Giro d’Italia 10. szakasz: Matej Mohoric nyerte az Olasz Kör leghosszabb etapját, Esteban Chaves 25 percet kapott

2018. május 15. kedd
  |   Szerző: m.norbi

Matej Mohoric (Bahrain-Merida) nyerte a Giro d’Italia tizedik szakaszát, összetettben továbbra is Simon Yates (Mitchelton-Scott) vezet. A mai napot a második helyen kezdő Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) ellenben több mint huszonöt percet kapott.

A második pihenőnapot követően az Olasz Körverseny leghosszabb szakaszával folytatódott a verseny. Penne és Gualdo Tadino között pontosan 239 kilométer várt a kerekesekre, akik az Appenninek kanyargós utjain haladtak három kategorizált emelkedőt is leküzdve. Az első kettő közülük rögtön a rajt után következett a Fonte della Creta és a Bruzzolana személyében. Az utolsó az Annifo mintegy harminc kilométerre terült el a céltól.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Rögtön a rajtot követően nekiesett a mezőny a Fonte della Creta emelkedőjének, egy darabig úgy is tűnt, hogy egy szűk húsz fős sor léphet el, de mivel az összetettben jól álló Pello Bilbao (Astana) is elől volt, ráadásul allergiás problémái miatt a második helyezett Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) is leszakadt, túl nagy teret nem kaptak a szökevények. Az első két emelkedőt egyaránt Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) nyerte. A Chaves minél jobban való leszakításáért küzdő csapatok mintegy hetven kilométer megtételét követően meg is fogták az elmenést.


Egy darabig még Tony Martin (Katusha-Alpecin) tempózott egyedül az élen, azonban próbálkozása tiszavirág életűnek bizonyult. A Chaves féle sort a Mitchelton-Scott és a Quick-Step Floors csapatai próbálták felhozni, ám erőfeszítéseik nem jártak sikerrel.


Érdekes módon így a kilencven kilométerre a céltól kijelölt sarnanói gyorsasági részhajrához az összetett menők együtt érkeztek. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) tökéletes felvezetést kapott csapattársaitól, ám a három másodperces időjóváírást végül a rózsaszín trikós Simon Yates (Mitchelton-Scott) szerezte meg.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A részhajrát követően Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermac) lódult meg egyes egyedül, két és fél perces előnyre szert téve. Negyven kilométert tett meg, amikor Matej Mohoric (Bahrain-Merida) és Davide Villella (Astana) kettőse akciózott a főmezőnyben, pillanatok alatt utolérve, majd leszakítva Frapportit.


Az utolsó hegyen az Annifo emelkedőjén Nico Denz (AG2R La Mondiale) indult a Mohoric-Villella kettős után, a nyomában Sergio Henao (Sky) és Alessandro De Marchi (BMC) duójával. Denz hamarosan felért, majd Mohoric társaságában tovább is ment, Villella, Henao és De Marchi trióját viszont a célhoz közeledve megfogták.


Az Annifo lejtmenetében Tom Dumoulin (Team Sunweb) bukott, szerencsére karcolásokkal megúszva az esetet. Csapattársa Sam Oomen segítségével vissza is zárkózott az élmezőnyhöz.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A hajrában Matej Mohoric (Bahrain-Merida) lesprintelte Nico Denz-t ezzel a 2017-es Vuelta után a Girón is szakaszt nyerve. A harmadik a mezőnyhajrát megnyerő Sam Bennett (Bora-hansgrohe) lett.


Eredmények:


1. Matej Mohoric (Slo) Bahrain-Merida 06:04:52
2. Nico Denz (Ger) AG2R La Mondiale a.i
3. Sam Bennett (Irl) Bora-Hansgrohe + 34 mp
4. Enrico Battaglin (Ita) LottoNL-Jumbo + 34 mp
5. Davide Ballerini (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec + 34 mp
6. Mads Würtz Schmidt (Den) Katusha-Alpecin + 34 mp
7. Francesco Gavazzi (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec + 34 mp
8. Jarlinson Pantano (Col) Trek-Segafredo + 34 mp
9. Gianluca Brambilla (Ita) Trek-Segafredo + 34 mp
10. José Gonçalves (Por) Katusha-Alpecin + 34 mp


Összetettben továbbra is Simon Yates (Mitchelton-Scott) vezet, előnye negyvenegy másodperc a második helyre fellépő Tom Dumoulin (Tesam Sunweb) előtt. A harmadik Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) végül több mint huszonöt percet kapott, ezzel a másodikról egészen az összetett harminckilencedik pozíciójáig csúszott vissza. A pontversenyben Elia Viviani (Quick-Step Floors), a hegyi összetettben Simon Yates (Mitchelton-Scott), míg a fiatalok összevetésében Richard Carapaz (Movistar) az első.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Összetett:


1. Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 43:42:38
2. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb + 41 mp
3. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ + 46 mp
4. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida + 1:00
5. Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team + 1:23
6. George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo + 1:36
7. Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team + 2:08
8. Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team + 2:08
9. Michael Woods (Can) EF Education First-Drapac p/b Cannondale + 2:28
10. Chris Froome (GBr) Team Sky + 2:30


A Giro, Assisi és Osimo között egy 156 kilométeres etappal folytatódik. A penzum két harmadik kategóriás emelkedőt követően egy negyedik kategóriás hegy tetején zárul.