Isztria: Ahol a zöld hegyek a tengerbe érnek

2018. július 07. szombat
  |   Szerző: VELO.hu
Címkék:

 Diavetítéshez kattints a képre

 

Ahol a zöld hegyek a tengerbe érnek. Isztria, autópályán Budapesttől 5, Nagykanizsától pedig 3.5 órányira, igazi kerékpáros paradicsom. A végtelenbe nyúló országútizásokon túl, a hegyi kerékpározáshoz tökéletes erdei utakon át, a családi kirándulásokhoz ideális aszfaltozott kerékpártúrákig, Horvátország ezen részén mindenki megtalálja a maga bringás ízlésének tökéletesen megfelelő helyeket, amatőrök és profi kerékpáros sportolók egyaránt.

 

A tengerpart menti kerékpározás rendkívüli élmény, főleg a táj miatt, a mindig változatos út pedig az egymásban folytatódó gyönyörű öblöket követi. Néha a tengerszintre ereszkedünk, néha a meredek partokon mászunk a többszáz méter magas sziklák mellett. A tenger színe változó, a türkiz-kéktől a sötétkékig kavarog, a táj pedig ellentétben az ország déli részével sohasem kopár, ezt a régiót a zöld erdők jellemzik.

 8 éve voltam utoljára kerékpározni Isztrián és őszintén szólva nem is tudom miért maradt ki az elmúlt években. Közel van és picit olcsóbb, mint nyugat Európa (még nem váltottak át Euróra), a minőség pedig semmiben sincs amögött. Ízletes ételek, kiváló időjárás, remek infrastruktúra.

 

Az ország legnagyobb kerékpáros hotelláncolata, a Valamar meghívására most a festői kikötővároskába Rabacba utazhattunk egy kerékpáros sajtótábor keretein belül. Az elsősorban a családosoknak szóló Valamar többször is fókuszba került már a kerékpár körül. Volt például náluk Vincenzo Nibali és a Bahrain-Merida csapat téli edzőtáborban és csapatbemutatón, rendeznek saját MTB maratont (Valamar Terra Magica), együttműködnek a világ egyik legjobb XCO montisának számító Manuel Fumiccal és a hab a tortán, hogy 2017-ben egy ingyenes Bike Park-ot is nyitottak. Ilyen előzmények után nagy várakozással tekintettem a kerékpáros szolgáltatásaik elé.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A hotelbe parkolójába érve 6 fős csapat készülődik a recepció előtt. Ők a napi, ingyenes, vezetett kerékpártúrára készülnek. Igen, minden nap van ilyen. A becsekkolásnál megkérdezik, hogy hozzáadják e a szobakártyánkhoz a kerékpártároló „programját” is. Végre! Nem kell kulcsokért sorban állni egy 150 km-es edzés után megrogyva a recepción, majd stoplis cipőben visszaballagni a hotel másik végéből a kulccsal.

 

Felprogramozzák a kártyát, így szabadon használható a nagyméretű, biztonsági kamerával is felszerelt tároló. Gyorsan el is pakolom a bringákat és örömmel látom, hogy egy komoly és minőségi szerszámkészlet, autóra szerelhető kerékpártartó, kerékpármosó és szelektív hulladékgyűjtő is helyet kap a tárolónál, ezeket mind lehet használni. Az infó tábláról az is kiderül, 200 kuna letét ellenében ingyenesen kérhetünk a recepción GPS-t és van „jó ár” a kerékpáros ruhaszett mosatására is. Feleségbarát szolgáltatás 😊

 

Ide beszúrnám azonnal, hogy ha nem akarunk bringát hozni, náluk található az ország legkomolyabb bike centere, melyben a gyerekbringáktól kezdve, a karbon országútikon át, a magas kategóriás elektromos montikig inden bérelhető, a teljes paletta a német CUBE kínálatából származik. Az árakról és egyéb szolgáltatásokról a www.cyclecroatia.com oldalon találtok meg minden információt.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Ami a Rabacból induló tekeréseket illeti. Érdemes a bike centerben térképeket kérnünk. Ha országúton indulunk el, akkor minden esetben ki kell másznunk a rabaci öbölből Labinig, ami 4.5 km hosszú. 4-7% közötti emelkedőt jelent, 250 méter szintkülönbséggel. Ez pont jó bemelegítésnek, de szerencsére nem olyan meredek, hogy nagyon elfáradjunk még az igazi edzés megkezdése előtt. Labinból aztán szinte végtelen lehetőség közül választhatunk, ehhez nagy segítséget nyújt a www.istria-bike.com oldal, ahol számos előre megírt útvonal/térkép/gps fájl érhető el. Ezek az útvonalak jól ki is vannak táblázva, nem tévedtünk el egyszer sem. Nagyon tetszett, ahogyan az egyik napi vacsoránál Manuel Fumic megfogalmazta (aki 20 éves profi pályafutása során kb. mindenhol tekert már a világon), hogy Isztria számára azért izgalmas, mert szabadnak érezheti magát és rengeteg felfedezni való út akad, nincs tömeg és zsúfoltság, a kerékpáros túrakörökön sem.

 

Ha országútisként egy igazi nagy kihívásra vágyunk, akkor a környék leghosszabb mászása és a legmagasabb útja 1400 m tengerszint feletti magasságon ér véget, azzal, hogy a 20 km hosszú út állandóan emelkedik az Ičići-i öböltől a Vojakig, az Učka nemzeti park legmagasabb csúcsáig. A szintemelkedés megegyezik a hegy magasságával, hiszen a tengerszinttől indulunk a nem túl meredek (4-6%-os) és elég kietlen úton. Ez a hegy évek óta a Tour of Croatia körverseny királyetapjának is a befutója. Labintól a 66-os út (melyen dideregni nem fogunk, hiszen a téli hónapokban is általában kellemes tavaszi idő van Isztrián) vezet el végig a tengerparthoz közel Icici-ig. A mászással együtt ez a kör kb. 125 km Rabactól.

 

A Vojak rendkívüli csúcs, amelyen olyan érzésünk van, hogy a világ urai vagyunk, mert a lábunk előtt „hever” egész Isztria. Nyugaton és keleten a Velebit és a Risnjak magasodnak ki a tájból, míg délen az adriai szigetek pompáznak, amelyek sekély vízben szétszórt kődarabokra emlékeztetnek. Ott tartózkodásunk során megtudtuk, 2019-ben tervben van egy maraton, mely a Horvát Körverseny profi mezőnye előtt kalauzolná fel a bringásokat a Vojak-ra. Aki szeretné látni a WorldTour csapatokat, érdemes majd ide időzítenie az utazást, így két legyet üthetünk egy csapásra.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

A közutak többnyire kiváló állapotban vannak, a helyi utak sűrű hálózata lehetővé teszi, hogy élvezzük a kerékpározást anélkül, hogy részt vennénk a városi központok sűrű forgalmában. Amint kiérünk a kisvárosokból az autós forgalom is gyérré válik, az Uckára vezető úton például gyakorlatilag nem is találkoztunk járművel.

 

Áttérve a hegyikerékpáros utakra, én ide mindenképpen össztelós bringával mennék (vagy azt bérelnék a bike centerben). Az erdei utak nagyrésze éles kövekkel telített, sziklás, így nem árt a hosszabb rugóút. Igazán technikás lejtők és a sok kő miatt kőkemény mászások vannak, ami viszont nagyon pozitív, hogy legtöbb esetben a tűlevelű fenyőerdők adnak árnyékot fölöttünk a hegyi utakon. A montis ösvényekről itt-ott gyalog letérve lemehetünk teljesen érintetlen öblökbe is csobbanni, ezek a vadregényes és spontán minikirándulások nagyon tetszettek. Fumic éppen három hetes edzőtáborban volt itt a Valamar-ban, a világkupa sorozat második felére készült és azt mesélte, hogy még őt is keményen megdolgoztatja technikailag a Kvarner-öböl terepe. Egyébként ő nem csak egyszerűen reklámarca lett a hotelláncnak, hanem aktívan részt vesz a kerékpáros infrastruktúra és programfejlesztésben is.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Talán ennek az együttműködésnek is köszönhető, hogy 2017 végén nyitott meg közvetlenül a hotel mellett a Rabac Bike Park, mely jelenleg két pump track (pumpa pályát) és 5 különböző nehézségű ösvényt kínál. A két piros pálya kivételével (ahol szándékosan hagyták bent) mindenhol kitakarították a köveket a nyomvonalból, ledöngölték azokat, így a kezdők és a gyerekek számára is könnyen teljesíthető, élvezetes vonalvezetésű, itt-ott apró ugratókat is tartalmazó részeket alakítottak ki.

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Diavetítéshez kattints a képre

 

Ezen kívül van egy 3.5 km-es családi szakasz, mely a hotel mellől először a tengerparton indul el (ahol kiváló szelfiket készíthetünk) majd enyhén emelkedve kanyarog a fenyőfák között a bike park legfelső pontjáig. Ez a nyomvonal már 4-5 éves kortól is teljesíthető a gyerkőcökkel, nálunk a 7 éves gyerek simán ment rajta több kört is egy nap.

 

És ami a legjobb, a bike parkot 2018 őszéig újabb 11 (!!) km új nyomvonallal bővítik, mindez pedig teljesen ingyenesen használható nem csak a Valamar hotel szállóvendégeinek, hanem a külsősöknek is! Ha belegondolunk, hogy egy 2 gyermekes család egy 7 napos nyaralás során mondjuk háromszor fél napot eltölthet itt ingyenesen, nos, ez elég jó fakultatív programnak számít, mellyel kevés más desztináció tudna versenyezni.

 

Összegzés:

 

A néhány nap alatt az volt az érzésem, hogy ennél sokkal hosszabb ideig is szívesen elbringáznék itt a környéken és rengeteg felfedeznivaló lenne. Tökéletes volt a tekerések után a tengerben csobbanni, vagy az infinity pool medencében ejtőzni. A hotel átlagon felüli minden tekintetben, iszonyúan tetszett, ahogy a rabaci forgatagból és tömegből ekszeparáltan egy külön partszakaszt vettek meg, amit saját ötleteik szerint teljesen átalakítottak infrastruktúrálisan. A teljes környezet a családoknak kedvez, a medencék, animációs programok és játszóterek tekintetében is.

 

A félpanziós ellátást változatos és tartalmas volt (olasz főszakáccsal!), minden nap sokféle tengeri étellel is, ami külön extra szerintem a magyar 4 csillagos wellnesshotelek általában szegényes vacsorakínálatához képest. A Valamar a téli időszakban különlegesen kedvező áron kínál csomagokat a kerékpáros csapatoknak és egyéni bringásoknak is, akik szeretnének elmenekülni a télből egy isztriai edzőtáborba. Érdemes mielőbb foglalni!

 

Diavetítéshez kattints a képre