Sagan tavalyi csapattársa, élő TV közvetítés, ledfal az idei Gemenc Kupán (UCI 2.2. - Május 24-26.)

E-mail  Nyomtatás
2018. május 11. péntek
  |   Szerző: VELO.hu
Címkék:

 Diavetítéshez kattints a képre

 

A mai napon Szekszárdon került sor a május 24-26-ig megrendezésre kerülő 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj szakaszainak, csapatainak és újdonságainak ismertetésére. A sajtótájékoztatón részt vett Ács Rezső Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere, Korcsmár István az Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója, Csillag Balázs a Szekszárdi Sportközpont ügyvezetője, Szilasi László a Nagydíj versenyigazgatója, valamint Istlstekker Zsolt a szekszárdi gyökerekkel rendelkező kiváló tehetség (jelenleg a Kőbánya Cycling Team kontinentális csapat kerékpárosa).

 

 

A 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíj és a szervező Szekszárdi Sportközpont hatalmas lépést tesz a kerékpározás, a város és a régió népszerűsítése érdekében, hiszen a versenyt első alkalommal fogja élőben közvetíteni a televízió. A magyar Sport 1-en és Sport 2-n kívül a Cseh Sport Tv-n is műsoridőt kap a Nagydíj. Külön kiemelendő, hogy az élő közvetítés egy LED falon keresztül folyamatosan követhető lesz a Béla király téren is.

Az elmúlt évben Szekszárd városának, a szervező csapatnak és a támogatóknak is az volt a célja, hogy a verseny bekerüljön a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárába. Ezt sikerült is tavaly elérni és idénre megtartani, 2018-ban újra UCI 2.2-es besorolást kapott a viadal! Az elmúlt évhez képest sokkal több versenyző fog rajthoz állni, hiszen 20 csapat 120 kerékpárosa érkezik a tolnai megyeszékhelyre, köztük 5 magyar csapat (Kőbánya, Epronex, DKSI, Pannon Cycling Team és Zengő), valamint 15 külföldi csapat, számos profi alakulat.

 

A verseny legnagyobb neve a cseh Author csapatban érkező Jan Barta lesz, aki tavaly még Peter Sagan csapattársa volt a Bora-Hansgrohe WordlTour gárdában. 2006 óta profi, aki 7 évet töltött a WorldTour-ban, igazi szökés specialista, aki karrierje során három Tour de France-t, két Giro d'Italiát és egy Vuelta a Espagna-t is teljesített!

 

Ami a magyarokat illeti, ott lesz a rajtnál a tavalyi összetett második helyezett Kusztor Péter, az országúti magyar bajnok Lovassy Krisztián és a 2017-es év legemlékezetesebb hazai szökését bemutató Pelikán János is. 

 

Szakaszok:

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Május 24-én, csütörtökön 18 órától a szekszárdi Garay térről, 1 perces időközönként indul a 120 versenyző a tradícionális prológra, mely egy 2 km hosszú egyenkénti hegyi időfutam, ahol a rövid táv során a meredek Kálvária kilátóhoz kell feltekerni, helyenként 15%-os meredekségű részeken.

 

Május 25-én, pénteken egy 162 km-es országúti szakasszal jön a Gemenc Kupa idei leghosszabb etapja, ahol Sióagárd, Harc, Zomba, Tevel, Kisdorog, Bonyhádvarasd településeken többször is át fog haladni a mezőny. Két bonyhádvarasdi kör után, három teveli kör következik, majd Szekszárdra visszatérve a hegyi befutó ezúttal is az emblematikus Kálvária kilátónál lesz.

 

Május 26-án, szombaton a tavaly már nagyon jól bevált „Sárköz körön” (Szekszárd – Őcsény – Decs – Sárpilis) fog négy kört teljesíteni a mezőny, ami 131 km-es távot jelent és remek lehetőséget a spintereknek egy mezőnyhajrára a teljesen sík terepen. 

 

Szombat este 20 órától egy látványos, villanyfényes, 60 perces kritérium futammal búcsúznak a profi kerékpárosok a tolna megyei székhelytől, ez a futam már nem tartozik bele az UCI versenybe.

 

Szakaszok bővebb leírása és térképei ITT

 

Szombati kísérő programok:

 

A korábbi évekhez hasonlóan a 44. Alisca Bau Gemenc Nagydíjon sem feledkezünk meg a legfiatalabb generációról. Május 26-án szombaton bólyákkal, billenőpallókkal, fekvő létrával és még sok-sok érdekes dologgal nehezített akadálypályával várjuk a gyermekeket. Óvodásoktól az iskolásokig mindenki megmutathatja, hogy mire képes két keréken. A részvevők között értékes nyereményeket sorsolunk majd ki.

 

Szemkápráztató mutatványokban sem lesz hiány, amiről a Gravity Academy csapata fog gondoskodni. Az országos ismertségnek örvendő alakulat tagjai kerékpárral, egykerekűvel és kétlábon mutatják be lélegzetelállító trükkjeiket.

 

Csapatlista:

 • Development Team Novo Nordisk (amerikai)
 • KONTENT DKSI (magyar)
 • mebloJOGI Pro-Concrete (szlovén)
 • Kőbánya Cycling Team (magyar)
 • Lviv Cycling Team (ukrán)
 • Team Cervelo (olasz)
 • Team Forman Cinelli (cseh)
 • Elkov-Author Cycling Team (cseh)
 • Dukla Banská Bystrica (szlovák)
 • Tirol Cycling Team (osztrák)
 • Pannon Cycling Team (magyar)
 • Delio Gallina Colosio Eurofeed (olasz)
 • Cycling Team Friuli (olasz)
 • Epronex – Bike Hungary (magyar)
 • Team NOVÁK (román)
 • WSA Pushbikers (osztrák)
 • Serbia National Team (szerb)
 • MyBikes STEVENS (osztrák)
 • Zengő SE (magyar)
 • Steaua Bucharest (román)

 

A VELO.hu honlapon a Gemenc KUpa minden szakaszáról beszámolóval, eredményekkel, fotókkal és érdekességekkel jelentkezünk a verseny alatt!

 

Diavetítéshez kattints a képre

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések