Országútis hírek külföldről: a CCC ajánlatott tett Geraint Thomas-nak, Gianni Moscon öthetes eltiltást kapott, Caleb Ewan aláírt a Lotto-Soudal csapatához, Michal Kwiatkowski duplázott a Lengyel Körön

2018. augusztus 09. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

A CCC ajánlatot tett az idei Francia Körverseny győztesének Geraint Thomas-nak

 

Diavetítéshez kattints a képre


Jim Ochowicz csapatának, a jövőre már a lengyel CCC támogatását élvező jelenlegi BMC sorának vezetősége megerősítette, hogy ajánlatott tettek az idei Francia Körverseny győztesének Geraint Thomas-nak. Mint ismeretes Thomas szerződése az év végén lejár a Sky-nál, ráadásul Chris Froome kapitányi szerepköre miatt egyáltalán nem tudják azt garantálni, hogy 2019-ben mint címvédő, a sárga trikó megvédéséért szállhasson harcba a Touron. A Greg Van Avermaet köré épülő alakulat ellenben összetett menőt keres.


„Valóban ajánlatot tettünk Geraint Thomas számára – mondta egy lengyel lap kérdésére reagálva Piotr Wadecki, aki jelenleg CCC Sprandi Polkowice pro-kontinentális sorának csapatvezetője. – Tisztában vagyunk azzal, hogy az év végén lejár a szerződése, mi pedig összetett menőt keresünk, így miért ne kerestük volna meg.”


Wadecki azt is megemlítette, hogy az ellentmondásos hírek ellenére a két csapat valószínűleg fuzionál, Lengyelországban csak egy kontinentális utánpótlássor maradhat talpon.
 

Gianni Moscon öthetes eltiltást kapott a Tour de France-on történt incidens miatt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Tour de France tizenötödik szakaszát követően a versenybíróság azt a döntést hozta, hogy sportszerűtlen viselkedésért kizárja az olasz Gianni Moscont a viadal további részéből. A Sky kerékpárosa, aki fontos segítője volt az éllovas Geraint Thomas valamint a Giro-Tour duplára hajtó Chris Froome kettősének nem sokkal a rajtot követően a Fortuneo-Samsic versenyzőjét Elie Gesbert-et ütötte meg.


Moscon visszaesőnek számít, hisz 2017-ben hathétre eltiltották, miután rasszista megjegyzésekkel illette a színesbőrű Kevin Rezát, majd vizsgálat indult ellene Sebastian Reichenbach furcsa körülmények között történt bukását követően. Az előző évi Tourt sem tudta befejezni, miután csapatautója felhúzta a mezőnyre, kizárták.


Moscon a szabályok szerint versenyezhetett volna, de a Sky vezetősége úgy döntött, hogy addig egyetlen viadalon sem indítják, míg a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség döntést nem hoz az őt érintő fegyelmi eljárásban. A határozat megszületett az olasz kerékpáros öthetes eltiltást kapott.


„Elfogadom a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség által kiszabott büntetést – így Moscon a határozat kézhez vételét követően. – Sajnálom amit tettem, ismételten szeretnék elnézést kérni Eli Gesbert-től és a Fortuneo-Samsic csapatától.”


Caleb Ewan aláírt a Lotto-Soudal sorához, Damiano Caruso a Bahrain-Merida csapatában folytatja

 

Diavetítéshez kattints a képre


Megerősítették azokat a pletykákat, miszerint Caleb Ewan a Lotto-Soudal csapatában folytatja. A belga sor két éves megállapodást kötött az ausztrál sztársprinterrel, aki azt követően vágyódott el a Mitchelton-Scott sorától, hogy nem indították az idei Francia Körversenyen.


„A lehetőség, hogy csatlakozhatok a Lotto-Soudal csapatához egy nagyon fontos lépése lehet a karrieremnek – nyilatkozta Ewan. – A Lotto egy név a kerékpársportban, rengeteg tradicionális sprint-és klasszikus győzelemmel. Kezdődik egy izgalmas, új fejezete a pályafutásomnak.”


Damiano Caruso is a várakozásoknak megfelelően váltott csapatot, szintén két évre elkötelezve magát a Bahrain-Merida sorához. A BMC-től érkező olasz kiválóság így a 2012-es idényt követően újra együtt versenyezhet Vincenzo Nibalival.


„Miután a Bahrain-Merida vezetősége komoly érdeklődést mutatott irányomba, nem volt nehéz meghoznom a döntést, így pillanatok alatt megegyeztünk a részletekben – ecsetelte a történteket Caruso. – Hiszem, hogy a tökéletes csapatot választottam a pályafutásom folytatása érdekében.”


Adrien Costa elvesztette egyik lábát egy hegyi balesetben

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb tehetsége, a gyakornokként már a Quick-Step Floors színeiben is megfordult Adrien Costa 2018 februárjában kérte szerződése felbontását a Hagens Bermans-Axeon csapatától. A még mindig csak húsz esztendős kerékpáros már a tavalyi szezont is félbehagyta, egyrészt fáradságra hivatkozva, másrészt pedig csapattársa Chad Young halála miatt, amit egyszerűen nem tudott feldolgozni. Titkon sokan várták, hogy Costa, aki az azóta eltelt időszakot hegyikerékpározással és sziklamászással töltötte, egy rövid szünet után visszatér. Sajnos a fiatal sportoló a múlt hónap végén hegymászás közben súlyos balesetet szenvedett, egy leszakadó szikla olyannyira összezúzta a jobb lábát, hogy azt térd alatt amputálni kellett. Egykori csapata a Hagens Berman-Axeon adománygyűjtő kampányba kezdett Costa megsegítése érdekében.


Ellen Van Dijk és Victor Campenaerts az időfutam Európa-bajnokok, Michal Kwiatkowski duplázott a Lengyel Körversenyen

 

Diavetítéshez kattints a képre


A glasgow-i multisport Európa-bajnokság kerékpáros eseményei az egyenkénti időfutamokkal folytatódtak. A hölgyekre 32,3 kilométer várt, amit a leggyorsabban a holland Ellen Van Dijk teljesített, mindössze két másodperccel megelőzve honfitársát Anna Van der Breggent. A bronzérmet a német Trixi Worrack szerezte meg.


A férfiak 45,7 kilométert teljesítettek, címvédéssel, hisz a belga Victor Campenaerts 2017 után 2018-ban is megszerezte az Európa-bajnoki trikót. A vége nagyon szoros lett, a spanyol Jonathan Castroviejo mindössze egyetlen másodperccel maradt el riválisától. A harmadik a német Maximilian Schachmann lett.


Michal Kwiatkowski (Sky) magabiztosan őrzi összetettbeli vezető helyét a Lengyel Körversenyen, miután az ötödik szakaszt is ő nyerte. A Sky csapata végig kontrollálta a 152 kilométeres etapot, a végén remek helyzetbe hozva a sárga trikóst, aki elsőként haladhatott át a célvonalon, a címvédő Dylan Teuns (BMC) előtt. Harmadikként Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) ért be. Összetettben két szakasszal a verseny vége előtt Kwiatkowski tizenkét másodperc előnnyel vezet Teuns ellenében.


Egy fontos hegyi szakasszal folytatódott a kiemelt kategóriás Tour of Utah. A Payson City környéki etapot a 2853 méter magasságban tornyosuló Mount Nebo emelkedője nehezítette. A szakaszt végül a hazai Sepp Kuss (LottoNL-Jumbo) nyerte csapattársa Neilson Powless (LottoNL-Jumbo) valamint Kyle Murphy (Rally Cycling) előtt. Összetettben sikerével szintén Kuss vette át a vezetést.


A szintén kiemelt kategóriás Burgosi Körverseny második etapja is a sprintereknek kedvezett. A mezőnyhajrában a fiatal olasz Matteo Moschetti (Polartec-Kometa) bizonyult a leggyorsabbnak Jon Aberasturi (Euskadi-Murias) és Davide Ballerini (Androni Giocattoli-Sidermec) kettősét megelőzve. Összetettben Aberasturi állt az élre.