Országútis hírek külföldről: Pascal Ackermann nyerte a Critérium du Dauphiné második szakaszát, Michal Kwiatkowski bukott, elvesztette összetettbeli elsőségét is, kihirdették a La Course by Le Tour de France meghívott csapatait (+videó)

2018. június 06. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Michal Kwiatkowski bukott, elvesztette a sárga trikót a Critérium du Dauphiné második szakaszán

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az első mezőnyszakaszhoz hasonlóan ezúttal is mezőnyhajrá döntött a közelgő Tour de France egyik fontos felkészülési állomásán a Critérium du Dauphiné viadal második etapján. Montbrison és Belleville en Beaujolais között 180 és fél kilométer várt a karavánra négy harmadik és egy negyedik kategóriás emelkedővel. A nap szökését Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Samsic), Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Nikita Stalnov (Astana Pro Team) és Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) négyese alkotta, legnagyobb előnyük hat perc negyven másodpercnél tetőzött. Az utolsó ötven kilométerre fordulván Backaert leszakadt társaitól és szép lassan visszacsorgott a főmezőnyhöz. Pierre-Luc Perichon igyekezett begyűjteni a hegyi pontokat, ennek köszönhetően csapattársa Brice Feillu (Fortuneo-Samsic) megőrizte a hegyi összetett éllovasának járó megkülönböztető trikót.


A célhoz közeledve folyamatosan változott a mezőny élén tempót diktáló csapatok személye, előbb a Lotto-Soudal, majd a Mitchelton-Scott sorai üldözték az elmenést, melynek utolsó tagját Stalnovot is megfogták, mintegy hét kilométerre a célvonaltól. Az igazi dráma ellenben két kilométerrel a vége előtt jött, a sárga trikós Michal Kwiatkowski (Sky) egy körforgalomnál elesett, s bár azonos időt kapott a győztessel, elvesztette összetettbeli vezetését. A mezőnyhajrát a német Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) nyerte Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) és Daryl Impey (Mitchelton-Scott) előtt.

 


Összetettben a jóváírásnak köszönhetően Impey vette át az első helyet, előnye két másodperc Kwiatkowski előtt. A pontversenyben szintén Impey vezet, míg a fiatalok összevetésében továbbra is Gianni Moscon (Sky) az első.


A Critérium du Dauphiné egy harmincöt kilométeres csapatidőfutammal folytatódik Pont de Vaux és Louhans Chateaurenaud között. A penzum igyekszik felkészíteni a versenyzőket a júliusi Francia Körverseny szintén harmincöt kilométeres csapatkronójára.
 

Daryl Impey már sárgában, Pascal Ackermann pályafutása második WorldTour győzelmét szerezte, Michal Kwiatkowski besokallt a körforgalomban

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Critérium du Dauphiné első mezőnyszakaszát nyerő Daryl Impey (Mitchelton-Scott) a jóváírásoknak köszönhetően a második etap után átvette a sárga trikót az utolsó kilométereken bukó Michal Kwiatkowskitól.


„Elég trükkös volt a vége, nagyon oda kellett figyelni – mondta Impey a célba érkezést követően. – Stalnov, az utolsó szökevény is sokáig kitartott, nem volt egyszerű utolérnünk. Egykori csapattársam Jens Keukeleire mögött helyezkedtem, szerettem volna megnyerni a szakaszt, de a harmadik hellyel sem lehetek csalódott, hisz az időjóváírásnak köszönhetően átvettem összetettben a vezetést. Bizakodó vagyok, erős a sorunk, így lehet esélyünk a sárga trikó megőrzésére.”


A német Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) az idei Romandiai Körversenyen aratott etapgyőzelmét követően pályafutása második WorldTour sikerét aratta a Dauphiné második mezőnyszakaszán.


„Az első mezőnyszakaszon kiváló helyzetből indulhattam, de elkövettem egy nagy hibát, így nem volt esélyem a győzelemre – nyilatkozta Ackermann a célba érkezét követően. – Ezúttal az ellenkező utat választottam, hátulról jöttem, az erőm pedig végül is elégnek bizonyult a győzelemhez. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen nagy kaliberű versenyen sikerült szakaszt nyernem. Az utolsó emelkedőn voltak problémáim, a csapatom ellenben nem hagyta, hogy leszakadjak, tökéletes pozícióba hoztak.”


Michal Kwiatkowski kissé gyorsan próbált kanyarodni az egyik utolsó körforgalomnál, minek eredményeképpen elcsúszott. Mivel három kilométeren belül volt, így a győztes idejét kapta, Impey bónuszmásodpercei miatt azonban elvesztette a sárga trikót, és az összetett második helyére csúszott vissza.


„Igyekeztem megragadni Geraint Thomas kerekén, sajnos túl gyorsan értem a körforgalomhoz, és már a földön is voltam – nyilatkozta Kwiatkowski a szakaszt követően. – Szerencsére horzsolásokkal megúsztam az esetet, bízom benne, hogy lehet még esélyem visszaszerezni a trikót.”


Kihirdették a 2018-as La Course by Le Tour de France csapatait

 

Diavetítéshez kattints a képre


Július 17-én kerül sor az idei La Course by Le Tour de France WorldTour versenyre, melynek szervezői nyilvánosságra hozták azt a húsz csapatot, akik ott lehetnek a 112 és fél kilométeres megmérettetésen. A Tour de France tizedik Annecy és Le Grand Bornand közötti etapjával párhuzamosan veselkednek neki a hölgyek a penzumnak, mely a La Grand Bornand előtt még további négy kategorizált emelkedőt tartogat nevezetesen a Coll de Bluffy, a Côte de Saint-Jean-de-Sixt, a Col de Romme és a Col de la Colombière kaptatóit.


A meghívott csapatok: Ale Cipollini (olasz), Astana Women's Team (kazah), Bepink (olasz), BTC City Ljubjana (szlovén) , Boels-Dolmans Cycling Team (holland), Canyon-SRAM Racing (német), Cervelo - Bigla Pro Cycling Team (dán), Cylance Pro Cycling (amerikai), FDJ Nouvelle - Aquitaine Futuroscope (francia), Lotto-Soudal Ladies (belga), Mitchelton-Scott (ausztrál) , Movistar Team Women (spanyol), Team Sunweb (holland), Team Tibco - Silicon Valley Bank (amerikai), Team Virtu Cycling (dán), Trek – Drops (brit), UnitedHealthcare Pro Cycling Team (amerikai), Valcar-PBM (olasz), Waowdeals Pro Cycling Team (holland) és Wiggle-High5 (brit).