Országútis hírek külföldről: Spilak újra brillírozott Svájcban, további versenyeredmények, hatalmas siker övezte a visszatérő Baby Girót, két év után ítélet született Giampaolo Caruso ügyében

E-mail  Nyomtatás
2017. június 17. szombat
  |   Szerző: velo.hu

Simon Spilak ezúttal is villant egyet a Svájci Körversenyen

 

Diavetítéshez kattints a képre


A szlovén Simon Spilak általában kiválóan szerepel a svájci versenyeken, amely ezúttal sem történt másként, hisz a Katusha-Alpecin csapatának kerekese nyerte a Svájci Körverseny hetedik szakaszát.


Zernez és Sölden között 166,3 kilométer várta a kerekeseket az etap végén a Tiefenbachferner emelkedőjével. A rajtot követően egy viszonylag nagy létszámú szökevénycsoport lépett el, benne a regnáló világbajnok Peter Sagannal (Bora-Hansgrohe). Az elmenés legnagyobb előnye mindössze négy percnél tetőzött a főmezőnyt a Sky és kisebb meglepetésre a CCC Sprandi Polkowice csapatai kontrollálták. A tizennégy kilométeres emelkedő lábáig megfogták a szökést. A sárga trikós Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) viszonylag hamar megadta magát, az élcsoportban nyolc versenyző maradt, név szerint Rein Taaramae (Katusha-Alpecin), Simon Spilak (Katusha-Alpecin), Damiano Caruso (BMC), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Joe Dombrowski (Sky), Ion Izaguirre (Bahrain-Merida), Jan Hirt (CCC-Polkowice) és Marc Soler (Movistar).


Az esélyesek sora is folyamatosan fogyatkozott, végül egyesével érkeztek célba a kerekesek, akik közül Simon Spilak (Katusha-Alpecin) bizonyult a legerősebbnek, megnyerve a szakaszt és ezzel megszerezve a sárga trikót is. A második Ion Izagirre (Bahrain-merida), míg a harmadik Joe Dombrowski (Cannondale-Drapac) lett. Összetettben Spilak előnye ötvenkét másodperc Damiano Caruso (BMC) előtt.


„Az előző etap során egy kisebb krízisbe kerültem – nyilatkozta a szakaszt követően Spilak. – Reggel azonban úgy ébredtem, hogy tele voltam energiával, bíztam benne, hogy talán ez lehet az én napom. A csapat rengeteget dolgozott azért, hogy ez a győzelem összejöhessen, így nem győzök hálálkodni nekik.”
 

Groenewegen duplázott, Viviani etapsikere, az ausztrálok brillíroztak Koreában

 

Diavetítéshez kattints a képre


A Ster ZLM körverseny harmadik szakasza is mezőnyhajrával zárult. A 209,2 kilométeres penzum végén az előző etaphoz hasonlóan ezúttal is Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) bizonyult a leggyorsabbnak megelőzve André Greipel (Lotto-Soudal) és Moreno Hofland (Lotto-Soudal) kettősét. Összetettben továbbra is a prológot nyerő Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) áll az élen.


Közben Franciaországban a Route du Sud második szakasza is hasonló koreográfiát tartogatott. A közel 175 kilométeres táv Elia Viviani (Sky) sikerét hozta, aki Carlos Barbero (Movistar) és Lorrenzo Manzin (FDJ) duójánál bizonyult gyorsabbnak. Összetettben az első kőkemény hegyi szakaszon diadalmaskodó Julien Loubet (Armeé de Terre) vezet.


A szintén 2.1-es besorolású Koreai Körverseny dimbes-dombos harmadik etapja is a dugattyúlábúaknak feküdt. A szakasz folyamán az ausztrál kerekesek voltak fölényben, a célvonalon elsőként Scott Sunderland (IsoWhey Sports-SwissWellness) haladt át honfitársa Brenton Jones (JLT-Condor) és a hazai Joon Yong Seo (KSPO) előtt. Összetettben Kyengho Min (Seoul Cycling) viseli a sárga trikót.


Hatalmas siker övezte a visszatérő Baby Girót

 

Diavetítéshez kattints a képre


Június 9. és 15. között rendezték meg négy év kihagyást követően a Baby Girót, azaz Giro Ciclistico d’Italia U23-as szakaszversenyét. A hét etapos viadal beváltotta a reményeket, hatalmas sikerrel zárult. A jövő reménységei közül nyert itt szakaszt az amerikai Neilson Powless (Axeon-Hagens Bermans) az ausztrál Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott), honfitársa Jai Hindley (Mitchelton-Scott), de egy sporttörténelmi pillanatnak is tapsolhatott a nagyérdemű, hisz Joseph Areruya (Dimension Data for Qhubeka) első ruandaiként szerzett győzelmet Európában. Összetettben a vezetést a harmadik szakaszon átvevő orosz Pavel Sivakov ünnepelhetett megelőzve az ausztrál Lucas Hamiltont és Jai Hindleyt.


Giampaolo Caruso két éves eltiltást kapott

 

Diavetítéshez kattints a képre


Szinte már mindenki elfelejtkezett arról, hogy az olasz Giampaolo Caruso 2012. március 27-én EPO-val akadt fenn, ám ezt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség csak három évvel később 2015-ben jelentette be miután újravizsgálták Caruso mintáját. A Katusha versenyzőjét onnantól kezdve felfüggesztették, ám abszurd módon közel két évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre döntést hozzanak ügyében. Az UCI a napokban jelentette be, hogy két évre tiltja el a versenyzőt, bár azt nem közölték, hogy mikortól.


„A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség együttműködve az UCI Doppingellenes Tanácsával döntést hozott Giampaolo Caruso ügyében – szól az irányítótestület sajtóközleménye. – A kerekes egy korábbi – 2012-es – mintájának újraellenőrzése EPO nyomait mutatta ki, ennek kapcsán pedig két éves eltiltást szabunk ki rá.”
Vélhetően Carusót ennyi idő elteltével már nem nagyon hatja meg a dolog.
 

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel:Kérjük, írja meg véleményét:

Vélemény írására csak a regisztrált felhasználóknak van lehetőségük. Amennyiben hozzá szeretne szólni a cikkhez, kérjük regisztráljon, és jelentkezzen be.


Felhasználó név:
Jelszó:
  
Szöveg:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Francia Alpok 2017. Francia Alpok 2017.
Távolság: 980 km
Szintkülönbség: 11000 m
Nehézségi fok: 8
Albán-Anzix 2017.
Távolság: 999 km
Szintkülönbség: 12000 m
Nehézségi fok: 8
Alpok kommandó 2016.
Távolság: 590 km
Szintkülönbség: 7200 m
Nehézségi fok: 8


Velo.hu bringamagazin.
Biciklis hírek, tesztek, felszerelések, túrák és apróhirdetések