Tour de France hírek: Fernando Gaviria második Tour-szakaszgyőzelmét szerezte, Peter Sagan szerint egy jobb kerékpárostól nem szégyen kikapni, Rigoberto Uran nagyot mentett, Ilnur Zakarin viszont egy percet kapott összetettben

2018. július 11. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Fernando Gaviria: a Tour-győzelmekre nem lehet felkészülni

 

Diavetítéshez kattints a képre


Fernando Gaviria pályafutása első Francia Körversenyén már a második szakaszgyőzelmét ünnepelhette. A siker egyben a Quick-Step Floors csapatának idei negyvenkilencedik diadala volt. A belga sor rengeteget dolgozott a nap folyamán, Maximiliano Richeze pedig egy tökéletes felvezetésben részesítette sprinterét.


„Nagyon nehéz volt a mai szakasz, nem nagyon segített nekünk senki sem a szökevények üldözésében, így minden munka ránk maradt – mondta Gaviria a célba érkezést követően. – Nyerni akartam már csak azért is, hogy a srácok befektetett energiái kifizetődjenek. Boldog vagyok, hogy ez sikerült, köszönöm a csapatomnak a segítséget. Természetesen nagyon nagy dolog, hogy pályafutásom első Tourján már a második győzelmemet szereztem, de már a jövőbe tekintek, a következő lehetőséget figyelem. A Tour-győzelmekre nem lehet felkészülni, igyekszünk betartani a kidolgozott taktikát, de a riválisok is nagyon erősek. Fantasztikus, hogy Peter Sagan ellen versenyezhetek.”
 

Peter Sagan: még mindig jobb másodiknak lenni, mint harmadiknak

 

Diavetítéshez kattints a képre


A regnáló világbajnok Peter Sagan (Bora-hansgrohe) a Tour második helyeinek halmozója, pályafutása során már huszadik alkalommal végzett egy szakasz dobogójának ezen a fokán. Az idei Francia Körverseny negyedik etapján is ez a hely jutott neki, miután Fernando Gaviria gyorsabbnak bizonyult a mezőnyhajrában.


„Még mindig jobb másodiknak lenni, mint harmadiknak – nyilatkozta Sagan a szakaszt követően. – A zöld trikó megőrzése volt a célom, örülök, hogy sikerült megtartanom azt. Minden szakasz más és más. Jó erőben éreztem magam, de ezúttal ez kevés volt. Egy jobb versenyzőtől kikapni sohasem szégyen. Elég nagy szembeszélben sprinteltünk, Andre Greipel kerekét választottam, örülök, hogy nem estem el a végén, ezúttal is elég hektikus volt az utolsó néhány kilométer. Komplikált szakasz volt, a szökevények remekül dolgoztak együtt, így nem volt egyszerű utolérni őket.”


A csapatmunka megmentette Rigoberto Urant, kommunikációs problémák miatt kapott egy percet Ilnur Zakarin

 

Diavetítéshez kattints a képre


Mintegy négy kilométerre a céltól egy bukás szakította ketté a főmezőnyt a Tour negyedik szakaszán, melyben Axel Domont (AG2R La Mondiale) járt a legrosszabbul, a francia kerekes nem tudta folytatni a versenyt. Az EF Education First-Drapac kapitánya Rigoberto Uran nem eset ugyan el, de meg kellett állnia, ezt követően csapata éppen, hogy csak vissza tudta hozni a főmezőny végére.


„Nagyon fontos volt, hogy ne veszítsek időt – ecsetelte a történteket a kolumbiai kerékpáros a csapatbusznál. – A srácok fantasztikus munkát végezve vittek fel a mezőnyre, így végül a riválisaimmal azonos idővel zártam. Nagyon sok van még az idei Tourból, egyszerűen lehetetlen elkerülni a bukásokat. Morálisan sokat jelent számunkra, hogy ilyen remekül dolgoztunk ma együtt, ez önbizalmat sugároz.”


Nem járt ilyen szerencséses Ilnur Zakarin, aki közel egy perc hátránnyal zárt, ezzel pedig az összetett negyvenkettedik helyére csúszott vissza immáron közel két perc lemaradással. A legnagyobb gondot az okozta, hogy Zakarint mindössze egyetlen csapattársa próbálta felvinni, miközben Tony Martin és Nils Politt a főmezőny elején tekertek.


„Sajnos nem működött megfelelően a rádiónk, így csak bő két kilométerrel a vége előtt tudtuk meg, hogy Ilnur hátul van, ekkor pedig már semmit sem tehettünk – kesergett Dimitri Konyshev sportigazgató. – A legfontosabb, hogy Ilnur nem sérült meg. Sajnos a mezőny elején volt a bukás, ilyenkor hiába hivatkoznánk arra, hogy az elejében kell helyezkedni, ha épp ott esnek el. Az igazi verseny a kilencedik szakaszon kezdődik, bízunk abban, hogy ezt követően a hegyekben ledolgozhatjuk időhátrányunk.”


Tour de France 5. szakasz: Lorient-Quimper, 204 és fél kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Francia Körverseny Lorient és Quimper között egy 204 és fél kilométeres etappal folytatódik, a penzum két negyedik és három harmadik kategóriás emelkedőt tartogat. A gyorsasági részhajrára még a kaptatók előtt kerül sor Roudouallec városában. Ezt követi a Cote de Kaliforn (1,7 km, 7,1 %) és a Cote de Trimen (1,6 km, 5,6 %) negyedik kategóriás hegye, majd a Cote de la Roche du Feu (1,9 km, 6,6 %), a Cote de Menez Quelerc’h (3 km, 6,2 %) és a Cote de la Montagne de Locronan (2,2 km, 5,9 %) harmadik kategóriás emelkedője. A bónusz-sprint után pedig jöhet a célegyenes, ami szintén emelkedik, így vagy a Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Michael Matthews (Team Sunweb) és Sonny Colbrelli (Bora-hansgrohe) stílusú sprintereknek vagy pedig a klasszikus specialistáknak kedvezhet, úgy, mint Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Greg van Avermaet (BMC), Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) vagy Alejandro Valverde (Movistar).