk, és eddig mindegyik SuperEnduro futamot más nyert, így az összetett még teljesen nyitott.

 

A három hazai induló közül a legjobb eredményt Tarr Tamás érte el aki 95. lett. Salamon András a 110. helyen végzett, Hódi András pedig 111.

 

A következő futamot június 22-23.-án rendezik Madesimo városában Szlovéniában.

SuperEnduro-Pro3-Gemona-"Kissé" köves volt a terepDiavetítéshez kattints a képre

 

Erdeménylista:
 

Superenduro Gemona Overall // Special Stages


Most pedig következzen a képmese, és Salamon "Sala" András beszámolója!

 

2év. Ennyi idő telt el azóta, hogy rátaláltam a SuperEnduro kupasorozatra. 2év. Ennyi kellett, hogy másik két barátomat felcsigázva végre útra keljünk. Az utolsó pillanatig bizonytalan volt az indulásunk, Tomi (NOrbi :) ) tutira akart menni, ezért fel kellett hívnunk az Olasz rendezőket, hogy valóban áll-e a meghívás részükről. Természetesen mindez az indulást megelőző napokban. Hódi Bandi szerintem nem is gondolta, hogy ez a trip összejöhet, annyira nem vittük túlzásba a szervezését. Csütörtökön késő este bepakoltunk, Tomit felvettük Nagykanizsán. Jut eszembe indulás, az megvan, hogy indulás előtti napon
készült el a licenszem? Ezer hála Tarapcsák Úrnak ;)
 

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-A táj is gyönyörű voltDiavetítéshez kattints a képre

 

Az út jó hosszú volt, nem siettünk, vetésforgóban váltottuk egymást. Szemerkélő esőben faltuk a kilométereket, mikoris végre péntek korareggel megtaláltuk a hangulatos, függőleges kőfalakkal körülvett kisvárost. Egyből kerestük a ceremónia helyszínt. Nagy bolyongások árán de meglett. A tér akkor még kongott az ürességtől, de pár szervezővel összefutottunk, köztük vendéglátónkkal is, aki tudomásunkra hozta, hogy ha csak nincs nálunk sok cash, felejtsük el a vadkempinget. Így szállás után néztünk. Indulás előtt csekkoltam, hogy van a kisvárosban egy faja kis cemping, 3 ágyas faházakkal. Persze ott derült ki, hogy minden ház foglalt...

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-A szerelőknek is volt dolga a futamok közöttDiavetítéshez kattints a képre

 

De mentették a menthetőt, felajánlották a sátorhelyek mellett álló, részben nyitott esőbeállót, amit rögvest be is támadtunk. Tomi megkapta a kunyhócskát az enyhén lowbudget-es sátrának, mert ugye még mindig esett. Bandi bevackolt a 3x3-as paravánsátra alá, nekem meg maradt a kocsi hátulja, amit egy hordozható ágy matracával tettem otthonosabbá. A kempingben mindenféle náció megtalálható volt, Szlovén Energije csapat, vagy a híres angol Enduro fotós, Matt Wragg is. Az eső ellenére sokan járták a pályákat rendületlenül. Sokat beszélgettünk, próbáltuk kitalálni mi is várhat ránk a hétvégén. A közösen elfogyasztott fullos vacsora után (offisöl tradicionális olasz kaja....... pacalpörkölt) nyugovóra tértünk.

 

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-Nem ártott a térképismeret semDiavetítéshez kattints a képre

 

Szombat reggel megtörtént a csoda, ugyanis nem esett, sőt sütött a nap. Ekkor még reménykedtünk... Nagyon nehezen szedtük össze magunkat, egyikünk sem pihente ki magát túlzottan. Dél volt mire a startterületre értünk ahol is David hihetetlenül segítőkész volt, hosszasan rajzolgatott az 5nm nagyságú térképre de aztán rövidre zárta egy kövessétek a piros nyilat mottóval. A város határában volt egy kereszteződés, az volt a fő verőér, onnan indult mindhárom pályára
az összekötő szakasz (térképen fekete). Mászás, amire nemhogy nem voltunk felkészülve, de igazából akkor tudatosult bennünk, hogy több mint 1600 méter szint lesz közel 40km-re... Kényelmesen, a tájban gyönyörködve meg-megállva értünk fel laza 2,5 óra alatt a stage-1 rajtjához közel 900métert mászva.
 

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-A belváros szépsége feledtette a nehézségeketDiavetítéshez kattints a képre

 

Stage-1: felső rész szélesebb nyomvonal, full ragadós sárral, aminek köszönhetően a bicaj ment amerre látott. Párszáz méter után az erdőben a nyom 30-50cm-re szűkült, végig full gyökeres és köves volt kellemes lejtéssel csak pár rövid kaptatóval. A vége felé becsatlakoztunk a stage-3 ra, amely hasonló volt az első szakaszhoz.

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-Nem csak a 20 éveseké a világ!Diavetítéshez kattints a képre

 

Kényelmesen 5 óra előtt begurultunk a központba felvenni a rajtszámainkat és az ellátmányt. 4 matricát kell ragasztani a bicaj hátsó háromszögére, a két kerékre illetve a villára. Ezeket bármikor ellenőrizhetik, ezek az alkatrészek NEM cserélhetők. Aztán elindultunk a szombat esti közönségversenyre, azaz a PROLOG-ra. Ez egy rövid városi dh, lépcsőkkel, szűk kanyarokkal. 18:00 kor rajtszám szerint visszafelé szólítottak minket. Bandi előtte nem sokkal belsőt cserélt. A pálya mindenkinek feküdt, sok kihívás nem volt benne, bár Tomi az utolsó duplát nagyon szépen beadta ami a 47. helyre lett elég neki! Én becsorogtam a 68.-nak. Bandi sajnos ledefektelt újra...
 

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-Haverok, csajok, FantaDiavetítéshez kattints a képre

 

Az este az eső csak nekikezdett újra így lecsorogtunk a kempingbe pihenni. Zuhany még senkinek nem esett olyan jól, mint akkor. Reggel 9:50re voltunk kiírva rajtra, korai kelés után mindenki matekolt, mit vigyünk magunkkal, lesz eső avagy nem, elég lesz-e kaja ami nálunk van és hogy milyen gumit rakjunk fel. Bandi nem bízta a véletlenre, Maxxis DH gumikra voksolt, én a frissen beszerzett kevláros CST 2.25 enduro gumijait hagytam fent. Fél 9 körül csorogtunk le a központba, ahol már javában elindult a verseny, 20 másodpercenkénti rajtoltatással. Nem is tartott soká és már szólítottak minket. Megkaptuk a vázra az itinerünket, ekkor jött a sokk, az első mászásra alig volt 1:50 percünk. Nem is húztuk az időt csapattunk felfelé egymást spannolva. Ezeken a felfelé szakaszokon engedélyezett a normál sisak használata. Ilyenkor a fullface a táskán vagy kormányon kap helyet.

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-Nem mindenkinek sikerült befejeznie a versenytDiavetítéshez kattints a képre

 

Ha tolod akkor leveheted a sisakodat. A felfelé út egy aszfaltozott szerpentinen vezetett végig. Mondanom sem kell, hogy 11:35 körül értünk fel, alig maradt 5 perc a rajtig. A pálya a szombat éjjeli esőnek köszönhetően még jobban szét volt ázva. Aztán kezdődött a baj :)Pár méter megtétele után a gumi eltömődött és jött a powerslide, ment amerre látott. Egy bukfenc után jött a kis fa kapu, amit némileg kidöntöttem.

 

Az erdei részen gyorsan kidobta a sarat magából, de a helyzet nem javult ugyanis ott meg jöttek a nyálkás kövek és gyökerek. Sok beleszólásom nem volt, kinéztem egy nyomot és próbáltam a bringán maradni.
 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-A sok eső miatt ráfért minden gépre a takarításDiavetítéshez kattints a képre

 

Szűk ösvény, visszafordítók egymás után, pulzus az egekben. Talán hárman mennek el mellettem, köszönhető, hogy megtaláltam egy szakadékot is. Egy jobbos kanyart túl szélesen vettem, az első kerék lecsúszott én meg le a mélybe. Szerencsére elkaptam egy fát és vissza tudtam mászni.

 

A Stage-1 céljába érkezve nem volt idő pihenni, hisz rohanni kellett az Stage-2 rajtjához ami a nyugatra lévő dombocska tetejét jelentette. Alig fél óra maradt, küzdöttem derekasan, épp a rajtomra értem fel, annyi időm maradt, hogy bekapcsoljam a sisakomat, így megúsztam a büntetést.
 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-Fáradtnak tűnsz, mintha nem a régi volnál :)Diavetítéshez kattints a képre

 

Ez a pálya nagyon hasonlított az elsőre, felső része saras, középső harmada szintén gyökeres-köves, míg az alja sóderos-sziklás, talán valami folyómeder lehetett. A Stage-2 céljába érkezve valami OC-1 következett, amit nagy nehezen kiderítettünk, hogy vissza kell másznunk az elágazáshoz és onnan be a központba egy bringa ellenőrzésre. Innen sajnos elkéstünk Bandival, 13:47re értünk oda, 7 perc késéssel amire fel is hívták a figyelmünket. Sietnünk kellett a 3. szakaszhoz, amihez ugyanazon az úton kellett felmásznunk, mint az elsőhöz, csak a közepe felé kellett dobnunk egy balost.

 

SuperEnduro-Pro3-Gemona-A táj....Diavetítéshez kattints a képre

 

Mondanom sem kell , hogy ledolgoztuk a 7 perc hátrányt, maradt vagy 30 másodpercünk a rajtig szusszanni. Stage-3 sokkal sziklásabb volt az első kettőnél, szűk nyomon kellett kerülgetni őket. Sok hátsóváltó vérzett itt el. Komolyabb esés nélkül leértem, a szakasz vége a folyómederben volt. Innen kellett felkapaszkodni vissza az útelágazáshoz és onnan irány az utolsó szakasz ami a szombati prológhoz hasonlóan a városban zajlott a nagyszámú nézősereg legnagyobb örömére.

 

Ekkor már mindhárman erőnk vége felé jártunk, hisz 1600 méter volt már a lábunkban. Rövidke mászás után 10 perccel a rajtunk előtt kis csaptunk újra egyesült. Elcsigázottan, az erőnk végén még egyszer utoljára minden energiát összeszedve álltunk be a rajtba. A pálya aszfalt-macskakő-lépcső kombó volt, az utolsó lépcsősor már a megismert duplaugrós volt.

 

A célban örömmámor, gyors riport után jöhetett a pasta party, ami természetesen ingyen volt. Az összes rendező odajött gratulálni, megölelni minket. A bepakolást már nem siettük el, komótosan indultunk hazafelé.

Egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk és sok-sok tapasztalattal. Remélem még lesz alkalmunk meglátogatni egy-két versenyt, hisz akit egyszer az Enduro lángja megcsap.....
 

 

És végül a videó, mely rögtön Sala interjújával kezdődik!

 


A Sala által készített képeket ITT nézheted meg!

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2013.06.05. 19:50
megtalálható magyarul valahol az enduro szabályzata?

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések