Országútis hírek külföldről: Wout van Aert nyerte a zeveni cx világkupa-futamot, Froome-nak Merckx szerint is a Girón a helye, Taborre a bringázást követően bűnözőnek állt, végleges a Nippo Vini Fantini kerete

E-mail  Nyomtatás
2017. november 26.
  |   Szerző: velo.hu

Wout Van Aert nyerte a zeveni cyclo-cross világkupa futamot

 

Diavetítéshez kattints a képre


A németországi Zevenben került sor a 2017/2018-as cyclo-cross világkupa-sorozat ötödik fordulójára. A sáros talaj tökéletes terepet biztosított a regnáló világbajnok Wout Van Aert (Crelan-Charles) számára. Legnagyobb riválisa az idei első négy viadalt nyerő Mathieu Van der Poel (Beobank-Corendon) lánca már az első körben leesett, Van Aert pedig ezt kihasználva igyekezett végig megtartani előnyét. Van der Poel hiába küzdött hatalmasat, amikor szinte mindenki kerékpárt cserélt, ő még akkor sem ment ki a depóba, ennek ellenére fél percnél közelebb nem tudott kerülni vetélytársához. Van Aert végül magabiztos győzelmet aratott Van der Poel és Toon Aerts (Telenet-Fidea) előtt.


„Mindig nagy boldogság győzni – mondta Van Aert a célba érkezést követően – Tökéletes volt számomra ez a pálya, így igyekeztem kihasználni az előttem adódó lehetőségeket. Az utolsó körökben nem várt módon nőni kezdett az előnyöm, én pedig megpróbáltam lezárni a versenyt.”


Összetettben Mathieu Van der Poel még így is kilencven pontos előnnyel vezet Van Aert előtt.


A hölgyeknél Sanne Cant (IKO Enertherm-Beobank) diadalmaskodott, aki összetettben is őrzi vezető pozícióját, az U23-as fiúknál pedig Eli Iserbyt (Marlux-Napoleon Games) volt a legjobb.


A világkupa-sorozat következő fordulójára december 17-én Namurban kerül sor.
 

Eddy Merckx: Chris Froome-nak ott kell lennie a 2018-as Giro d’Italián

 

Diavetítéshez kattints a képre


Alig egy nappal azt követően, hogy Fabio Aru invitálta meg Chris Froome-ot a 2018-as Olasz Körversenyre, most a sportág halhatatlanja Eddy Merckx üzent a Sky kapitányának. Merckx 1972-ben nyerte Giro-Tour kettőst, majd egy évvel később a Vuelta összetettjében is diadalmaskodott. Rajta kívül 1982-ben és 83-ban csak Bernard Hinault-nak sikerült véghezvinni azt, hogy két éven belül mindhárom nagy körversenyt megnyerje. Froome egy olyan lehetőség előtt áll, hogy zsinórban nyerhetné meg a három nagy kört, melyre még nem volt példa. 2017 júliusában Froome már negyedik alkalommal győzedelmeskedett a Francia Körön, majd szeptemberben a Vueltát is behúzta.


„Nagyon jót tenne Chris Froome részvétele a 2018-as Giro d’Italiának – vélekedett Merckx. – Lényegében, ha igazán nagy bajnok akar lenni, akkor nincs is min gondolkoznia. Chris Froome-nak ott kell lennie a 2018-as Giro d’Italián. Ráadásul, ha még Tom Dumoulin is rajthoz áll, az valóban nagy tűzijátékot hozhat. Mauro Vegni versenyigazgató is úgy fogalmazott, hogy meglepetésekből nem lesz hiány.”


Fabio Taborre eltiltását követően bűnözőnek állt, börtön vár rá

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Androni Giocattoli egykori kerekese Fabio Taborre 2015. június 16-án, egy versenyen kívüli ellenőrzésen bukott meg FG-4592-es szerrel. Az Olasz Olimpiai Bizottság négy éves eltiltást szabott ki rá, melynek értelmében leghamarabb csak 2019. július 26-át követően térhet vissza. Taborre 2011-ben nyerte a Memorial Marco Pantani egynaposát, 2012-ben pedig az Osztrák Körön szerzett szakaszgyőzelmet. Eltiltása unalmas napjait bűnözőként töltötte, mígnem az olasz csendőrség rajta nem ütött. Taborre bűntársaival együtt autólopásból tartotta fenn magát, ám a Cappelle Sul Tavo-i vasútállomáson éppen „munka közben” kapcsolták le a helyi erők. Vélhetően eltiltása mellé, egy kevés börtönbüntetés is kinéz neki.


Damiano Cunego Giro búcsújára készül a Nippo Vini Fantini-Europa Ovini

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nagy volt a jövés-menés az olasz-japán pro-kontinentális Nippo Vini Fantini csapatával, mely egyesült a kontinentális GM-Europa Ovini sorával. A csapat egyik nagy kedvence Damiano Cunego tizenhárom évvel azt követően látja elérkezettnek az időt a visszavonulásra, hogy megnyerte hazája körversenyét, már amennyiben csapatát meghívják, hisz idén is lemaradtak az Olasz Körről. A sor első összetartása a napokban volt az olaszországi Chietiben. A tavalyi keretből mindössze tizen maradtak, meglepetésre például Nicolas Marini és Riccardo Stacchioti sem kaptak szerződést, pedig mindketten aktív részesei voltak a 2017-es sikereknek. Az érkezők közül talán Simone Ponzi a legnagyobb név.


„Az összejövetel elsődleges célja a jövő évi stratégia, a kommunikáció és a versenyzőink teljesítménydiagnosztikai felmérése volt – szól a csapat sajtóközleménye. – Mindezek mellett minden egyes kerekessel személyes elbeszélgettünk, összeállítva a versenyprogramjukat.”


A Nippo Vini Fantini – Europa Ovini kerete: Nicola Bagioli (olasz), Joan Bou (spanyol), Marco Canola (olasz), Damiano Cima (olasz), Imerio Cima (olasz), Damiano Cunego (olasz), Eduard Grosu (román), Sho Hatsuyama (japán), Masakazu Ito (japán), Marino Kobayashi (japán), Alan Marangoni (olasz), Hideto Nakane (japán), Hiroki Nishimura (japán), Simone Ponzi (olasz), Ivan Santaromita (olasz), Marco Tizza (olasz), Kohei Uchima (japán), Hayato Yoshida (japán) és Filippo Zaccanti (olasz).
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések