Országútis hírek külföldről: Andrea Tafi úgy tűnik talált magának csapatot a jövő évi Roubaix induláshoz, Chris Froome Kolumbiában kezdi az évet, életben maradt Bjarne Riis sora

2018. november 09. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Andrea Tafi talált magának egy csapatot a jövő évi Párizs-Roubaix-n való induláshoz

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az ötvenkét esztendős Andrea Tafi visszajáró vendég hazánkban, idén először a Tour de Zalakaroson, majd a V4 Special Series Debrecen-Ibrány 1.2-es versenyén láthattuk. A legendás klasszikus specialista fejébe vette, hogy 2019-ben rajthoz áll a Párizs-Roubaix-n mégpedig a profik között. Tafi éppen húsz évvel ezelőtt 1999-ben nyerte meg az észak-poklát, 2005-ben vonult vissza, több mint húsz győzelemmel a háta mögött. A belga Het Laaste Nieuws információi szerint az olasz kiválóság egy lépéssel közelebb került ötlete megvalósításához, ugyanis talált egy csapatot, amely hajlandó öt szerződtetni és elindítania a versenyen.


„Egyelőre még nem mondhatom meg, hogy milyen színekben állok rajthoz a 2019-es Párizs-Roubaix-n – nyilatkozta Tafi. – Sokan azt mondták, hogy őrült vagyok, de senki sem érezheti át azt, amit a szívemben érzek. Tudom, hogy nagyon nehéz feladatra vállalkoztam, de keményen készülök, és bízom abban, hogy sikerrel vehetem ezt az akadályt.”


Valószínűsíthetően Tafi valamelyik pro-kontinentális, szabadkártyával induló csapat színeiben lehet ott az észak-poklán.
 

Chris Froome Kolumbiában kezdi a 2019-es idényt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Hamár az elmúlt napokat egykori csapattársa Rigoberto Uran vendégségében töltötte Kolumbiában, Chris Froome egyúttal megerősítette, hogy vélhetően a februári Colombia Oro y Paz szakaszversenyén kezdi a 2019-es idényt, ahol nagy valószínűséggel a regnáló világbajnok Alejandro Valverde (Movistar) is ott lesz. A Kolumbiai Kerékpáros Szövetség ugyanis rengeteget dolgozik azon, hogy az ideérkező sztárok révén minél nagyobb presztízzsel bírhasson a viadal.


„Kedves barátiam, ezennel megerősítem, hogy a Colombia Oro y Paz szakaszversenyen kezdem a 2019-es szezont – mondta Froome egy videó-interjú keretében. – Köszönettel tartozom a Kolumbiai Kerékpáros Szövetségnek a meghívásért. Hamarosan találkozunk.”


A hatszakaszos versenyre február 12. és 17. között kerül sor, vélhetően hasonlóan az idei évhez három a sprintereknek és három a hegyimenőknek kedvező etappal. A szervezők a címvédő Egan Bernal (Sky) mellett Chris Froome (Sky), Alejandro Valverde (Movistar) és Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) rajthoz állásában is bíznak.


Rik Verbrugghe lett az új belga országúti szövetségi kapitány

 

Diavetítéshez kattints a képre


Ahhoz képest, hogy sokáig úgy tűnt, hogy a jelenlegi cyclo-cross szövetségi kapitány Sven Vanthourenhout és a Hagens Berman-Axeon csapatvezetője Axel Merkcx maradnak versenyben a belga országúti szövetségi kapitányi posztért végül Rik Verbrugghe lett a befutó. Verbrugghe pályafutása nagy részét a Lotto csapatában töltötte, ezután egyetlen szezon erejéig a Quick-Step színeiben is megfordult, majd a Cofidis versenyzőjeként zárta aktív éveit. Sportigazgatóként dolgozott a Quick-Step, a BMC, az IAM Cycling és a Bahrain-Merida kötelékében.


Rövidhírek: életben maradt Bjarne Riis csapata, a versenyzők szakszervezete bepipult a doppingellenőrökre, a legfrissebb átigazolási hírek

 

Diavetítéshez kattints a képre


Ahhoz képest, hogy néhány hónapja még arról volt szó, hogy Bjarne Riis kontinentális csapata a Team Waoo a másodosztályú licencért folyamodik az elmúlt héten már a megszűnés veszélyeztette a sort. Végül azonban megoldódtak a problémák az internetes cég mégis meghosszabbította szponzorációs szerződését, így biztosított a 2019-es költségvetés. A keret jócskán átalakult nyolc versenyző távozott, helyükre többek között Martin Mortensen (Riwal-Cermicspeed) és Michael Carbel (Fortuneo-Samsic) érkeztek.


A Het Nieuwsblad díjátadó gáláján történt, hogy a doppingellenőrök egyszerűen kivezették a mosdóba a Quick-Step Floors versenyzőjét Pieter Serry-t, ahol ellenőrzésnek vetették alá. Ezt követően szólalt fel a versenyzői szakszervezet (CPA) elnöke Gianni Bugno.


„Ez már azért túlzás – csattant fel Bugno. – Pieter lemaradt szinte az egész estről, mert a mosdóban kellett mintát adnia. Nem a mintaadással van a probléma, de amikor a versenyzőt a saját esküvőjén, egy temetésen vagy azon a reggelen ellenőrzik, amikor első napján vinné a gyermekét az iskolába felháborító, mert, hogy ezek az esetek megtörténtek. A versenyzők maguk fizetik az ellenőrök béreit azzal, hogy a jövedelmük két százalékát költik erre, akkor a privát életüket nézzük már valamibe!”


Luke Durbridge is hosszabbított a Mitchelton-Scott csapatával, a kiváló tempómenő 2020 végéig írt alá. Natnael Berhane (Dimension Data) a Cofidis sorához szerződött ellenben honfitársa Daniel Teklehaimanot nem kapott hosszabbítást, így ő egyelőre csapatot keres. Davide Cimolai (Groupama-FDJ) az Israel Cycling Academy színeiben folytatja, ahol az első számú sprinter szerepkört kaphatja.