Országútis hírek külföldről: törölték a Dubai Kör negyedik szakaszát, gondban a Török Körverseny, eredmények a világ minden tájáról, Greipel tavaszi klasszikust nyerne

E-mail  Nyomtatás
2017. február 04. szombat
  |   Szerző: velo.hu

A szervezők először rövidítették, majd törölték a Dubai Körverseny negyedik szakaszát

 

Diavetítéshez kattints a képre


Az erős széllökések és homokviharok miatt a szervezők először rövidítették, majd törölték a Dubai Körverseny negyedik etapját. A viadal királyszakasza így elmaradt, a mezőny ugyanis a Hatta Dam gátjára tekert volna fel a penzum utolsó részében. A szervezők az extrém időjárási protokoll ajánlásait figyelembe véve a versenyzők biztonságát előtérbe helyezve döntöttek az etap törlése mellett.


„Az időjárási körülményeket figyelembe véve, valamint az előrejelzések ismeretében úgy döntöttünk, hogy töröljük a hattai szakaszt – így a verseny hivatalos sajtóközleménye.


A versenyzők és a csapatok egyaránt üdvözölték a döntést.


„Nagyszerű döntést hoztak a verseny szervezői – mondta a kerekesek képviseletében Bernhard Eisel a Dimension Data versenyzője. – Tudjuk, hogy mekkora erőfeszítést igényel egy ilyen rangos esemény megszervezése, de az időjárás könnyedén keresztülhúzhatja a számításokat. Sajnos ezúttal is így történt.”
 

Minimális az érdeklődés a Török Körverseny iránt

 

Diavetítéshez kattints a képre


Nagyon alacsony az érdeklődés a World Tour versenynaptárba újonnan bekerülő Török Körverseny irányába, így a szervezők megkeresték a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséget, hogy ha lehet, áttennék a versenyt áprilisról októberre. Az UCI azonban gondolkodás nélkül utasította el a kérést, mondván, hogy a versenynaptárban már nincs változtatásnak helye. Mint ismeretes a török terrorfenyegetettség valamint az országban lévő egyéb problémák miatt már 2016-ban is mindössze két World Tour csapat szerepelt a viadalon, viszont az új szabályok értelmében legalább tíz első osztályú sornak kellene ott lennie az április 18. és 23. közzé kiírt eseményen. Amennyiben nem sikerül a legjobb csapatokat a viadalra csábítani, úgy a verseny 2018-ban kikerül a World Tour naptárból.


Luke Rowe sikere Ausztráliában, Cort volt a leggyorsabb Valenciában, Calmejane remek szezonkezdete

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Herald Sun Tour második szakaszán Beechworthbe érkezett a mezőny, mintegy 166 kilométert abszolválva. A napot egy tíz fős elmenés forgatta fel, ahonnan végül többen is hazaértek. A szakaszt a brit Luke Rowe (Sky) nyerte meg. Rowe az utolsó kisebb emelkedőn hagyta magára szökevénytársait, ahol aztán később csapattársa Chris Froome (Sky) is próbálkozott, ám a Tour de France címvédője nem tudott riválisaitól elszakadni. Rowe mögött az ír Conor Dunne (Aqua Blue Sport) lett a második, míg az amerikai Tanner Putt (UnitedHealthcare) a harmadik. Összetettben továbbra is Damien Howson (Orica-Scott) vezet.


A Valenciai Körverseny harmadik szakasza a sprintereknek kedvezett, így a 161 kilométeres etap végén a gyorslábúak vonatai igyekeztek alakítani a történéseket. Előzetesen Bryan Coquard (Direct Energie) és Nacer Bouhanni (Cofidis) csatájára számíthattunk, ám kisebb meglepetésre a dán Magnus Cort Nielsen (Orica-Scott) nyerte a napot Bouhanni és Coquard kettőse előtt. Összetettben semmi sem változott, Greg Van Avermaet (BMC) áll az élen.


Fantasztikus formában kezdte az évet Lilian Calmejane (Direct Energie). Az Etoile de Bésseges harmadik napjának végén egy emelkedővel nehezített körpálya húzta keresztül a sprinterek reményeit, így viszonylag hamar szétszakadt a mezőny. Az élcsoportban bő húsz kerékpárosnak sikerült megragadnia, ahonnan Calmejane a lehető legjobbkor ment tovább, minimális előnnyel megnyerve a szakaszt. A dobogó másik két fokára Mads Würtz (Katusha-Alpecin) és Mauro Finetto (Delko Marseille Provence KTM) fért még fel. Összetettben szintén Calmejane vett át az első helyet.


Andre Greipel úgy érzi, hogy a Katalán Körverseny tökéletes felkészülést biztosíthat a klasszikusok előtt

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Lotto-Soudal német sprintere Andre Greipel sem tett még le arról, hogy pályafutása során megnyerjen egy nagy tavaszi klasszikust. Céljának elérése érdekében pedig megváltoztatta versenyprogramját, melybe a Katalán Körverseny került be új elemként.


„Egy versenyző életében nagyon fontos, hogy időről-időre új célokat tűzzön ki maga elé – nyilatkozta a német sprinter. – Leginkább ez segít fenntartani a motivációt. Természetesen minden World Tour verseny fontos a csapatunk számára. Harmincnégy évesen első ízben állok majd rajthoz a Katalán Körversenyen, azzal a reménnyel, hogy kiváló felkészülést biztosít a Flandriai Kör, a Scheldeprijs és a Párizs-Roubaix alkotta hármashoz.”


Elmarad a Cholet-Pays de Loire versenye is

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Criterium International és a Mediterrán Körverseny törlését követően a megszűnés sorsára jutott egy újabb francia verseny méghozzá a Cholet-Pays de Loire egynaposa. A március 18-ra kiírt viadal immáron a negyvenedik lett volna a sorban, azonban a szervezők és a helyi önkormányzat nem tudott az anyagi feltételekben megegyezni, így nem kerül megrendezésre a viadal.


„A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség február 3-ig adott haladékot számunkra – mondta Francois Faglain versenyigazgató az egyik francia napilap hasábjain. – Sajnos az ígért pénzek nem érkeztek meg, így kénytelenek vagyunk visszalépni a verseny megrendezésétől.”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések