Sajtótájékoztató: április 22-én Budapesten rajtol az 5. V4 Kerékpárverseny

E-mail  Nyomtatás
2017. április 15. szombat
  |   Szerző: Sajtóközlemény

27 csapat mintegy 160 versenyzője áll rajthoz április 22-én, szombaton a WestEnd City Centernél a Visegrád 4 Kerékpárverseny magyarországi szakaszán, amely idén a sorozat nyitóversenye – hangzott el a viadal sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Ötödik alkalommal rajtol el a V4 Kerékpárverseny, azaz a Visegrádi Csoport országainak közös országúti kerékpárverseny sorozata. A négy ország idén is egy-egy, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour versenynaptárában 1.2-es besorolással szereplő versenyt rendez, 2017-ben elsőként hazánk, így ezúttal a sorozat Budapesten rajtol április 22-én.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A magyarországi verseny sajtótájékoztatójára április 13-án, csütörtökön került sor, melynek résztvevői és meghívott vendégei a WestEnd City Centernél gyülekeztek, ahonnan együtt tekertek át a főváros budai oldalára.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban megrendezett sajtóeseményen Marek Pavlik, a Nemzetközi Visegrádi Alap cseh ügyvezető igazgató helyettese, Lázár András Máté, a V4 nemzetközi koordinátora, Törzsök Zsolt, a Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke, a sorozat magyar versenyeinek főszervezője, Sándor Benedek, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, valamint Prosits Attila, a magyar szakaszt évek óta támogató WestEnd City Center ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást. A sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint a versenysorozat 2017-es magyarországi szakaszának fő támogatója, a Fisher Klíma részéről Váradi György ügyvezető.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, az ötödik alkalommal sorra kerülő viadal mezőnye Budapestről, a Westend City Center főbejáratától rajtol április 22-én, déli 12 órakor. A 173,7 kilométeres táv során a versenyzők érintik többek között Budakeszit, Telkit, Zsámbékot, Bicskét, Zircet és Cseszneket, mielőtt – a tavalyihoz hasonlóan – a Pannonhalmi Bencés Főapátság előtt célba érkeznek a helyenként 15 százalékos emelkedő után. A viadal másnap Szlovákiában folytatódik, míg a cseh, valamint a záró lengyel versenyre az eddigiektől eltérően ősszel, szeptember 16-án és 17-én kerül sor.

 

Sándor Benedek hangsúlyozta, hogy a viadal az év egyik kiemelt rendezvénye lesz. „A kerékpársport az egyetlen sportág, amely egyben közlekedési forma, technikai sport, szabadidősport, egyéni és csapatsport is” – mondta. Kifejtette, a nemzetközi szövetség (UCI) naptárában szereplő, 1.2-es kiemelésű viadal fontos, hiszen a versenyzők a világbajnokságra és az olimpiára kvalifikáló pontokat is gyűjthetnek.

 

Törzsök Zsolt hozzátette, az eddigieknél több résztvevő, 27 csapatból mintegy 160 versenyző indul. „Ekkora mezőny még nem tekert együtt kiemelt kategóriás, UCI-versenynaptárban szereplő viadalon Magyarországon” – közölte, hozzátéve, azért nem emeltek kategóriát, mert akkor nem indulhatna a teljes magyar élmezőny.

Kitért rá, két korábbi profi, a VB-ezüstérmes Bodrogi László és a belga Nico Mattan lesznek a viadal díszvendégei. Mint mondta, a Tour de France történetének eddigi egyetlen magyar szakasz-dobogóját elérő Bodrogi László – aki pályafutása végén francia színekben indult – az elmúlt évtizedben nem volt hivatalos látogatáson Magyarországon.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Prosits Attila elmondta, hogy a verseny napján már délelőtt várja az érdeklődőket a WestEnd City Centernél a V4-WestEnd Tekerem elnevezésű, egész napos programsorozat, többek között biciklis reggelivel, városi kéktúrával, bicikliszervizzel, kerékpárbörzével és -kiállítással, látványos bemutatókkal. Mint mondta, a TriGranit Csoport is hasonló elveket vall, mint a Visegrádi Csoport, és befektetéseik is erősek a visegrádi országokban.

 

Lázár András Máté kiemelte, júliusban egy évre Magyarország veszi át a V4 elnökségét. „Az elmúlt években egyre nőtt a fontossága, jelentősége ennek a politikai összefogásnak, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Közép-európai érdekek az európai döntéshozatalban megjelenjenek” – szögezte le. Hozzátette, nemcsak a politikai, hanem civil, kulturális eseményekre is sor kerül a négy ország együttműködésének jegyében, így jövő nyáron az elnökség ideje alatt kiemelt rendezvény lesz a V4 kerékpárverseny is.

 

Marek Pavlik elmondta, a Visegrádi Csoport Európán belül meghatározó piaci szereplő. A Nemzetközi Visegrádi Alap – mint a Visegrádi Együttműködés egyetlen hivatalos intézményesített formája – évente 71 millió eurót költ közös projektekre és programokra, így természetesen támogatja a kerékpáros versenysorozatot is.

 

Fotók: Vanik Zoltán/Bringasport
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések