Philippe Gilbert a 117. Párizs-Roubaix győztese

E-mail  Nyomtatás
2019. április 14.
  |   Szerző: m.norbi

A tavasz egyik legfontosabb, legnagyobb presztízzsel bíró egynaposával folytatódott a 2019-es WorldTour sorozat. Az immáron 117. alkalommal elrajtoló Párizs-Roubaix az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is 257 kilométeren vezetett, huszonkilenc kockaköves szektorral, közte a Trouée d’Arenberg, a Mons-en-Pévèle és a Le Carrefour de l’Arbre legendás rázatóival.

A rajtot követően rögtön megindultak a próbálkozások, ennek ellenére nagyon sokáig nem sikerült senkinek sem elszakadnia. Közel száz kilométer elteltével két nagyobb sor lépett el, akik az első szektor során össze is zártak. A huszonhárom fős csoportban olyan nevek vállaltak főszerepet, mint Edward Theuns (Trek-Segafredo), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Tim Declercq (Deceuninck-Quick-Step), Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step), Damien Gaudin (Total Direct Energie), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) vagy éppen Stefan Küng (Groupama-FDJ).

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az elmenés túl nagy előnyre nem tudott azonban szert tenni. Az első kockaköves szakaszokon Andre Greipel (Arkea-Samsic), Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) és az élcsoportban tekerő Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) is defektet kapott, utóbbi ezzel vissza is csúszott a főmezőnyhöz.


A huszonhármas számú szektor a Verchain Maugré to Quérénaing után megfogták a szökést köszönhetően annak, hogy a Bahrain-Merida és a Jumbo-Visma csapatai egyre nagyobb tempót diktáltak a főmezőny élén.


A huszonegyes szektor a Maing to Monchaux sur Ecalion során apró darabjaira szakadt a karaván, körülbelül harminc kerekes ragadt az első csoportban, miközben hátul az AG2R La Mondiale és a Bora-hansgrohe sorai igyekeztek csökkenteni a különbséget, sikerrel, a soron következő szektor előtt össze is zárt az első két sor.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az utolsó száz kilométerre fordulván jött a mitikus Trouée d’Arenberg, a verseny egyik legnehezebb kockaköves szektora, ennek megfelelően az esélyesek próbáltak az élen helyezkedni, bár Wout van Aert (Jumbo-Visma) és Peter Sagan (Bora-hansgrohe) is lecsúszott a fűre, s kettőjük közül csak Sagan tudott hirtelenjében visszazárkózni, van Aert mechanikai problémával küzdött, sőt éppen amikor visszaért volna egy kanyarban bukott, így kezdhette előröl az üldözést.


Van Aert másodszor is felért, sajnos a szintén felzárkózni igyekvő Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) egy kísérőautóval ütközve került a földre, s kényszerült feladni a versenyt.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az orchies-i szektor előtt Rüdiger Selig (Bora-hansgrohe), Nils Politt (katusha-Alpecin) és Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick-Step) triója lépett meg minimális előnyt felépítve. Selig nem sokkal később azonban visszamaradt Peter Saganhoz (Bora-hansgrohe), aki közben hátul indított egy hét fős sort alakítva, amelybe rajta kívül Sep Vanmarcke (EF Education First), Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step), Marc Sarreau (Groupama-FDJ), Wout van Aert (Jumbo-Visma) Christophe Laporte (Cofidis) és Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida) keveredett bele.


A következő öt csillagos szektor a Mons en Pevele során Sagan sora utolérte a Gilbert és Politt kettősét. A Pevele három kilométere azért megtette a hatását csak Lampaert, Sagan, van Aert, Vanmarcke, Politt és Gilbert maradt az élen, miközben bő fél percnyi előnyt építettek fel az üldözősorral szemben.

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az utolsó huszonöt kilométert ötven másodperces fórral kezdte a hatos, már ekkor nagyon úgy tűnt, hogy innen kerül ki a 2019-es Párizs-Roubaix győztese, pláne azután, hogy Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick-Step) támadást indított, amelyre csak Nils Politt (Katusha-Alpecin) és Peter Sagan (Bora-hansgrohe) tudott érdemben reagálni, bár idővel Sep Vanmarcke (EF Education First) és Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step) duója is visszaért, Wout van Aert (Jumbo-Visma) viszont megrogyott.


Tizenhét kilométerre a céltól következett az utolsó öt csillagos szektor a Carrefour de l'Arbre, ahol előbb Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick-Step) akciózott, majd Nils Politt (Katusha.Alpecin) lószolt. Gilbert és Politt kettőse pillanatok alatt ellépett, így az utolsó tíz kilométerre fordulva kétesélyessé vált a verseny végkimenetele. Hátrébb Sagan is elfogyott, míg Sep Vanmarcke kerékpárt cserélt, így Lampaert indult el a harmadik helyért.

 

Diavetítéshez kattints a képre


A roubaix-i velodromba beérve Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick-Step) mondhatni a papírformának megfelelően megnyerte a sprintet, ezzel karrierje során az öt monumentum közül már a negyedikről is elmondhatja, hogy legalább egyszer győzött azon. Nils Politt (Katusha-Alpecin) lett a második, míg Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step) a harmadik.


Eredmények:


1. Philippe Gilbert (Bel) Deceuninck-Quick Step 5:58:02
2. Nils Politt (Ger) Team Katusha-Alpecin a.i
3. Yves Lampaert (Bel) Deceuninck-Quick Step + 13 mp
4. Sep Vanmarcke (Bel) EF Education First + 40 mp
5. Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe + 42 mp
6. Florian Senechal (Fra) Deceuninck-Quick Step + 47 mp
7. Mike Teunissen (Ned) Team Jumbo-Visma + 47 mp
8. Zdenek Stybar (Cze) Deceuninck-Quick Step + 47 mp
9. Edvaldas Siskevicius (Lit) Delko Marseille Provence + 47 mp
10. Sebastian Langeveld (Ned) EF Education First + 47 mp

 

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések