Interjú és érdekességek Peák Barnabástól az első Quick-Step-es napokról

E-mail  Nyomtatás
2018. szeptember 05. szerda
  |   Szerző: velo.hu

A regnáló magyar országúti bajnok Peák Barnabás a Quick-Step Floors gyakornokaként tölti az idény hátralevő részét. A dán Mikkel Honore társaságában két kiemelt kategóriás egynaposon, a belga Brussels Classic és a francia GP de Furmies során mutatkozhatott be a WorldTour csapat színeiben szeptember első hétvégéjén. Ebből az alkalomból készített vele interjút csapata az első tapasztalatokról, melyet az alábbiakban közlünk. 

„Nagyszerű hétvége volt, örülök, hogy újra találkozhattam a csapattal, hisz tavaly decemberben egy rövid ideig már tagja lehettem ennek a sornak az edzőtáborban. Pénteken érkeztem meg Brüsszelbe, a repülőtéren már vártak rám. Szívélyes fogadtatásban részesültem, szinte mindenki nagyon közvetlen és barátságos.”

 

Diavetítéshez kattints a képre


A 98. Brussels Classic során 201,4 kilométer várt a kerekesekre, Peák Barnabás sokat dolgozott a főmezőny elején, végül a hatvanadik helyen zárt. A 43,8 kilométer/órás átlagot hozó viadalt Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe) nyerte, Fabio Jakobsen bukásba keveredett, így a csapat legjobbja a negyedik helyen záró Florian Senechal lett.


„Az volt a csapatutasítás, hogy figyeljünk a szökésekre, ne menjen el Groupama-FDJ vagy Bora-hansgrohe kerekes, mivel nekik voltak a legjobb sprintereik a mezőnyben. Azt kérték, hogy attól függően, hogy milyen erősségű lesz az elmenés, dolgozzunk az üldözősor elején. Végül egy elég erős sor szakadt el, hét vagy nyolc fő, közte Oliver Naesennel. A sportigazgató ezt követően azonnal mondta, hogy diktáljuk az élen a tempót, persze ekkor még nem ötvenöttel haladtunk, próbáltuk rövid pórázon tartani a szökevényeket. Száz kilométer megtételét követően jött három kisebb emelkedő, az volt a cél, hogy mire ezeket teljesítjük, már csak két perc körüli legyen az elmenés előnye. Én személy szerint olyan száz kilométernél álltam az élre, 3 perc 20 másodpercről sikerült is ledolgozni 1 perc 45 szekundumra a két csoport közötti differenciát. Meg is dicsértek rádión keresztül. Ezt követően kissé visszább csúsztunk. Kérték, hogyha tudunk, akkor maradjunk ott Fabio Jakobsen körül, ami sikerült is, végül hatvanadikként értem célba. Sajnos pont Jakobsen előtt estek el, így nem sikerült az élmezőnyben zárnia, Senechal lett a legjobb a csapatból, aki negyedikként zárt.”


Barnabás maga is meglepődött, amikor a rajtot megelőzően az első sorba hívták, ahogyan a többi nemzeti bajnoki trikót viselő versenyzőt is.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Az elején nagyon izgultam, mondhatni meg is voltam szeppenve, pláne amikor előrehívtak a verseny címvédője Arnaud Demare, a német bajnok Pascal Ackermann és a belga bajnok Yves Lampaert mellé.”


Másnap a 86. GP de Furmier hasonló koreográfia szerint zajlott, Peák sokat mutatta magát a mezőny elején, s ezt a versenyt is a főmezőnyben zárta a negyvennegyedik helyen. A Quick-Step legjobbja ezúttal a kolumbiai Alvaro Hodeg lett, aki a dobogó harmadik fokára állhatott fel, a győzelmet itt is Pascal Ackermann szerezte meg. Vajon mennyivel volt másabb a tempó egy kiemelt kategóriás, jobbára WorldTour csapatok által alkotott mezőnyben, mint amit a magyar kerekes korábban megszokhatott?


„A Tour de l’Avenirről érkeztem, ahol hatalmas a csata, még a negyvenedik helyért is olyan harc van, mintha érmet osztanának érte, ezzel szemben miután itt elment a szökés mindenki tisztában volt azzal, hogy utolérjük majd őket, így sokkal nyugodtabbak voltak a körülmények, maga a tempó sem volt olyan durva. Persze az utolsó tíz-tizenöt kilométeren már hatalmas volt a sebesség, ekkor én már egy kissé hátrébb voltam, így nem tudom, hogy milyen dulakodás mehetett az elején a pozíciókért.”

 

Diavetítéshez kattints a képre


A belga csapat mindkét gyakornoka kiváló hétvégét zárt, szinte egymás mellett értek célba, tökéletesen helyt álltak, dolgoztak a mezőny elején, betartották a csapat utasításait.


„Nagyon motiváló volt Fabio Jakobsen és Alvaro Hodeg sikereiért dolgozni, akik esélyesként indultak ezeken a versenyeken. Mindkét nap közel kerültünk a győzelemhez, talán a szerencse hiányzott a végén. Nem volt problémám a kerékpáron és az erőmmel sem, jól esett, hogy Davide Bramati sportigazgató is dicsérte a munkánk. A másik dolog, ami lenyűgözött az a csapat körüli profizmus volt, minden nagyon jól meg van szervezve a masszázstól az étkezésig. Sokat tanultam ezen a két versenyen, a brüsszeli egynaposon Yves Lampaert többször is odajött hozzám és tanácsokkal látott el, de Zdenek Stybar is sokat segített, hálás vagyok nekik. Egy ilyen tapasztalattal bíró csapat körül mindennap tanulsz valami újat. Határozottan éreztem, hogy ezen a hétvégén, egy magasabb szinten versenyeztem, különösen a Brussels Classic első kilométerein. Az eleje egy kissé hektikus volt, de később, amikor az élre álltunk, éreztem, hogy nagy tisztelet övezi a Quick-Step Floors szerelését. Ez egy nagy csapat, mindenki ismeri a színeinket. Összességében nagyon boldog és hálás vagyok, hogy Mikkellel egyetemben megkaptam ezt a lehetőséget, bízom benne, hogy a sportigazgatók, a csapattársak és más vezetők is elégedettek voltak a teljesítményemmel.”


A magyar versenyző két belga pro kermesse versenyen folytatja, majd vélhetően a szintén kiemelt kategóriás Sparkassen Münsterland Giro egynaposa következhet a Quick-Step Floors színeiben.

 

Diavetítéshez kattints a képre


„Határozottan várom már a következő versenyeket, remélem, hogy ugyanazon a szinten folytathatom, mint a mögöttünk hagyott hétvégén és talán egy kicsit versenyképesebb is lehetek. Fantasztikus lenne ott lenni a fináléban és elérni egy jó eredményt, vagy hozzásegíteni a csapatot egy győzelemhez.”


Interjúk: Quick-Step Floors és Eurosport


Fotók: Quick-Step Floors/Sigfrid Eggers

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések