Supercross sorozat Salgótarján: Teljes beszámoló + Teljes eredménylista + VIDEÓK + Képgaléria

E-mail  Nyomtatás
2013. november 24.
  |   Szerző: VELO.hu

November 24-én Salgótarjánban folytatódott a Supercross versenysorozat, melynek idei negyedik futamát egy brutálisan saras pályán rendezték. A férfi elit kategóriában Fejes Gábor (Dr. Bátorfi AKTK) ezúttal sem talált legyőzőre, míg a második helyen Buruczki Szilárd (Merida Kőbánya), a harmadikon pedig Búr Zsolt (Alpinbike-Giant) végzett. A hölgyek futamában a mountainbike-ot ezúttal krossz bringára cserélő Benkó Barbi (Team Focus) győzött, Dósa Eszter (Kross) és Orosz Anita (Trek SE) előtt.

 

Teljes eredménylista a letölthető fájlok között.

Thommey beszámolója a versenyről:

 

Hát ez nem volt egyszerű! Ez volt az első gondolatom mikor lecuccoltam végre itthon. De ahogy mondani szokták, mindenkinek ugyanolyan volt a pálya! Sajnos sok eséssel volt tűzdelve mindegyik futam, és némelyik nem is végződött túl szerencsésen, de a cyclocross már csak ilyen.

 

Reggeltől kezdve esett folyamatosan az eső, így már az első futamok is sárban indultak. Nézzük hát a futamokat!

 

Női U17: Nem volt meglepetés senkinek hogy ismét Vas Kata Blanka (Merida Maraton Team CST) vitte el a trófeát, megelőzve Nagy Vanesszát, és Karl Biankát.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Női felnőtt: Benkó Barbi (FOCUS XC TEAM) jött, látott győzött! Már a második körre jelentős előnnyel érkezett, és meg is tartotta a célig Dósa Eszter előtt, akire másfél percet vert végül. A harmadik Orosz Anita lett, aki hazatért, és újra belevetette magát a versenyzésbe itthon.

 

Férfi U15: Fetter Erik nyerte a futamot Béla Dávid, és Baranyi Dávid Áron előtt. 4:30-50 körüli körideje jobb volt mint az U17-es kategória győzteséé, de még U19-ben is tisztes helytállást jelentett volna! Reméljük látjuk még a jövőben versenyezni.

 

Férfi U19: Szintén nem volt meglepetés Dina Márton (PCCC) győzelme, aki már magabiztosan vezeti az összetettet is. A második Zathureczky Márk lett, a dobogó harmadik fokára pedig Dina Dániel állhatott.

 

Férfi U23: Sajnos mindössze 3 induló volt, így mindenki dobogós lehetett. Rózsa Balázs (KSI Schwinn Csepel SE) lett az első, Meggyesi Bercel a második, és Fenyvesi Péter a harmadik. Nem túl jó hír hogy pont ebben a kategóriában nincsen több versenyző, de szerencsére az U19-ből már lehetnek nagy tehetségek a jövőre nézve.

 

Férfi Elit: Jól megbeszélte mindenki a rajt előtt, hogy ez végre nem a Fejes Gábor (Team Bátorfi Agria KTK) pályája lesz, mert a sárban a montis előéletű versenyzőknek előnyösebb. Ehhez képest még a kiváló formában versenyző, és technikai gond miatt bringát is cserélő Buruczki Szilárd előtt végzett 10mp-el. A dobogó harmadik fokára Búr Zsolt állhatott, „a belga” azaz Wouter Cleppe pedig nem indult ezen a futamon, pedig biztos feküdt volna neki a saras pálya!

 

Férfi Master 1: Már megint a Bakter, azaz Szabó András (Merida Maraton Team CST)volt a leggyorsabb, méghozzá nem kicsit. Több mint 4 perccel ért be Cser Gabi előtt, akit Kovács István követett.

 

Férfi Master 2: Vinczeffy „Zerge” Zsolt (Footstrong SE) nagyon jól nyomta, de egy esés neki is kijutott, azonban az előnye elegendő volt a győzelemhez, méghozzá 3 perccel Kis József előtt. A 3. helyet Rónaszéki István foglalta el.

 

Fetter ErikDiavetítéshez kattints a képre

 

Nekem is kijutott a jóból, mivel egy 0km-es Merida Cyclocross 4-es tesztgéppel teljesítettem a futamomat. A bringáról bővebben is be fogunk majd számolni. A versenyt gond nélkül túlélte, és a tárcsafék betétem sem fogyott el úgy mint másoknak! A helyszín nem volt olyan szép mint a veszprémi futamon, de ez helyi adottság, végülis Salgótarján egy iparváros. Ellenben a pálya sokkal jobban tetszett, bár nekem csak félig volt ideális. Már régóta vártam egy igazán saras, technikás versenyt, és ez nagyrészt be is jött, bár igazán technikás részek nem voltak a körben, de azért sokakat megvicceltek a lejtők. Kovács Kristóffal szoktam meccselni, aki erősebb nálam, de ő országútis, és itt most a lejtők nekem kedveztek, ezért sikerült megvernem.

 

A dupla lépcsősort nem szerettem, mert nem kedvelem a futást, főleg ilyen ritmustalan soron. Az ez után következő gyökeres emelkedő, majd a betonos meredek minden erőmet kivette a körökben, és igazán pihenni máshol sem lehetett. Szerencsére a lefeléken nagyon nem kellett fékezni, a sár elég fékezőerőt jelentett.

 

A dupla akadálynál az volt az érzésem hogy magasabb volt mint az eddigiek, mert felső vázfogással alig tudtam átemelni rajta a bringát, főleg hogy a mi futamunkra már 8-10 centis sár volt körülötte. Az utána következő kis leléptetés a saras aszfalttal sokakat meglepett, itt voltak kicsúszások, esések bőven, akárcsak a sokak nagy mumusaként emlegetett parkolós „letörésen”, ami igazából nem letörés volt, csak egy meredekebb lejtő.

 

Molnár PistiDiavetítéshez kattints a képre

 

A forralt bor nagyon jó ötlet volt a szervezőktől, mert a 10 fok körüli hőmérséklet nem volt túl magas. A bringamosóban lévő gőzborotvák nem bírták végig a rohamot, de ez nem is csoda, mert minden bringa rászorult az ápolásra. Külön köszönet a Doktor Bike bringaszerviznek, és Salának aki SOS beállította az első fékem, és a váltót is a bringán, illetve mindenkinek aki szurkolt nekem/nekünk!

 

Az eredményhirdetés jobb lett volna ha nem kint az esőben történik, bár a hangulat meg volt így is, és aki ott felállt a dobogóra azt már nem lepte meg a víz :)
 

 

És most jöjjön a hivatalos közlemény a versenyről:

 

Hamisítatlan cyclo-cross körülmények a salgótarjáni futamon

 

Egész napos csendes, áztató eső, kevéssel tíz fok alatti hőmérséklet, néhány szakaszon folyós sár, három akadály egy körön belül (összesen 40 foknyi lépcső és egy dupla palánk), valamint sok-sok küzdelem az elemekkel – így foglalható össze röviden a mai, salgótarjáni SuperCross futam. A férfiaknál Fejes Gábor (Team Bátorfi Agria KTK), a nőknél Benkó Barbara (Focus XC Team) nyerték a „no pain, no gain” mottóval rendezett futamot.

 

A IV. SuperCross Sorozat 2013/2014-es küzdelmeinek középső állomását, a negyedik futamot rendezték ma Salgótarjánban. A résztvevők száma ezúttal elmaradt a SuperCross átlagától, viszont megmutatta azt, hogy jelenleg Magyarországon százfős „kemény magja” már egészen biztosan van a cyclo-cross sportnak. Hiszen aki ma reggel elindult a nógrádi megyeszékhely irányába, az – bár természetesen még reménykedhetett benne, hogy mégsem lesz igaza az időjárás előrejelzéseknek, de – egészen biztosan esőre, sárra és küzdelmes futamra készült lelkiekben. Így is lett.

 

Fejes GáborDiavetítéshez kattints a képre

 

Ezzel párhuzamban az is megmutatkozott már az első rajtban, hogy bizony a körülmények okán a szokottnál nagyobb a hibázás lehetőséges ezen a napon. Sajnos nem egy olyan bukás volt, melynek eredményeképpen a versenyző a helyi sürgősségin kötött ki, de a szervezők tudomása szerint komolyabb baja (törés, szakadás, stb…) senkinek nem történt. Minden esetre a szerencsétlenül járt versenyzőknek ezúton is jobbulást kívánnak a szervezők.

 

Az első futamot az U15-ös Fetter Erik (Pilis CCC) uralta, akivel némileg Béla Dávid (Vitalitás SE) tudta tartani a lépést, azonban ez mindösszesen annyit jelentett, hogy ő körönként „csak” 15 másodperc körüli hátrányt szedett össze az abszolút éllovassal szemben. U17-ben Kecskés Dominik (Tamási MTB SC) érkezett az élen, nyakában Karl Ádámmal (Bikeexpress SE), a lányoknál pedig Vas Kata Blanka (Merida Maraton Team – CST) volt az egyetlen, aki körön belül tudott maradni a rajtjuk abszolút (férfi) győzteséhez képest. Master 3-ban a veszprémi futamon szintén győzelemmel „bemutatkozó” Illik Vlastimil (CK Nitra), a hobbi férfiak között pedig ezúttal Minárovics Krisztián nyert.

 

ZergeDiavetítéshez kattints a képre

 

A második rajtban a pálya egy-két szakasza már „kellemesen” folyós sárrá pépelődött. Mint azt a verseny utáni nyilatkozatában is megerősítette, Benkó Barbarának (Focus XC Team) tetszett a nyomvonal – a nők versenyét ezúttal ellentmondást nem tűrő fölénnyel nyerte Dósa Eszter (Vitalitás SE) és Orosz Anita (TREK SE) előtt.


- A rendezvény összességében nagyon jó volt, nekem a pálya is kifejezetten tetszett – erő és technika egyaránt kellett hozzá. Azért sajnos nem éreztem magam 100%-osnak, mivel egész héten vizsgáim voltak, így az edzések helyett inkább az éjszakába nyúló tanulás volt a főszerepben az elmúlt napokban – nyilatkozta Benkó Barbara.

 

Az U19-esek között Dina Márton (Pilis CCC) folyamatosan távolodott üldözőitől, Zathureczky Márk (Bikeexpress SE) végül másfél, Dina Dániel (Pilis CCC) pedig két percet kapott a nyolc kör alatt. Ami viszont ennél is meggyőzőbb volt az előbbi Dina teljesítményében, azok az általa hajtott köridők egységessége, illetve azok közül is a másodpercre azonos második, harmadik és negyedik körei. A master 2-esek között hasonló magabiztossággal nyert Vinczeffy „Zerge” Zsolt (Footstrong SE), ami azért valljuk be, a versenyzői tapasztalata és korábbi eredményei tükrében messze nem meglepő – az extrém körülmények között ezt maximálisan kamatoztatni tudta. Mögötte azonban nem volt „állóvíz”, kemény csata dúlt végig a helyezésekért, melynek eredményeképpen Kis József (Merida Maraton Team – CST) másodikként érkezett, míg Klein Tamás (Footstrong SE) az utolsó kör második felében „bukta el” dobogós pozícióját Rónaszéki Istvánnal (Merida Mataton Team – CST) szemben.

 

A 13 órai, utolsó rajtban a master 1-esek korosztályában fél távig Cser Gábor (Alpinbike Team Giant Endura) állt az élen. Az őt üldöző Szabó András (Merida Maraton Team – CST) mellett még Kovács István (Ózdi KE) tartotta a lépést egy-két körig, de aztán már tisztán látszott, hogy ezen a napon előbbiek döntik majd el a győztes személyének kérdését. Szinte mindenkinél becsúszott egy-egy hiba a sáros talajon, Cser Gábort ez szerencsétlenségére vezető pozícióban érte, amit Szabó András ki is használt, s onnantól már nem is engedte vissza az első helyet.

 

Az U23-asok összecsapását már az első körben meghiúsította Fenyvesi Péter (CUBE – Csömör) láncszakadása, aki ezzel ki is szállt az enapi érdemi versengésből. Meggyesi Bercel (Pilis CCC) az elején még próbálta tartani Rózsa Balázst (KSI Schwinn – Csepel SE), de utóbbi Búr Zsolttal (Alpinbike Team Giant Endura) és Molnár Istvánnal (Bianchi Peloton Club) folyamatosan távolodott az ellenfelektől. Rózsa Balázs végül kategória-győztesként és az abszolút negyedik helyén ért célba, a Fenyvesivel szembeni meccs így 2:2 a győzelmeket tekintve.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Az eliteknél Fejes Gábor (Team Bátorfi Agria KTK) az első fél körtől eltekintve végig vezette a futamot. Buruczki Szilárddal (Merida Kőbánya TC) szemben előnye az ötödik körben nőtt fél percesre, mikor üldözőjének kerékpárt kellett cserélnie tárcsafék-hiba következtében. Innentől Fejes csak a távolság megtartására törekedett, az utolsó két körben pedig már semmit nem kockáztatott, így végül tíz másodperc előnnyel nyerte a Karancs Kupát. A harmadik Búr, a negyedik Molnár, az ötödik pedig Michal Alexaj (Outsiterz – Novatec) lett.


- Igyekeztem tanulni az ózdi fiaskóból, így ezen a héten a szlovák BikePro segítségével sikerült megtalálni a megfelelő TUFO sárgumit, mely teljes biztonságérzetet nyújtott – kezdte értékelését Fejes Gábor.


- Volt része a mai versenyben a technikának bőven, de az erőnlét is fontos volt. A verseny titka nekem a rajt utáni kör volt, amely nem sikerült úgy, ahogyan terveztem. A felvezető aszfalt után csak a harmadik helyen tudtam a szűk részre fordulni, aztán a pálya tetejére, a salakos pályára érve már sikerült elől lenni. Szerencsére ezt követően nem volt semmilyen problémám, az utolsó két körben pedig már spórolni is lehetett. A mai nap kifejezetten jól éreztem magam verseny közben, de maga az esemény is rendben volt.

A győztes arra kérdésre is választ adott, mit gondol a sokszor előkerülő, „országútis” és „montis” pályák kérdésköréről.


- A pálya mindenkinek egyforma, az eső egyformán esik, s egyformán nincs kedve senkinek versenyezni ilyen körülmények között. De ez a pálya-kérdés, hogy „országútis” vagy „montis”– ilyen szerintem nincsen, ez nekem értelmetlen. Ez egy cyclo-cross verseny, egy cyclo-cross pályán – a feladat adott, meg kell oldani. Technikás volt? Igen, valamilyen szinten az eső és a sár azzá tette. Országútis volt? A pálya fele aszfalt volt. Szóval a feladat adva van, a cél pedig az mindenkinek, hogy legjobb tudása szerint teljesítse – zárta Fejes Gábor.

 

A SuperCross Sorozatban a három egymást követő hétvégén rendezendő események sora a Palóc Cross-szal, december 1-én, Balassagyarmaton zárul majd.

 

A SteveStudio videója az elite/master1 versenyről:
 

SUPERCROSS 2013 SALGÓTARJÁN from SteveStudio on Vimeo.

A SteveStudio videója az első két futamról:


SALGÓTARJÁN CX 2013 from SteveStudio on Vimeo.

 

Kaló Zsolt képei az első két rajtról!

Kaló Zsolt képei az elite/master1 rajtról!

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések