Salzkammergut Trophy: Európa legkeményebb hegyikerékpáros maratonja július 13. és 15. között

2018. június 03.
  |   Szerző: Sajtóközlemény

1998-ban mintegy kétszáz résztvevővel indult útjára, mára Ausztria legnagyobb hegyi kerékpáros maratonjává vált a Salzkammergut Trophy. Akkoriban még csak alig húszan, manapság már közel ötezren indulnak a 210, 119, 74, 55, 53, 37 és 22 kilométeres távokon. A magyarok között is ez a legkedveltebb külföldi maraton, évente megközelítőleg kétszázan vesznek részt rajta hazánkból.

A verseny nem csak egy egyszerű maraton, hanem egy három napos kerékpáros fesztivál a Hallstatti-tó partján. A résztvevők három napig – július 13-15. - találkozhatnak az expo mintegy kilencven kiállítójával, ahol nem csak kedvezményesen lehet termékeket vásárolni, de sok standon a tesztbringákat is ki lehet próbálni.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Út a pokolba és vissza. Idén ezen a néven illetik a legkeményebb 210 kilométeres 7119 méternyi szintet tartogató megmérettetést, melynek kilencszáz résztvevője már hajnali öt órakor nekivág Európa legkeményebb maratonjának. Hiába a hat rövidebb táv, a legtöbben ezúttal is a fekete pólóra hajtanak, amit a célba érők kapnak – a legtöbb résztvevőnek ezt általában csak második-harmadik nekifutásra sikerül megkaparintania.


A címvédő svájci Konny Looser szeretné megvédeni elsőségét, de a síugró legenda Andi Goldberger is ott lesz a rajtvonalnál, méghozzá azzal a céllal, hogy megszerezze a fekete pólót.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A kísérőrendezvények közül mindenféleképpen kiemelendő a monocikli downhill verseny, mely egy ötszáz méternyi szintet tartogató pályán zajlik majd, egyben az osztrák masters címet is kiosztva. A gyerekek számára korcsoportonként rendeznek XC futamomat valamint ügyességi pályákat is teljesíthetnek, ám külön díjazás nem lesz, minden kis lurkó érmet és pólót kap.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Újdonságként egy pump track pálya és verseny is bekerül a programba. A pump track a kerékpársport egyik legfiatalabb szakága, mely nevét a pályán való előrehaladáshoz szükséges „pumpáló” mozgásról kapta. A vonalvezetés ugyanis a hagyományos kerékpárpályákkal ellentétben nem elsősorban a bicikli tekerésével teljesíthető. Persze erre nem is lenne túl sok lehetőség, hisz a nyomvonal tele van különböző akadályokkal, melyeket kanyarok kötnek össze. A versenyzők az elemeket felhasználva szereznek lendületet, ezáltal teljesítve a kört.


Megrendezésre kerül a slow motion viadal is, ahol nem a leggyorsabb, hanem a leglassabb csapatot díjazzák. Ezúttal sem maradhat el a gravel maraton, bár a tavalyitól jóval rövidebb pályán veselkedhetnek egymásnak a bringások. A hatvanhárom kilométeres táv 2076 méternyi szintet tartogat.


Természetesen az ebike szerelmesei is megtalálják a számukra szóló kihívást. A résztvevőknek jó kerékpár-kezelési technikára, tájékozódásra és az akkumulátor használat jó menedzselésére lesz szüksége a megújult futamon.