Országútis hírek külföldről: utolsóként a Sky is keretet hirdetett a közelgő Tour de France-ra, Alessandro Petacchi örül Chris Froome felmentésének, Lars Boom sportszerűtlen viselkedéséért egy hónapos eltiltást kapott

2018. július 04. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Utolsóként a Sky is keretet hirdetett a közelgő Tour de France-ra

 

Diavetítéshez kattints a képre


Chris Froome szalbutamol ügyének lezárását követően, utolsóként a brit Sky csapata is megnevezte azt a nyolc versenyzőt, aki ott lehet a július 7-én rajtoló Francia Körversenyen. A sor céljai egyértelműek, hozzásegíteni karrierje ötödik Tour-győzelméhez Froome-ot. A brit kiválóság mögött Geraint Thomas lesz a második számú kapitány, míg a fantasztikus neo-pro idényt produkáló kolumbiai Egan Bernal is áteshet a tűzkeresztségen. Mellettük Gianni Moscon, Michal Kwiatkowski és Wout Poels sem éppen gyengíti a keretet.


„Az elmúlt tizenkét hónap talán a legkeményebb időszaka volt a pályafutásomnak – mondta Froome a keret bejelentését követően. – Sohasem indultam még úgy a Touron, hogy előtte teljesítsem a Giro d’Italiát, így minden szempontból egy új kihívással találom szemben magam. A tavalyi Vuelta során rengeteget tanultam, ami reményeink szerint hozzásegíthet egy újabb győzelemhez. Szeretnék történelmet írni, azzal, hogy ötödszörre is megnyerem a Tourt, miközben zsinórban negyedik nagy körversenyemen győzök. Nagyon erős csapat lesz körülöttem, ennél erősebb sorról nem is álmodhattam volna.”


A Sky Tour sora: Chris Froome (brit), Egan Bernal (kolumbiai), Jonathan Castroviejo (spanyol), Michal Kwiatkowski (lengyel), Gianni Moscon (olasz), Luke Rowe (brit), Wout Poels (holland) és Geraint Thomas (brit).
 

Alessandro Petacchi örül Chris Froome felmentésének

 

Diavetítéshez kattints a képre


A legendás sprinter Alessandro Petacchi 2007-ben kilenc hónapos eltiltást kapott, miután szervezetében 1352 ng/ml szalbutamolt mutattak ki a megengedett 1000 ng/ml helyett az azévi Giro tizenegyedik szakaszát követően. Annak idején Petacchi fellebbezett a döntés ellen, sőt ügyét a Nemzetközi Sportdöntő Bíróság elé vitte, ám az jóváhagyta az eredeti eltiltás időtartamát. Az olasz sprinter most úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten örül annak, hogy Froome felmentést kapott, bár annak idején ő még nem tudott ilyen alapos védelmet maga mellé állítani, visszamenőleg azonban rá is jobb fényt vet ez a döntés.


„Annak idején az én illetve Diego Ulissi esetében is ugyanaz volt a védekezés alapja – így Petacchi. – Ma már bizonyítható, hogy egy erős dehidratáció esetén a vizelet túlságosan is koncentrálttá válik, így a kimutatható szalbutamol szint is megemelkedik. Anno Diego is ezért kapott csak néhány hónapot és nem két évet. Örülök Chris Froome felmentésének, hisz ezzel igazolták a mi akkori állításainkat is.”


Lars Boom versenyjogát sportszerűtlen magatartás miatt egy hónapra felfüggesztették

 

Diavetítéshez kattints a képre


Még a májusi Norvég Körversenyen történt, hogy a holland Lars Boom megütötte a Baloise-Sports Vlaanderen kerékpárosát Preben Van Hecke-t. Az eset azt követően történt, hogy Van Hecke jobbra húzott, Boom pedig a manőver következtében kénytelen volt kivenni az egyik lábát a pedálból. Az elégtételt kamerák is rögzítették, így a LottoNL-Jumbo kerekesét a szakaszt követően kizárták. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség természetesen vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, majd ennek eredményeképpen sportszerűtlen magatartásért július 2. és augusztus 2. között felfüggesztették a versenyzői jogát, így sem a GP Pino Cerami sem pedig a Prudential RideLondon versenyein nem lehet ott. Boom lassan visszaesőnek számít, hisz a 2017-es BincBank Touron egy bemutatással ünnepelte győzelmét, melyet követően csapata nem nevezte a Vuelta a Espanára.


Az Israel Cycling Academy a 2020-as Tourt tűzte ki maga elé célként

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az idei Giro d’Italián már átesett a nagy körversenyek tűzkeresztségén az Israel Cycling Academy csapata, mely máris megkezdte a felkészülést a 2019-es idényre. A pro-kontinentális, azaz másodosztályú sor bejelentette a lett Krists Neilands, az észt Mihkel Raim és az ausztrál Zak Dempster szerződéshosszabbítását, melyek közül leginkább Neilands maradása a meglepő, akiért idei remek teljesítménye miatt sorban álltak a WorldTour sorok.


„Nem volt könnyű döntés, mivel számos WorldTour csapat megkeresett – mesélte döntésének történetét a regnáló lett bajnok. – Voltak álmatlan éjszakáim, de végül igent mondtam a maradásra, mivel ez a csapat megadott számomra mindent, így tartozom nekik.”


Az Israel Cycling Academy legfőbb célja, hogy 2019-ben még több nívós versenyen lehessenek ott, míg egy évvel később 2020-ban rajthoz állhassanak a Tour de France-on.