Magyarországon rendezik a 2020-as Giro d'Italia első három szakaszát

2019. április 15. hétfő
  |   Szerző: VELO.hu

Diavetítéshez kattints a képre

 

Óriási világeseménynek adhat otthont Magyarország, 2020 májusában nálunk rendezik a három hetes Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny első három szakaszát. A régiónkból sosem indult még Grand Tour! A versenyt szervező RCS cég vezetője, Mauro Vegni és az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztos, Révész Máriusz a mai napon tartott ünnepélyes bejelentést és sajtótájékoztatót Budapesten, ahol végérvényesen kiderült, tényleg tőlünk rajtol a 103. Olasz Körverseny!

A szakaszok útvonala még nem ismert, de a szervezők tervei szerint a csapatbemutatóra és az első etapra Budapesten kerülne sor, valószínűleg egy időfutam formájában. A másik két szakasz útvonala attól is függ, hogy honnan folytatódik majd utánunk a Giro. Értesülésink szerint a horvátok is élénken érdeklődnek a negyedik etap megrendezése után, ebben az esetben akár autóval is eljuthatna a Giro karaván Olaszországba. A végleges szakaszbemutatókra az ősz folyamán kerülhet sor.

 

A hazai szervezésben leginkább a Magyar Körverseny stábjára számítanak az olasz szervezők, az esemény kapcsán a lokális sportszakmai ügyeket a Tour de Hongrie főszervezője Eisenkrammer Károly és versenyigazgatója Szilasi László irányítják majd, akik közös erővel már 15 éve dolgoznak azon, hogy hazánkból indulhasson egy ilyen híres és óriási világérdeklődésre számot tartó kerékpárverseny.

 

A Giro d’Italia a második legrangosabb kerékpáros körverseny a világon a Tour de France után, amelyet évente rendeznek meg. A kerekesek három héten keresztül járják be elsősorban Olaszországot, de környező, sőt távolabbi országokat is érinthetnek (például 2012-ben Dániából indultak, 2018-ban pedig Izraelből).

 

Az első Giro-t 1909-ben rendezték a rózsaszín napilap, a La Gazzetta dello Sport sportújság szervezésében, így a verseny összetettjében vezető a mai napig a rózsaszín trikót viseli. A legtöbb összetett győzelmet (egyenként ötöt), a két nagy olasz rivális Binda és Coppi, valamint a belga Merkcx szerezték. A legtöbb etapgyőzelem az idei MAPEI Tour de Zalakaros díszvendégéhez, Mario Cipollinihez fűződik. A Giro-nak eddig egyetlen magyar indulója volt, Bodrogi László személyében. Ő 2007-ben teljesítette a körversenyt, legjobb eredménye a Bardolino - Verona egyenkénti időfutamon elért negyedik hely volt.

 

A Giro d'Italia minden évben kiemelt figyelmet kap a VELO.hu honlapon, 2009-ig visszamenőleg az esemény archívumát ITT találjátok. A magyar Giro Grande Partenza, azaz "nagy rajt" híreiről és eseményeiről folyamatosan beszámolunk honlapunkon.

 

 

Diavetítéshez kattints a képre