Megérkezett a vadonatúj Shimano 105-ös szett

2018. április 11. szerda
  |   Szerző: velo.hu
Címkék:

A Shimano legnépszerűbb országúti szettje évek óta a 105-ös, mely az Ultegra és a Dura Ace szettek mögött kitartóan üldözi nagynevű rokonait. Egy kis extra súllyal ma már közel hasonló teljesítményt kapunk, pláne annak függvényében, hogy a nagytestvérek rendületlen innovációja a 105 minőségét is egyenlő arányban húzza az egek felé.

Várható volt, hogy rövid időn belül a középkategória királya a 105-ös szett is ráncfelvarráson esik át, ennek megfelelően a Shimano a minap bemutatta legfrissebb újításait. Az új 105 megjelenésében is egyre inkább az Ultegra és a Dura-Ace dizájnjait követi, s mivel széles rétegekben az egyik legfelkapottabb váltószettről beszélünk, így az alapvető elgondolások jelen állás szerint a jövőben sem változnak. A 2018-as év legfőbb újítása, hogy immáron tárcsafékes változatban is elérhető.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Shimano szakemberei megoldották, hogy az új BR-7070 Flat Mount elnevezésű féknyergek kompatibilisek legyenek az ICE típusú fékbetétekkel, melyek a sérülések megelőzése érdekében lekerekített SM-RT70-es féktárcsákat kaptak. A fékváltókarok is kisebb ráncfelvarráson estek át, az ST-R7020 elnevezésű karok is egyre inkább az Ultegra és a Dura-Ace vonalat másolják, nem beszélve arról, hogy egy kisebb megoldást is piacra dobtak a gyerekek és a hölgyek részére ezzel egy régen fennálló problémát orvosolva. A kisebb verzió az ST-R7025 nevet kapta. A 105 esetében is igyekeztek megoldani azt, hogy egy rövidebb mozdulat is elégségesnek bizonyuljon a váltáshoz, ezzel gyorsítva azt.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az első lánctányérok kialakítása is egyre inkább a nagytestvérekre hajaz, mellyel több hely jut az esetleges szerelésre illetve a bowdenezésre. A hátsó váltó legnagyobb újításaként itt is bevezették a Shadow RD technológiát, ami a hegyikerékpározásban már évtizedek óta bevált, azaz, hogy a váltó a sor mellől alulra került, ezzel csökkentve az esetleges esésekből fakadó sérüléseit. A másik nagy innováció, hogy most már 11-34-es kiosztásban is elérhető lesz a szett.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az előzetes tervek szerint 50-34-es, 52-36-os és 53-39-es lánckerekekkel kerül az üzletek polcaira, kétféle színben, ezüstben és feketében.