Petr Vakoc volt a San Juani Körverseny valódi hőse

E-mail  Nyomtatás
2019. február 05. kedd
  |   Szerző: m.norbi

A San Juani Körversenyen térhetett vissza több mint egy évvel szörnyű balesetét követően Petr Vakoc, aki végigtekerte az argentin viadalt, melyet az összetett 102. helyén abszolvált.

2017 januárjában Bob Jungels, Laurens De Plus és Petr Vakoc hármasa éppen Dél-Afrikában edzőtáborozott, amikor egy kisteherautó elgázolta őket. Jungels haladt elől, így ő nem került földre ellenben De Plus és Vakoc igen. Utóbbi súlyos csigolyatörést szenvedett, míg De Plus zúzódásokkal került kórházba. Egyértelműen a cseh kerékpáros járt a legrosszabbul, a balesetet követő harmadik napon megműtötték, mely beavatkozást később még további két operáció követett. A Deceuninck-Quick-Step versenyzője a csapat weboldalán egy videóinterjúban mesélt az egy évvel ezelőtt történtekről.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Egy rémálomból ébredtem – emlékszik vissza Vakoc. – Abban a pillanatban nem tudtam, hogy hol vagyok, mi történt, és mit keresek az aszfalton. Nagy fájdalmaim voltak a hátamban. Bob Jungels hajolt felém, de szemmel láthatóan ő sem volt teljesen magánál. Szép lassan összeállt a kép, valószínűleg elgázoltak bennünket. Nem éreztem a lábaim, félelem lett rajtam úrrá. Egy kis idő múlva mentőbe tettek. Az út a kórházig végtelenül hosszúnak tűnt. Hat csigolyám tört el, elszakadt egy szalagom és agyrázkódást szenvedtem, mégsem kértem fájdalomcsillapítót. Tudni akartam mi történt velem. Másnap reggel a kórházi ágyamban ébredtem, irtózatos fájdalmak közepette. Elvesztettem egy darabot a bordámból, amit egy fémlappal pótoltak. Minden mozdulat és levegővétel fájt, de ekkor eszembe jutott, hogy szólni kéne az antidopping ügynökségnek, nehogy valami probléma legyen.”


Vakoc rehabilitációja hosszú hónapokat vett igénybe. Kezdetben nemhogy járni, még ülni sem tudott. A kemény munkának köszönhetően júniusban már a cseh bajnokságon, mint külsős segítő vett részt, majd a Tourra is elutazott, hogy kiszurkolja Julian Alaphilppe sikereit. Csapata a Quick-Step továbbra is bízott benne, lehetőséget adott neki, további egy évvel meghosszabbították szerződését.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Elütött egy teherautó, csoda, hogy egyáltalán életben vagyok – folytatta Vakoc. – Iszonyúan vágytam már arra, hogy újra versenyezhessek. Nagyon jó érzés volt ismét a mezőny részének lenni, jól éreztem magam, bár néha még egy kicsit nagy volt a tempó. Időre van még szükségem, de egyre jobb és jobb leszek. Boldog vagyok, hogy hasznára voltam a csapatnak, segítettem a srácokat, és egy eredményes hetet zártunk.”


Vakoc remekül tartotta magát a verseny során, rendre megjött a főmezőnnyel, amennyire tudta segítette csapattársait, sőt az egyenkénti időfutam során a 32. helyen zárt, míg összetettben a 102. pozícióban végzett. Folytatás a február 12-én rajtoló Tour Colombia 2.1-es szakaszversenyen.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések