Országútis hírek külföldről: a Sky sora dominálta a Critérium du Dauphiné csapatkronóját, Michal Kwiatkowski újra sárgában, Warren Barguil eddigi gyenge idényét magyarázza, vélhetően Tom Dumoulin is ott lesz az idei Touron (+videó)

2018. június 07. csütörtök
  |   Szerző: m.norbi

A Sky sora nyerte a Critérium du Dauphiné csapatidőfutamát, Michal Kwiatkowski visszaszerezte a sárga trikót

 

Diavetítéshez kattints a képre


Pont de Vaux és Louhans-Chateaurenaud között egy harmincöt kilométeres csapatidőfutammal folytatódott a Critérium du Dauphiné, amely az idei Tour de France cholet-i kronóját hívatott szimulálni. A penzum szinte teljes egészében sík volt, így az időfutam-specialistákat a soraiban tudó csapatoknak kedvezett. Elsőként a Sunweb vágott neki a távnak, ám elért idejük nem volt valami eget rengető. Az első komolyabb eredmény a LottoNL-Jumbo csapatának nevéhez fűződött, akik 38 perc és 6 másodperc alatt teljesítették a pályát. Tőlük előbb a Trek-Segafredo majd a BMC vette át az első helyet, miközben folyamatosan változott a top 5 sorrendje. A kronót végül toronymagasan nyerte a Sky (Geraint Thomas, Jonathan Castroviejo, Tao Geoghegan Hart, Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon, Luke Rowe és Dylan Van Baarle) 36 perc 33 másodperces idővel, bő fél percet verve a második BMC és közel egy perccel megelőzve a harmadik Lotto-Soudal csapatát.

 


Összetettben Michal Kwiatkowski (Sky) visszaszerezte vezető pozícióját, előnye három másodperc csapattársa Gianni Moscon (Sky) előtt. A pontversenyben Daryl Impey (Mitchelton-Scott), a fiatalok összevetésében Moscon, a hegyi összetettben Brice Feillu (Fortuneo-Samsic), míg a csapatversenyben a Sky vezet.


A Critérium du Dauphiné az első hegyi befutós szakaszával folytatódik, Chazey sur Ain és Lans en Vercors között 181 kilométer vár a mezőnyre, három kategorizált emelkedővel.
 

A Sky egy szinte tökéletes kronót teljesített

 

Diavetítéshez kattints a képre


A negyedik szakaszt megelőzően négy Sky versenyző uralja a Critérium du Dauphiné összetettjét. A csapat kerekesei egyetértettek abban, hogy egy szinte tökéletes időfutamot produkálva nyerték a harmadik etapot.


„Tökéletes volt – nyilatkozta a célba érkezést követően Geraint Thomas. – Nagyon jól dolgoztunk együtt, talán a Sky történelmének legjobb csapatidőfutamát teljesítettük. A verseny érdemi része ellenben még csak most következik. Egyértelműek a céljaink, szeretnénk megőrizni a sárga trikót. Nem lesz egyszerű győzni, de kiváló helyzetből várjuk a folytatást, több kijátszandó kártya is lapul a kezünkben.”


Warren Barguil: az idei évem eddig megy a kukába

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 2017-es Francia Körverseny hegyi királya, Warren Barguil, aki a Sunweb színeiben kiváló szezont produkált, új csapata a Fortuneo-Samsic kötelékében egyelőre elég halovány. A Párizs-Nizzán és a Katalán Körversenyen is tűrhető produkcióval rukkolt elő, előbbin az összetett tizenhetedik, míg utóbbin a tizennegyedik helyen zárt, ám saját elmondása alapján sem elégedett eddigi teljesítményével.


„Vannak személyes gondjaim, amik nem tartoznak a közvéleményre – mondta az egyik legnagyobb kerékpáros szakportál megkeresésére Barguil. – Inkább úgy fogalmaznék, hogy ebben az évben elkerül a szerencse. Márciusban beteg voltam, de nem foghatok mindent erre. Katalóniában elég jó helyen zártam, mégsem éreztem azt, hogy önmagam lennék. Messze voltam a valódi tudásomtól, így elégedettségre sem lehetett okom. Az idei évem eddig megy a kukába, mindezek ellenére bizakodó vagyok. A Dauphinéra egy kis túlsúllyal érkeztem, van még min faragnom, így nem is az összetett, mint inkább egy szakaszgyőzelem foglalkoztat. Természetesen a Tour de France lebeg a szemeim előtt, nem akarom elkapkodni a dolgokat, a Touron akarok csúcsformában lenni, és ezért minden tőlem telhetőt meg is teszek majd.”


A várakozásoknak megfelelően Tom Dumoulin is bekerült a Sunweb Tour de France-ra készülő bő keretébe

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az ígéreteknek megfelelően az elsők között a Sunweb csapata hirdetett bő keretet az idei Tour de France-ra. A tizenkét fős sorban természetesen a 2017-es Giro d’Italia győztese, az idei Olasz Körverseny összetett ezüstérmese, Tom Dumoulin is helyet kapott.


„Büszkeséggel tölt el, hogy az elmúlt két kiemelkedő Giro szereplésemet követően idén a Francia Körversenyen is lehetőséghez jutok – nyilatkozta Dumoulin a Sunweb sajtóanyagában. – Egy évben két nagy körversenyt teljesíteni egy teljesen új kihívás, ami egyfajta jövőképet is festhet a csapatom szakmai stábja számára.”
Tom Dumoulin mellett a ponttrikó címvédője Michael Matthews valamint Wilco Kelderman részvétele is biztosnak tűnhet. A tizenkét főből nyolcan állhatnak rajthoz a július 7-én rajtoló Francia Körversenyen.


A Sunweb bő kerete: Tom Dumoulin (holland), Michael Matthews (ausztrál), Wilco Kelderman (holland), Søren Kragh Andersen (dán), Nikias Arndt (német), Phil Bauhaus (német), Simon Geschke (német), Mike Teunissen (holland), Edward Theuns (belga), Roy Curvers (holland), Laurens ten Dam (holland) és Chad Haga (amerikai).