Országútis hírek külföldről: nem nyugszanak a kedélyek Chris Froome Giro-győzelme után, veszélybe került Thibaut Pinot Tour szereplése, továbbra is Peter Sagan vezet a WorldTour egyéni ranglistáján

2018. május 30. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Bernard Hinault: nagy hiba volt Chris Froome-ot hagyni elindulni a Girón

 

Diavetítéshez kattints a képre


Chris Froome Giro d’Italia sikere megosztja a közvéleményt, egyben a kerékpáros társadalmat is. Eddy Merckx és Bernard Hinault után ugyanis a kenyai születésű brit lett a harmadik olyan kerékpáros, aki zsinórban, egymást követően nyerte meg mindhárom nagy háromhetes körversenyt. Mint ismeretes Chris Froome a 2017-es Vuelta során akadt fenn egy doppingvizsgálaton, miután szervezetében a megengedettnél jóval nagyobb mennyiséget találtak, az orvosi külön engedéllyel használható szalbutamolból. Ellenben az ellene indított vizsgálatban azóta sincs döntés, felfüggesztésre nem került sor, így szabadon versenyezhet annak tudatában, hogy egy későbbi ítélet, akár visszamenőleg el is veheti győzelmeit. Froome káprázatos feltámadása az Olasz Körverseny harmadik hetében újabb lavinát indított el. A legélesebb kritikákat Bernard Hinault fogalmazta meg.


„Chris Froome a 2017-es Vuelta a Espana során pozitív doppingmintát produkált, amit a B-próba is megerősített – mondta Hinault. – Froome így nem tekinthető Giró-győztesnek, sőt úgy vélem nagy hiba volt engedni elindulni. Továbbra sem értem, hogy miért kell ennyit várni az ítéletre, miközben korábban két ismert olasz versenyző ugyanezért jóval hamarabb megkapta a büntetését. Nagyon úgy tűnik, mintha a Sky pénzügyi dominanciája felülkerekedne a józan ész dolgain.”


Froome a tizenkilencedik szakaszon bemutatott káprázatos, nyolcvan kilométeres szökése rengeteg kérdést vet fel. Sokan Floyd Landis 2006-os hét perces előnnyel való hazaéréséhez hasonlítják, miután Landis meg is nyerte a Francia Körversenyt, majd szintetikus szteroiddal bukva került süllyesztőbe.


„Froome csinált ma egy Landist – poénkodott az említett tizenkilencedik szakaszt követően George Bennett a LottoNL-Jumbo kapitánya, aki később próbált magyarázkodni, bár az sem sült el valami jól. – Ne értsen félre senki, én csak azt mondom, hogy ez nagyobb feltámadás volt, mint a Húsvét vasárnap.”
 

Thibaut Pinot Tour de France szereplése könnyen veszélybe kerülhet

 

Diavetítéshez kattints a képre


Veszélybe kerülhet Thibaut Pinot idei Tour de France szereplése miután a Giro huszadik etapját követően, kimerültség, kiszáradás és tüdőgyulladás miatt kényszerült feladni a versenyt. A Groupama-FDJ kerékpárosa kórházba került, előreláthatólag két-három hét kihagyás vár rá.


„Szerencsére Pinot már jobban érzi magát – így Jacky Maillot a Groupama-FDJ csapatorvosa. – Két-három hét szigorú pihenő és egy tizenkét napos antibiotikum kúra vár rá. Mindaddig, amíg nem gyógyul ki teljesen a tüdőgyulladásából nem tervezhetünk komolyabban előre.”


Pinot remekül versenyzett az Olasz Körversenyen, az összetett harmadik helyéről volt kénytelen feladni a viadalt. Tervei szerint a Giro dobogót követően a Tour de France megnyeréséért szállt volna harca Franciaországban.


Továbbra is Peter Sagan vezet az egyéni WorldTour ranglistán, Chris Froome a hetedik helyre lépett előre

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Giro d’Italiát követően továbbra is a regnáló világbajnok Peter Sagan (Bora-hansgrohe) vezet a WorldTour egyéni raglistáján Alejandro Valverde (Movistar) és az Olasz Körön fantasztikus teljesítményt nyújtó, ezáltal a harmadik helyre előrelépő Simon Yates (Mitchelton-Scott) előtt. Elia Viviani (Quick-Step Floors) négy etapgyőzelmének valamint a pontverseny megnyerésének köszönhetően a negyedik helyre jött fel, míg Chris Froome (Sky) összetettbeli diadalt követően már a hetedik.


A csapatok összevetésének élén nem történt változás, továbbra is a Quick-Step Floors sora az első a Mitchelton-Scott és a Bora-hansgrohe ellenben helyet cserélt, immáron az ausztrál csapat a belgák első számú üldözője.


A Carrefour szupermarket-lánc az év végén távozik az ASO kötelékéből

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Tour de France pöttyös trikójának valamint a Vuelta a Espana vörös trikójának szponzora a francia Carrefour szupermarket-lánc bejelentette, hogy az év végén távozik az ASO kötelékéből. A cég a jövőben más irányú reklámmegjelenést szeretne eszközölni. Egyelőre nem ismert, hogy ki lesz az utód, de az bizonyos, hogy a Touron a hegyi összetett éllovasának járó mezére potom nyolc millió Euróért lehet felkerülni.