Országútis hírek külföldről: Filutás Viktor 14. a GP Alanya egynaposán, immáron hivatalos, hogy Szicília rendezheti a 2021-es Giro rajtját, Ion Izagirre nyerte a Valenciai Körversenyt

2019. február 11. hétfő
  |   Szerző: m.norbi

Filutás Viktor 14. a GP Alanya egynaposán, ahol Valter Attila is bemutatkozott

 

Diavetítéshez kattints a képre


A törökországi GP Gazipasa egynaposát követően, ahol Dina Márton az előkelő harmadik helyen zárt, a GP Alanya szintén 1.2-es besorolású versenyén folytatta hazánk egyetlen kontinentális besorolású csapata a Pannon Cycling Team. A 153 kilométeres szinte teljesen sík viadalon mutatkozott be új csapata, a lengyel CCC Development Team színeiben Valter Attila.


Az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, amit a német Lucas Carstensen (Bike Aid) nyert meg a fehérorosz Yauheni Karaliok és a lengyel Patryk Stosz (CCC Development Team) előtt. Szinte minden magyar versenyző a főmezőnnyel érkezett Filutás Viktor a 14., Dina Dániel a 20., Orosz Gergő a 41., Szatmáry András a 81., Dina Márton a 108., míg Valter Attila a 68. helyen zárt.
 

Immáron hivatalos, hogy Szicília rendezheti a 2021-es Giro d’Italia nagy rajtját

 

Diavetítéshez kattints a képre


Amiről eleddig leginkább csak beszéltek, az most hivatalosan is formát öltött, 2021-ben Szicília rendezheti a Giro d’Italia rajtját. A sziget korábban az olasz kerékpársport egyik fellegvárának számított, ám az elmúlt jó néhány évben folyamatosan háttérbe szorult. A regionális turisztikai központ mintegy tizenegy millió eurós támogatása révén, azonban újra megnyitja kapuit, melyen az RCS Sport rögtön kapott, 2020-ban Giró szakaszokat rendeznek a szigeten, míg 2019 és 2021 között három éven át biztos, hogy tető alá hozzák a Szicíliai Körversenyt.


„Azon dolgozunk, hogy Szicília visszatérhessen a kerékpársport körforgásába – mondta Mauro Vegni a Giro d’Italia versenyigazgatója. – 2020-ban vélhetően ismét ellátogat a szigetre az Olasz Körverseny mezőnye, míg 2021-ben egy ennél is nagyobb dobásra készülünk a Giro nagy rajtjával. A Szicíliai Körverseny egy olyan projekt, amely nagyon sokat érhet. A kerékpársport nagyszerű lehetőséget kínál a vidék bemutatására.”


Iljo Keisse a Tour Colombia versenyen térhet vissza

 

Diavetítéshez kattints a képre


Unalomig ismert Iljo Keisse a San Juani Körversenyen nyújtott produkciója, melynek gyanánt a helyi rendőrség pénzbüntetésre ítélte, miközben a szervezők kizárták a dél-amerikai viadalról. Előzetesen még arról szóltak a hírek, hogy Keisse visszarepül Európába és március elejéig nem is áll rajthoz sehol, ezzel szemben viszont Kolumbiába utazott a csapattal és vélhetően ott lesz a hatalmas felhajtással övezett Tour Colombia startvonalánál. Mint ismeretes az esetre a csapatvezető Patrick Lefevere is rátett egy lapáttal, mire az első számú névadószponzor a Deceuninck és a Specilazed is megbeszélésre hívta a dél-amerikai versenyeket követően.


Ion Izagirre nyerte a Valenciai Körversenyt, Christophe Laporte győzött az Etoile de Bésseges viadalon

 

Diavetítéshez kattints a képre


Paterna és Valencia között egy mindössze 88 és fél kilométeres, teljesen sík szakasszal zárult a Valenciai Körverseny. A penzum természetesen a sprintereknek kedvezett, így mezőnyhajrá döntött, amit Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) nyert meg Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) és Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) előtt.


Az összetett állása már nem változott Ion Izagirre (Astana) diadalmaskodott a regnáló világbajnok Alejandro Valverde (Movistar) és Pello Bilbao (Astana) kettősét megelőzve. A hegyi különversenyben Diego Rubio (Burgos-BH), a fiatalok összevetésében Sergio Higuita (Fundacion Euskadi), míg a csapatversenyben a kazah Astana lett az első.


„Azzal a céllal vágtam neki a 2019-es idénynek, hogy újra szakaszversenyt nyerhessek – mondta Izagirre a díjátadót követően. – Szerencsére erre nem is kellett túlságosan sokat várnom, már az első nekifutásra sikerült. Ez nagyszerű, hisz új csapatban kezdtem az évet, ennél jobban nem is sikerülhetett volna a rajt.”

 

Diavetítéshez kattints a képre


Eközben véget ért a franciaországi Etoile de Bésseges viadala is. A záró 10,7 kilométeres egyenkénti időfutamot az összetett éllovasa Christophe Laporte (Cofidis) nyerte ezzel bebiztosítva végső sikerét. A második Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ), míg a harmadik Jimmy Janssens (Corendon-Circus) lett mind az etap során, mint összetettben.

 

A pontversenyben szintén Laporte, a hegyi különversenyben Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), a fiatalok összevetésében Valentin Madouas (Groupama-FDJ), míg a csapatrangsorban a Groupama-FDJ zárt az élen.