Országútis hírek külföldről: Julian Alaphilippe nyerte a Critérium du Dauphiné első hegyi befutóját, Gianni Moscon az új sárga trikós, Alexander Kristoff sikere Svájcban, elrajtolt a Baby Giro (+videó)

2018. június 08. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Julian Alaphilippe nyerte a Critérium du Dauphiné első hegyi befutóját, Gianni Moscon vette át összetettben a vezetést

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Critérium du Dauphiné az első hegyi befutós szakaszával folytatódott. Chazey sur Ain és Lans en Vercors között 181 kilométer várt a mezőnyre, három kategorizált emelkedővel. Nagyon nehezen alakult ki a nap szökése, mintegy nyolcvan kilométer megtétele után Dario Cataldo (Astana), Lukas Postlberger (Bora-hansgrohe), Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Christian Odd Eiking (Wanty-Groupe Gobert), Arnaud Courteille (Vital Concept), Simon Clarke (EF Education First-Drapac) és Bryan Coquard (Vital Concept) nyolcasa lépett el. Túl nagy egység azonban nem volt az elmenés tagjai között, így Dario Cataldo (Astana) gondolva egy merészet egyedül ment tovább. Az utolsó húsz kilométerhez érve hatalmas zápor kapta el a pelotont. A mindent eldöntő hegy lábánál a főmezőny megfogta az üldözősort, de Cataldo előnye még mindig szűk három perc környékén mozgott. A mezőny élén a Sky és az AG2R La Mondiale csapatai diktálták a tempót.

 


Háromszáz méterre a céltól Daniel Martin (UAE Team Emirates) akciózott, ez megpecsételte Cataldo sorsát, akit pillanatok alatt megfogtak. A négy fős sprintet végül Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) nyerte Daniel Martin (UAE Team Emirates) és Geraint Thomas (Sky) előtt. Mivel az eddigi éllovas Michal Kwiatkowski (Sky) tizenhét másodpercet kapott, így összetettben csapattársa Gianni Moscon (Sky) vette át a sárga trikót. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a fiatalok összevetésében szintén Moscon, a hegyi összetettben Dario Cataldo (Astana), míg a csapatversenyben a Sky sora az első.


A Critérium du Dauphiné Grenoble és Valmorel között egy mindössze 130 és fél kilométeres penzummal folytatódik. Két második kategóriás emelkedőt követően hegyi befutóként a Valmorel kiemelt kategóriás hegye hivatott szétrázni a mezőnyt.
 

Julian Alaphilippe a Quick-Step Floors csapatának idei harmincnyolcadik győzelmét aratta, Gianni Moscon pályafutása első WorldTour összetettbeli vezetését birtokolja

 

Diavetítéshez kattints a képre


Julian Alaphilippe a Quick-Step Floors csapatának idei harmincnyolcadik győzelmét szerezte a Critérium du Dapuphiné negyedik szakaszán.


„Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen nagy presztízsű versenyen sikerült szakaszt nyernem – mondta Alaphilippe a célba érkezést követően. – A Tour de France közeledtével ide már mindenki jó formában érkezik, így nem könnyű győzni. Talán ez volt a verseny egyetlen olyan etapja, ahol esélyem volt. Szerencsére ezt sikerült a legtökéletesebben kihasználnom. A Liege-Bastogne-Liege klasszikusa óta nem versenyeztem, ami egy igencsak hosszú pihenőidőszak volt. Egy három hetes magaslati edzőtábort teljesítettem, de egy kicsit tartottam attól, hogy milyen lesz a formám a Dauphinén. A Tourra készülök, igyekszem a tőlem telhető lehető legtöbb segítséget megadni Bob Jungels számára a nehezebb hegyi szakaszokon.”


Az olasz Gianni Moscon pályafutása első összetettbeli trikóját viselheti WorldTour versenyen, miután Michal Kwiatkowski időhátránya miatt kénytelen volt átadni csapattársának a Critérium du Dauphiné sárga trikóját.


„Igyekezetünk az AG2R La Mondiale csapatának minden egyes megmozdulását kontrollálni, pont ennek okán alakult ki olyan későn a nap szökése – így Moscon a díjátadóra várva. – Nagy meglepetés számomra, hogy átvehettem a sárga trikót, igazából nem gondolkodtam ezen, csináltam a dolgom. Fontos, hogy jó formában legyek, a Tour de France-ra készülök, de egyelőre nem biztos a részvételem.”


Alexander Kristoff sikere a GP du canton d’Argovie egynaposán, Edoardo Affini volt a leggyorsabb az U23-as Giro d’Italia prológján

 

Diavetítéshez kattints a képre


Immáron ötvenötödik alkalommal rendezték meg Svájcban a kiemelt kategóriás GP du canton d’Argovie egynaposát, melynek keretében tíz kör várt a versenyzőkre Gippingen környékén. A sprintereknek kedvező viadal végén ezúttal is mezőnyhajrá döntött, amit a norvég Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) nyert meg Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli-Sidermac) és Marco Canola (Nippo-Vini Fantini) kettősét lesprintelve.


Eközben Olaszországban kezdetét vette az U23-as Giro d’Italia melyen egy prológ és kilenc mezőnyszakasz várja a résztvevőket. A Baby Giro egy 4,4 kilométeres egyenkénti prológgal kezdődött Forli városában. A leggyorsabb a hazaiak nagy örömére az olasz Edoardo Affini (SEG Racing Academy) volt, aki 4 perc 58 másodperc alatt abszolválta a távot. A második a belga Jasper Philipsen (Hagens Berman-Axeon), míg a harmadik a szintén olasz Matteo Sobrero (Dimension Data for Qhubeka) lett.