Országútis hírek külföldről: Fernando Gaviria és Egan Bernal sikereivel indult a Kaliforniai Körverseny, Nacer Bouhanni végre megszerezte idei első győzelmét, légy sportszerű, a versenybírók úgy is máshogy látják

2018. május 15. kedd
  |   Szerző: m.norbi

Fernando Gaviria és Egan Bernal sikereivel indult a Kaliforniai Körverseny

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Giro d’Italia árnyékában elrajtolt a legnagyobb presztízzsel bíró tengerentúli WorldTour viadal a Kaliforniai Körverseny. A sztároktól hemzsegő mezőny az első szakasz során Long Beach környékén abszolvált 134 és fél kilométert. Az etap mezőnyhajrával zárult melyet a kolumbiai Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) nyert meg az ausztrál Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) és a regnáló világbajnok szlovák Peter Sagan (Bora-hansgrohe) előtt.


Túlságosan sokat nem kellett várni az első komolyabb hegyi szakaszra sem, hisz a második etap Venturából indult és a Gilbraltar Road kiemelt kategóriás hegyi befutójával zárult, amit megelőzően még további négy harmadik kategóriás kaptató várt a karavánra. A nap szökését Ruben Companioni (Holowesko-Citadel), Adam De Vos (Rally Cycling) és Jonny Clarke (UnitedHealthcare) triója alkotta. Az elmenés legnagyobb előnye hat perc körül mozogott, amikor a Bora-hansgrohe és a Sky sorai vették át a kezdeményezést a főmezőny élén. A szökést még a mindent eldöntő emelkedő előtt megfogták, a hegyen a Sky sora vitte a tempót, rendesen megrostálva a mezőnyt. Elsősorban Tao Geoghegan Hart kontrollálta a történteket szép lassan tíz fő körülire redukálva a csoport létszámát. Egan Bernal (Sky) mintegy három kilométerrel a vége előtt indított, már nem is tudták utolérni, így végül szűk fél perces előnnyel nyerte a szakaszt Rafal Majka (Bora-hansgrohe) és Adam Yates (Mitchelton-Scott) előtt.


Természetesen sikerével összetettben is Bernal vette át az első helyet, de övé a pont- a hegyi és a legjobb fiatalnak járó fehér trikó is.
 

A nagy elégtétel, Nacer Bouhanni végre megszerezte idei első győzelmét

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Cofidis sprintere Nacer Bouhanni valószínűleg nem gondolta, hogy ennyire örül majd egy a Dunkirki Körversenyen szerzett szakaszgyőzelemnek, de az idény során alapos formahanyatláson átesett egykori bokszoló idei szezonjának megmentéséért megtette az első nagy lépést. Mint ismeretes a francia Cofidis csapatának idei eredményei eddig alátámasztják az új csapatvezető Cedric Vasseur szemléletváltását, ami a várakozásoknak megfelelően Vasseur és sztársprintere Nacer Bouhanni kapcsolatának megromlásához vezetett. Az eddig legfőbbképp Bouhanni sikereire építő sor szekerét 2018-ban Christophe Laporte és Hugo Hofstetter kettőse húzza. Vasseur megelégelve Bouhanni idei produkcióját a Mapei teljesítménydiagnosztikai központjába vitte az egykori bokszolót, ahol bebizonyosodott, hogy sprintere nincs túl jó erőnléti állapotban. Mindezek mellett az elvégzett munkával és a csapattársaihoz való hozzáállással sem elégedett. A pontot az i-re a Sarthe Körverseny első szakasza tette fel, ahol Bouhanni mintegy 150 kilométer után kapitányként feladta a viadalt. Vassour ezt követően találta mondani, hogy Bouhanni jelenleg nincs képben a Tour de France keretet illetően.


„Ez egy hatalmas elégtétel számomra – mondta Bouhanni a győzelmét követően. – Rengeteget jelent ez a siker számomra, egy nagyon nehéz idénykezdeten vagyok túl. Talán profi karrierem legnehezebb időszakát élem. Nem érdekelnek a nyilatkozatok, nem érdekelnek a pletykák a hátam mögött, a lábaimmal akartam válaszolni, és ez most sikerült.”


A Cofidis csapatához tartozó másik fontos hír, hogy a névadószponzor a 2022-es idény végéig meghosszabbította támogatói szerződését a sorral.


Légy sportszerű, a versenybírók ezt úgy sem így látják

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Giro d’Italia kilencedik szakaszának első Roccasaro-i hegyi hajrája előtt történt, hogy a pontokért küzdő Fausto Masnada (Androni Giocattoli-Sidermac) lánca leesett, ám riválisa Natnael Berhane (Dimension Data) ahelyett hogy megelőzte volna Masnada csapattársával Davide Ballerinivel egyetemben áttolták a vonalon. A versenybíróság utólag ezt nem látta megengedettnek, ennek okán pedig azt a döntést hozta, hogy Berhane nyerte a hegyi hajrát és nem Masnada.


Giro d’Italia 10. szakasz: Penne-Gualdo Tadino, 239 kilométer

 

Diavetítéshez kattints a képre


A második pihenőnapot követően az Olasz Körverseny leghosszabb szakaszával folytatódik a verseny. Penne és Gualdo Tadino között pontosan 239 kilométer vár a kerekesekre, akik az Appenninek kanyargós utjain haladnak három kategorizált emelkedőt is leküzdve. Az első kettő közülük rögtön a rajt után következik a Fonte della Creta és a Bruzzolana személyében. Az utolsó az Annifo ellenben mintegy harminc kilométerre található a céltól. A szakasz vége akár a robbanékonyabb versenyzőknek is kedvezhet, úgy, mint Tim Wellens (Lotto-Fix All), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) vagy éppen Giovanni Visconti (Bahrain-Merida).