Giro d’Italia hírek: Matej Mohoric igyekszik meghálálni a Bahrain-Merida csapatának bizalmát, Simon Yates növelte összetettbeli előnyét, Esteban Chaves teljesen elszállt (+videó)

2018. május 16. szerda
  |   Szerző: m.norbi

Matej Mohoric: igyekszem meghálálni a Bahrain-Merida csapatának bizalmát

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Bahrain-Merida szlovén kiválósága Matej Mohoric nyerte az Olasz Körverseny 10. szakaszát. Mohoric a késői szökésbe bekerülve ért haza a német Nico Denz (AG2R La Mondiale) társaságában, akit maga mögé utasított a sprintben.

 


„Rengeteg alkalommal próbálkoztam, most a leghosszabb szakaszon végre összejött a győzelem – mondta Mohoric a célba érkezést követően. – Nagyon elégedett vagyok, mivel egy koránt sem egyszerű szakaszt sikerül megnyernem. A csapatnak fontos volt, hogy legyen legalább egy győzelmünk. Pozzovivo kiválóan áll összetettben, erre építünk. Ezen a szakaszon megkaptam a lehetőséget, szökhettem, szerencsére elsőként értem célba. Denz ellen nem volt egyszerű, folyamatosan próbáltuk egymást leszakítani, a sprint mindig kockázatos, hisz soha sem tudhatod, hogy mennyi maradt a riválisodban. Nagyon jól érzem magam a Bahrain-Merida csapatában, bíznak bennem, támogatnak, én pedig igyekszem meghálálni ezt a bizalmat.”
 

Esteban Chaves elszállt összetettben, Simon Yates részhajrát nyerve növelte előnyét

 

Diavetítéshez kattints a képre


A verseny második pihenőnapja az eddig remek formát mutató Esteban Chaves számára ütött vissza. A Mithcelton-Scott kolumbiai bringása több mint huszonöt perces hátránnyal ért célba miközben csapattársa Simon Yates egy gyorsasági részhajrá megnyerésével tovább növelte összetettbeli előnyét.


„Estebannak volt egy rossz pillanata az első hegyen – így a rózsaszín trikós Simon Yates. – A pihenőnap után sohasem tudhatod, hogy miként reagál a szervezeted. Nagyon csalódott vagyok Esteban miatt, miután leszakadt egy nagyon nehéz üldözést próbáltak véghezvinni, ami sajnos nem sikerült. Jó formában volt, bízom benne, hogy szerezhet még szakaszgyőzelmeket. Láttam, hogy Pinot nagyon készül a részhajrára, én is előrementem, és szerencsére le tudtam sprintelni. Minden másodpercre szükségem van, így, ha van lehetőségem, akkor igen is rámegyek a részhajrákra is. Számomra a verseny pont ugyanúgy zajlik tovább, mint Esteban időhátránya előtt. Sok nehéz szakasz van még hátra, meglátjuk, miként alakulnak a dolgaink.”


„Ez a Giro d’Italia – nyilatkozta Chaves a szakaszt követően. – Bonyolult a kapcsolatom Olaszországgal, egyszerre imádom és gyűlölöm. Néhány napja még pályafutásom legszebb győzelmét arattam, most pedig morálisan a lehető legmélyebb pontra kerültem. Fontos, hogy a csapat megőrizte a rózsaszín trikót, így a terveink nem változtak. Egyelőre keressük az okokat. Egyszerűen nem volt elég erőm ahhoz, hogy az első csoportban maradjak.”


Tom Dumoulin karcolásokkal megúszta bukását, már második összetettben

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Giro d’Italia címvédője Tom Dumoulin az Annifo lejtmenetében bukott, szerencsére karcolásokkal megúszva az esetet. Csapattársa Sam Oomen segítségével pillanatok alatt vissza is zárkózott az élmezőnyhöz. Esteban Chaves időveszteségének köszönhetően feljött az összetett második helyére, hátránya az éllovas Simon Yates mögött negyvenegy másodperc.


„Nevetséges bukás volt, az előttem lévő srác kissé nagy ívben vette a kanyart, én pedig már hiába fékeztem kisodródtam – ecsetelte a történteket Dumoulin. – A bal lábamat ütöttem meg, de szerencsére úgy tűnik, rendben vagyok. A csapatom erős, ez pedig nagy előnyt jelent számomra. Köszönöm azt a munkát, amit már eddig is értem végeztek. Sokat tettünk azért, hogy Chaves már ne tudjon felérni, Sam Oomen pedig pillanatok alatt felvitt a bukást követően. Yates nagyon erős, szinte hihetetlen ahogy szárnyal, de ahogy Chaves esetében láthattuk, mindenkinek lehet egy rossza napja.”


Giro d’Italia 11. szakasz: Assisi-Osimo, 156 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Giro, Assisi és Osimo között egy 156 kilométeres etappal folytatódik. A penzum két harmadik kategóriás emelkedőt követően egy negyedik kategóriás hegy tetején zárul. A szakasz egyik fontos pillanata lesz a filottranói gyorsasági részhajrá, mely Michele Scarponi emléke előtt tiszteleg. Osimóba beérve előbb a háromszáz méteres Via del Borgo (16 %), majd az egy kilométeres Via Olimpia (16 %) várja a kerekeseket, de az út még innen is tovább emelkedik az óvárosi célvonalig. Az eddigi teljesítményekből kiindulva az etap Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo), Michael Woods (EF Education First-Drapac) és Simon Yates (Mitchelton-Scott) triójának kedvezhet. Rajtuk kívül Tim Wellens (Lotto-Fix All), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Jose Goncalves (Katusha-Alpecin), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) és Diego Ulissi (UAE Team Emirates) is esélyesnek tekinthető.