Országútis hírek külföldről: a farmakokinetikai vizsgálat hibaszázaléka miatt menthették fel Froome-ot, Romain Bardet zsinórban harmadik Tour dobogójára hajt, rajtol a női Giro d’Italia

2018. július 05. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

A farmakokinetikai vizsgálat magas hibaszázalékára támaszkodva menthették fel Froome-ot

 

Diavetítéshez kattints a képre


Egy nappal azt követően, hogy az ASO bejelentette, hogy minden követ megmozgat azért, hogy Chris Froome ne lehessen ott az idei Francia Körversenyen, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség ejtette az ellene felhozott vádakat. Egy brit napilap cikke igyekezett megválaszolni a miért kérdését, bár az időpontbeli egybeesés továbbra is rengeteg találgatást vet fel.


Chris Froome 2017. szeptember 7-én levett mintájában 1920 nanogramm/milliliter szalbutamolt mutattak ki. Ezt követően a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szabályai szerint a minta értékét kompenzálták, mégpedig a kiszáradás miatt – mivel a szalbutamol ilyen esetben nagyobb koncentrációban jelenik meg a vizeletben -, így a tényleges érték 1429 nanogramm/milliliter lett, ami a megengedett 1200 nanogramm/milliliternél még mindig több, tehát a Sky kerekese tizenkilenc százalékkal lépte túl a határt. Ellenben ezt követően Chris Froome-on nem végezték el a farmakokinetikai vizsgálatot, melyen anno Diego Ulissi is megbukott, ám pont a vizsgálat eredményei miatt kapott csak kilenc hónapot a lehetséges két év helyett. Froome ügyvédje Mike Morgan arra építette fel a védelmet, hogy nem megbízható a WADA szalbutamol-tesztje, hiszen rendeltetésszerű adagolás mellett is az esetek 15,4 %-ban hibás, pozitív eredményt hoz. A WADA ebbe a csatározásba pedig már nem akart belemenni, mivel számukra eléggé kínossá vállhatott volna a helyzet, ha Morgan a Vuelta során a védencétől levett többi, negatív eredmény vizsgálatát is kéri.
 

Chris Froome: természetesen a szalbutamol ügy hatalmas károkat okozott

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Sky csapata tartott elsőként sajtótájékoztatót a július 7-én rajtoló Tour de France helyszínén. Természetesen a kérdések nagy része még mindig Chris Froome szalbutamol ügye körül forogtak.


„Nagyon nehéz volt ez a kilenc hónap, megviselte a családom, a csapattársaim és persze engem is – mondta Froome a sajtótájékoztatón. – Hálás vagyok, hogy tisztázódott a helyzet és újra a kerékpározásra fókuszálhatok. Idővel egyre több információ fog napvilágra kerülni az ügyről, melyből teljesen érthetővé, átláthatóvá válik majd az eset. Tisztában vagyok azzal, hogy a szalbutamol ügy hatalmas károkat okozott. Az idei Tour pályafutásom legnehezebb kihívása lesz. Zsinórban negyedik nagy körversenyemnek vágok neki azzal a céllal, hogy az ötödik Tour-győzelmem is megszerezhessem. A Giro-Tour dupla rettenetesen nehéz, utoljára 1998-ban Marco Pantaninak sikerült, az elmúlt években Nairo Quintana és Alberto Contador foga is beletört ebbe a próbálkozásba. A tavalyi Tour-Vuelta duplából rengeteget tanultam, ami előnyömre válhat.”


Romain Bardet: hiszek magamban, napról-napra egyre jobb és jobb akarok lenni

 

Diavetítéshez kattints a képre


Romain Bardet a 2017-es Francia Körverseny egyik legnagyobb hőse volt, szívét-lelkét kitéve az országútra. Végül az előkelő harmadik helyen zárta az összetettet, ezzel 2016 után ismételten csak dobogóra állva. Franciaként hatalmas rajta a nyomás, a gallok ugyanis tőle várják a régen áhított hazai sikert.


„Büszkeséggel tölt el, hogy ennyien drukkolnak nekem az utak mentén, ugyanakkor az elvárás nagy nyomást helyez a vállaimra – így Bardet három nappal a Tour rajtja előtt. – Szeretnék harmadjára is dobogóra állni, ami nem lehetetlen ezzel a kiváló csapattal az oldalamon. Ez az a verseny, melyre egész évben készülsz. Hiszek magamban, napról-napra egyre jobb és jobb akarok lenni. Vállalnom kell a kockázatot, a Sky iszonyatosan erős sorral érkezik, merésszé kell válni, hisz az országúton bármi megtörténhet.”


A Tour de France-al egy időben rajtol a legnagyobb női szakaszverseny a Giro Rosa

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Francia Körversennyel egy időben kezdődik a legnagyobb presztízzsel bíró női szakaszverseny a Giro Rosa, azaz a huszonkilencedik Giro d’Italia. A tíz szakaszos megmérettetés a női peloton egyetlen nagy körversenye. Az idei verseny egy csapatidőfutammal indul Verbaniában, melyet négy sík etap követ. Ezután előbb a Gerola Alta hegyi befutója, majd egy tizenöt kilométeres hegyi időfutam vár a lányokra. Egy átmeneti pihenőszakasz teljesítése vezeti fel a kilencedik szakaszt, amely hivatott dönteni a verseny végkimeneteléről a Monte Zoncolan brutális emelkedőjével. A viadal Cividale del Friuliban zárul.


Huszonnégy csapat kapott meghívott a versenyre közte az olasz S.C. Michela Fanini Rox sorában Király Mónikával. Ami az esélyeket illeti a címvédő Anna Van der Breggen (Boels-Dolmans) nem áll rajthoz inkább a hegyikerékpáros világkupa soron következő állomására fókuszál. A nagy nevek közül kiemelendő a háromszoros bajnok Marianne Vos (WaowDeals), aki 2014 után első ízben lesz ott a rajtvonalnál, a tavalyi második Elisa Longo-Borghini (Wiggle-High5), de Ashleigh Moolman-Pasio (Cervelo-Bigla) is egy esetleges összetettbeli győzelem reményében érkezik. További nevek: Megan Guarnier (Boels-Dolmans), Annemiek Van Vlauten (Mitchelton-Scott), Amanda Spratt (Mitchelton-Scott) és Kasia Niewiedoma (Canyon-SRAM).