Országútis hírek külföldről: a Cofidis és a Wanty-Groupe Gobert kapta a 2019-es Tour első szabadkártyáit, álomszerű kezdés a Trek-Segafredo női csapatánál, a Tour Colombia megnyerése Rigoberto Uran egyik legfőbb célja

2019. január 11. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Az ASO már most a 2020-as reformok alapján osztja ki a Tour de France szabadkártyáit

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Francia Körverseny szervezője az ASO nem várt módon megnevezett két szabadkártyás csapatot az idei versenyre. A 2020-tól életbe lépő reformokhoz igazodva, amikor az Europe Tour ranglista első két helyezettje automatikus meghívást kap, a francia Cofidis és a belga Wanty-Groupe Gobert lehet ott az év legnagyobb presztízzsel bíró szakaszversenyén, ami egyben azt is jelenti, hogy az Arkea-Samsic, Direct Energie, Delko Marseille Provence és Vital Concept francia kvartettből két sor is lemarad hazája viadaláról. A belga csapat ellenben zsinórban harmadszor kapott meghívást, ami nagy elégtétel számukra.


„Zsinórban harmadszor is ott lehetünk a Francia Körversenyen, ami hatalmas dolog a csapat életében – mondta Jean-Francouis Bourlart csapatvezető. – Harmadszor győztünk az Europe Tour sorozat összetettjében, ami megmutatja az erőnket. Reménykedtünk abban, hogy talán idén is lesz lehetőségünk ott lenni a Touron, büszkék vagyunk arra, hogy a szervezők is értékelik a befektetett munkát.”
 

Álomszerű kezdés a Trek-Segafredo női csapatánál, Letizia Paternoster nyerte a Tour Down Under első szakaszát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Ettől álomszerűbben nem is kezdhette volta az idényt a bombaerős kerekesekből összeállított Trek-Segafredo női sora, hisz már első versenynapjukon győzelmet ünnepelhettek. A hölgyek Tour Down Undere egy 112,9 kilométeres szakasszal kezdődött Hahndorf és Birdwood között. A penzum tartogatott ugyan három kategorizált emelkedőt, de egyértelműen a sprintereknek kedvezett. A nap folyamán nagyrészt együtt mozgott a mezőny, a várható sprint két legnagyobb esélyese Chloe Hosking (Alé-Cipollini) és Sarah Roy (Mitchelton-Scott) megosztoztak a részhajrákon. A végső sprintet a Mitchelton-Scott próbálta felvezetni, de a legerősebbnek a mindössze tizenkilenc esztendős olasz tehetség Letizia Paternoster (Trek-Segafredo) bizonyult, aki ezzel megszerezte csapata és önmaga idei első győzelmét. A második Sarah Roy (Mitchelton-Scott), míg a harmadik Arlenis Sierra (Astana Womans Team) lett. Természetesen az első napot követően összetettben is ugyanez a sorrend.


„Amikor megindultam még egy kissé messze volt a célvonal, azt hittem nem bírom majd végig – így Paternoster a célba érkezést követően. – Hatalmas dologszámunkra ez a győzelem, új csapatként az első versenyünkön felállhattunk a dobogó legfelső fokára. Köszönettel tartozom az egész sornak, legfőbbképp Lauretta Hansonnak, aki tökéletese helyzetbe hozott a végén. Nagyon jól működtünk együtt csapatként és ez nagy reményeket ad a jövőre nézve.”


A női Tour Down Under egy 116 kilométeres emelkedős befutóval záródó szakasszal folytatódik.


Rigoberto Uran: minden egyes nap a Tour Colombia megnyerésére készülök

 

Diavetítéshez kattints a képre


Február 12. és 17. között kerül sor a Tour Colombia (ex Colombia Oro y Paz) versenyre, mely az előzetes rajtlista alapján egy egészen remek kis viadalnak ígérkezik. A hazai pályán szereplő Rigoberto Uran sokak számára csalódást okozott a 2018-as idényben, saját maga sem volt elégedett a teljesítményével, de hát a kerékpársport már csak ilyen, a Tour de France kilencedik szakaszán történt bukása rányomta a bélyegét a Francia Körversenyre, bár azért később a Vuelta a Espanát egy összetettbeli hetedik hellyel zárta. Uran kettőzött erővel készül hazája versenyére, elmondása szerint fontosabb számára itt elérni egy komolyabb eredményt, mint magán a Touron.


„A mi szurkolóink a legjobbak – nyilatkozta az EF Education First kerékpárosa a verseny hivatalos weblapján. – Jobbak vagyunk, mint a Tour de France. A kolumbiai rajongók folyamatosan elkísérnek minket az európai versenyekre is, ráadásul a legfanatikusabbak éppen Medellin környékéről érkeznek. Minden egyes nap a Tour Colombia megnyerésére készülök. Próbálok nem ráfeszülni a tréningekre, élvezem a tekerést. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen neves verseny elhalad azokon az utakon, melyeken nap mint nap megfordulok. Nem lesz egyszerű a dolgunk, az utolsó szakasz hegyi befutója az Alto de las Palmas nagyon kemény hegy.”


Bemutatta 2019-es keretét a Canyon-SRAM

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egyértelműen a női mezőny egyik legpopulárisabb sora a Canyon-SRAM, amely a 2019-es idényben Pauline Ferrand-Prevot és Kasia Niewiadoma kettősére épül. A cél a WorldTour versenyeken való minél jobb szereplés, ennek fényében egy kicsit kitolták a szezon rajtját, amely számukra a februári Valenciai Körverseny lesz.


„Izgatottan várjuk az új szezon rajtját, egy nagyon fiatal, de annál eltökéltebb és tehetségesebb csapattal vágunk neki az évnek – vélekedett a lehetőségekről Ronny Lauke csapatvezető. – A mag egyben maradt, így az összeszokottsággal nem lehet problémánk, igyekszünk a lehető legjobbat kihozni a lehetőségeinkből.”


A Canyon-SRAM 2019-es keret: Alena Amialiusik (fehérorosz), Hannah Barnes (brit), Elena Cecchini (olasz), Pauline Ferrand-Prévot (francia), Rotem Gafinovitz (izraeli), Omer Shapira (izraeli), Alice Barnes (brit), Tiffany Cromwell (ausztrál), Tanja Erath (német), Ella Harris (új-zélandi), Lisa Klein (német), Hannah Ludwig (német), Kasia Niewiadoma (lengyel), Christa Riffel (német) és Alexis Ryan (amerikai).