Országútis hírek külföldről: újabb Astana siker az Alpok Körversenyén, Kanstantin Siutsou nyerte a Horvát Kör királyszakaszát, elhunyt Andy Rihs, pont került a Lance Armstrong elleni per végére (+videó)

E-mail  Nyomtatás
2018. április 20. péntek
  |   Szerző: m.norbi

Újabb Astana szakaszgyőzelem az Alpok Körversenyén

 

Diavetítéshez kattints a képre


Klausen és Lienz között egy 134,3 kilométeres etappal folytatódott a kiemelt kategóriás Alpok Körversenye. A rövid táv ezúttal sem volt túlságosan könnyűnek nevezhető, két komolyabb emelkedő tornyosult a kerekesek útjába. A nap elején egy kilenc fős szökés alakult, melybe többek között Louis Meintjes (Dimension Data) és David De la Cruz (Team Sky) is belekeveredett. Az elmenés legnagyobb előnye azonban bő két percnél nem nőtt nagyobbra, így könnyűszerrel ugrott fel rájuk előbb George Bennett (LottoNL-Jumbo), majd a komplett üldözősor. Az utolsó mindent eldöntő Bannberg emelkedőjén több kisebb akció is volt, végül azonban mintegy két kilométerre a céltól Luis Leon Sanchez (Astana) indított a legjobbkor, megnyerve így a szakaszt, ezzel csapata az Astana harmadik részsikerét aratva a versenyen. A második George Bennett (LottoNL-Jumbo), míg a harmadik Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) lett. Összetettben az utolsó szakaszt megelőzően továbbra is Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) vezet, előnye tizenöt másodperc Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) előtt. A Rattenberg és Innsbruck közötti 164,2 kilométeres penzum a szeptemberi világbajnokság pályáját is érinti.

 


„Sajnos az előző szakaszon túl sokat hezitáltam, így Ben O’Connor nyerte a napot – mondta Luis Leon Sanchez a célba érkezést követően. – Ezúttal nem akartam kivárni, amint lehetőséget láttam máris indultam. Ez kifizetődött, így megnyertem a napot.”
 

Kantstantsin Siutsou nyerte a Horvát Kör brutális hegyi befutóját

 

Diavetítéshez kattints a képre


Trogir és a PP Biokovo csúcsa között mindössze 134 kilométer várta a mezőnyt a Horvát Körverseny harmadik szakaszán. Az 1723 méter magasságba törő huszonkilenc kilométeres emelkedő ellenben rendesen megnehezítette a kerekesek dolgát. A viadal királyszakaszán kiosztották a perceket. Sokáig egy bő tíz fős sor tempózott az élen, majd Kanstantis Siutsou (Bahrain-Merida) tempóváltására darabjaira szakadt az élmezőny, a versenyzők ezt követően lényegében egyesével közelítettek a célhoz. Sokáig úgy tűnt, hogy a holland Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) van a legjobb erőben, azonban az utolsó kilométeren a már említett Siutsou utolérte, majd le is hajrázta megnyerve így a szakaszt ezzel átvéve az összetett vezetést. A második Weening, míg a harmadik Yevgeny Gidich (Astana) lett. Érdekességképben a szakaszon tizedikként célba érő Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA) már közel négy percet kapott.


Újra gyászol a kerékpáros világ, hosszú betegséget követően elhunyt Andy Rihs a BMC tulajdonosa

 

Diavetítéshez kattints a képre


Hetvenöt esztendős korában hosszú betegeskedést követően egy svájci klinikán hunyt el a BMC alapítója és tulajdonosa Andy Rihs. Az üzletember 2007-ben alapította a csapatot, mellyel 2011-ben Cadel Evans révén Tour de France-t nyert. Rihs 2000-ben került kapcsolatba a sportággal, ekkor hozta tető alá a saját cége által szponzorált Phonak csapatát, majd hét év elteltével az akkor még kontinentális BMC sorába fektetett miután magában a kerékpárgyárban is részesedessél bírt.


„Andy nem csak a BMC csapatának tulajdonosa volt, hanem egy jó barát, aki mindig élvezte az életet és szerette megosztani másokkal az örömét – szól a csapat hivatalos sajtóközleménye. – Személyében elvesztettünk egy lelkes sportrajongót, egy szenvedélyes kerékpárost és egy nagy sporttámogatót. Andy inspirációt jelentett mindannyiunk számára.”


Lezárult Lance Armstrong pere

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma indított eljárást Lance Armstrong ellen, aki még a US Postal kerékpárosaként tiltott teljesítményfokozó szerekkel élt, ezzel pedig kárt okozott az amerikai kormányzatnak. Mint arra emlékezhetünk Armstrong 2013 januárjában vallotta be a doppingolás tényét, melyet követően élete végéig eltiltották és mind a hét Tour de France elsőségétől megfosztották. Az eljárás Armstrong egykori csapattársa Floyd Landis révén kezdődött, de igazán komollyá csak a 2013-as bejelentést követően vált. A május 7-i végleges lezárás előtt a felek megegyeztek, Armstrong öt millió dollárt fizet a kormányzatnak, míg Landis 1,65 millió dollárt kap a perköltségekkel együtt.


„Örülök, hogy végre pont került ennek az ügynek a végére, és nyugodt körülmények között folytathatom az életem – így Armstrong a New York Times hasábjain. – Rengeteg nagyszerű dolog vár rám, elég, ha csak az öt gyermekemet nézem.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések