Országútis hírek külföldről: Vos szerint a La Course nem a női Tour, Brian Cookson női csapatot alapít, a Sky soránál sem örülnek a mezőny létszámának csökkentésének, elhunyt egy fiatal belga tehetség

E-mail  Nyomtatás
2017. november 07. kedd
  |   Szerző: velo.hu

Marianne Vos: a La Course nem a női Tour de France, csak egy verseny a férfiak Tourja mellett

 

Diavetítéshez kattints a képre


Néhány évvel ezelőtt a női kerékpársport egyik legnagyobb sztárja Marianne Vos volt az, aki folyamatosan lobbizott a női Tour de France-ért. A holland legenda azt követően nyilatkozott, hogy az ASO az idei év kudarcát követően, - amikor is egy három napos különálló versenyeket tartogató női viadallal próbálkoztak - visszatér az eredeti formátumhoz.


„Ma már nem vagyok olyan szinten bevonva a sportág belső történéseibe, mint néhány évvel ezelőtt, így nem sokat tudok az ASO döntéseiről – mondta Vos. – Idén a hegyiverseny jó kezdeményezés volt, látványos befutót hozott viszont az egyenkénti nem váltotta meg a világot, így érthető is, hogy változtatni akarnak. A La Course egy egynapos viadalként indult és úgy is volt jó. A La Course nem a női Tour de France, csak egy egynapos verseny a férfiak Tourja mellett. Nem az a célja, mint néhány évvel ezelőtt a Le Tour Entier-nek, amely a női Francia Körnek felelt volna meg.”
 

Brian Cookson női kerékpárcsapatot alapít, befektetőket keres

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség egykori elnöke Brian Cookson személyes weboldalán tette közzé a hírt, miszerint női kerékpárcsapatot alapít, melyhez egyelőre befektetőket keres. Cookson mindig is kettőzött figyelemmel követte a női szakág történéseit, a csapat indulását 2019-re tervezi.


„Az elkövetkezendő néhány hónapban keresem majd egy új női csapat elindításának a lehetőségét – írta Cookson. – Az a szándékom, hogy egy profi csapatot alapítsak, egy olyan klubot, amely megfelel az új magas szintű követelményeknek. Soha nem volt akkora érdeklődés a női kerékpározás iránt, mint napjainkban. Itt nem csak a versenysportról, hanem a hétköznapi hobbi kerékpározásról is beszélhetünk. Úgy vélem, hogy a női kerékpársport tényleges áttörésétől már csak egy hajszálra vagyunk. Meg kell ragadnunk ezt a lehetőséget és tennünk kell azért, hogy ez megtörténjen. Szeretném ösztönözni a döntéshozókat azoknál a vállalatoknál, ahol sok nő és férfi kerékpározik. A befektetés potenciális megtérülése jelentős, de nagy erőfeszítésre van szükség a cégek részéről, hogy ez a projekt működjön.”


A Sky csapatánál sem örülnek a mezőny létszámának csökkentése miatt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség döntése értelmében azzal, hogy a nagy körversenyeken csak nyolc, míg a kisebb viadalokon hét kerekes indítható soronként több csapat is csökkenti kerete létszámát a 2018-as szezonra. A minap Nicolas Portal a Sky sportigazgatója feszegette a témát.


„Az a tény, hogy a versenyszervezők szerint így izgalmasabbá válnak a viadalok, alátámasztja azt, miszerint nem értik a kerékpársportot – nyilatkozta Nicolas Portal egy a minap adott interjújában. – 2013-ban lényegében hat versenyzővel teljesítettük a Tourt. Azzal, hogy kilenc fő helyet csak nyolcan állhatunk rajthoz nem fogja eltüntetni a klubok közötti differenciákat. Jövőre már egy kártyával kevesebb lesz a kezünkbe, őszintén szólva szerintem a látvány rovására megy majd ez a döntés. A másik sajnálatos tény, hogy a csapatok így rákényszerülnek arra, hogy megváljanak egy-két versenyzőtől, ami ugyancsak nagy érvágás a kerékpársport számára.”


Álmában érte a halál a belga tehetséget

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Trek-Segafredo által is megkörnyékezett belga tehetséget Bjarne Vanacker-t álmában érte a halál, az okok egyelőre ismeretlenek. Az EFC-L&R-Vulsteke csapatának mindössze húsz esztendős kerekesét a sportág egyik nagy tehetségeként tartották számon, edzője szerint Bjarne idővel biztos, hogy profivá vált volna.


„Mindig száz százalékon pörgött, az egészségügyi vizsgálatok rendre remek eredménnyel zárultak, elképzelni sem tudom, hogy mi történhetett – így Michel Pollentier csapatvezető. – A legfőbb feladatunk most a család támogatása valamint a csapattársak segítése ezután a borzasztó nagy tragédia után.”
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések